Inspiratie

Marathon van Parijs #2

Er zijn van die momenten die me heel erg trots maken. Zondagmiddag was zo’n moment en dat leidde er toe dat ik niet meer uit mijn stuitermodus kwam en tranen in de ogen had. Dit is waar je het als trainer toch voor doet! Gisteren las je de brief van Zelia aan mij. Vandaag lees je mijn brief aan haar.

Lieve Zelia,

Ik kom met een verwaaid hoofd binnen van een duurloopje als ik jouw berichtje ontvang: “nou… dat was 21,1 km…” Dat kan verschillende dingen betekenen… Direct wil ik weten hoe het je vergaan is. Het waait vandaag ongelooflijk hard en ik weet nog van je vorige lange duurloop in Frankrijk dat dat niet je favoriete omstandigheden zijn. Vanochtend moest ik nog aan je denken: “Kom op Zelia, dit zijn de perfecte omstandigheden om jezelf mentaal te testen. Loop, beleef het avontuur, voel de wind, scheld op het stoplicht, maar LOOP!” En dat deed je en hoe!!
10933783_10205491119614897_9074605132177655913_nMijn eerste vraag op jouw berichtje was “hoe ging het?” En dan komt jouw foto van je TomTom met daarop een pr op de halve marathon. Mens, je loopt IN EEN TRAINING 7 minuten van je pr af! Met een lagere hartslag, met een hoger tempo en vooral met heel veel trots. Want dat mag je terecht zijn! Je bent zo gefocused op je doel (de Marathon van Parijs op 12 april) en laat niemand in de weg staan. Ja soms, sta je jezelf in de weg. Pas nu heb je het gevoel er bij te horen als hardloper. Voor mij hoorde je er al bij toen je voor het eerst je loopschoenen aan trok (al kende ik je toen nog niet). Hardloper zijn zit niet in je prestaties, hoe hard je wel niet loopt, de prijzen die je wint, of de records die je loopt. Hardloper zijn zit in je hart. Dat hart zit bij jou op de goede plek. Ik heb niets meer dan enorm respect voor jou en de manier waarop jij met de marathon bezig bent en je afvallen. Want ja ook dat is iets dat jou bezig houd.

Even terug in de tijd. Het is mei 2014. Dat was het moment dat we elkaar ontmoetten, jij ingeloot werd voor de Marathon van Parijs en wij besloten samen het avontuur aan te gaan. Althans, jij gaat lopen, ik geef jou de handleiding in de vorm van een persoonlijk schema. Jij werd een beetje mijn experiment, want jij bent de eerste waar ik een persoonlijk schema voor ontwikkelde.Schermafbeelding 2015-01-13 om 10.31.10
Schermafbeelding 2015-01-13 om 10.49.28 Ik was net klaar met mijn trainersopleiding toen jij vroeg of ik je wilde gaan begeleiden. Het was voor ons allebei zoeken wat onze mogelijkheden waren. En zijn. Op jouw vraag of ik met de handen in het haar heb gezeten? Eerlijk gezegd niet. Voor ons beiden was duidelijk dat je in ieder geval gewicht moet verliezen en dat het lopen van een marathon daarom ook gericht moet zijn op het uitlopen er van, waarbij tijd van onderschikt belang is. Het schema richt zich daarom op het opbouwen van belastbaarheid, uithoudingsvermogen en herstel. En mocht ik met vragen zitten, dan kan ik altijd bij mijn eigen trainer/opleider terecht.
Met de ervaring uit het eerste half jaar, met als einddoel de halve marathon van Eindhoven (misschien niet helemaal gegaan zoals je had gehoopt maar wel genaild met een pr en niet als laatste gefinished!) gingen we aan de slag voor de Marathon van Parijs. Dat betekende je trainingsomvang verder uitbreiden, langere duurlopen en veel variatie in je schema. Wekelijks (en soms vaker) hebben we een terugkoppeling over je trainingen, krijg je van mij een waterval aan vragen over je heen, want ik wil constant een vinger aan de pols hebben om jouw vorderingen in de gaten te houden. Zowel over je trainingen, pijntjes, als je gewicht. We zijn een commitment met elkaar aangegaan en laten elkaar niet in de steek. Jij moeilijk om te begeleiden? Ik moet op je rem trappen!
10933199_10205505166166052_1706283430_nJe was (en bent) altijd in gevecht met tijd en snelheid. Dat bleek duidelijk tijdens de halve marathon in Eindhoven en je ontlading toen je gefinished was. Het doel voor Parijs werd om geen tijd te stellen, maar om hem uit te lopen en vooral heel te blijven. Deze eerste marathon (ja… zeg nooit nooit, als je er eentje hebt gelopen wil je meer) moet vooral een geweldig avontuur worden. Door de trainingen uit te voeren zoals ik in het schema heb opgenomen werk je aan je belastbaarheid, vetverbranding, uithoudingsvermogen en vooral een stuk zelfvertrouwen. Met als gevolg dat je sneller word en inspanning minder energie kost. En vooral: heel veel plezier hebt in de trainingen! De vorderingen zijn zo duidelijk zichtbaar: je gemiddelde hartslag is een heel stuk lager, je tempo hoger, je hebt minder angst om de tijd en je hebt er zoveel plezier in! Moet je jezelf zien! In 10 weken tijd heb je jezelf zo verbeterd! Ik heb jou enkel voorzien van een leidraad en ik kan je met woorden motiveren. Verder moet je het zelf doen. Jij bent degene die de trainingen moet afwerken, die de kilometers moet lopen, die weer en wind moet trotseren en straks een marathon gaat lopen. Maar door jouw aanstekelijke enthousiasme en gedrevenheid ben ik vol overtuiging dat dat je gaat lukken. Ik sta versteld van je belastbaarheid, geen centje pijn (op soms een beetje spierpijn na), geen blessures en je wil om te lopen wordt alleen maar groter. Tel daar bij op de kilo’s die je aan het kwijt raken bent, dat werkt alleen maar in je voordeel. Al de foto’s die je op facebook en instagram post laten alleen maar een stralende Zelia zien. Soms vraag ik me af of het schema niet te licht is, zo makkelijk lijk je door de trainingen heen te rollen. Ik zie steeds een grijns voorbij komen! Maar zoals je zelf ook zegt: nu gaat het echt beginnen. De laatste 3 maanden voor de marathon zijn intensief, zwaar en de trainingen gaan meer tijd kosten. Dat gaat ook meer vragen van je voeding en drinken tijdens de trainingen. Jouw vragen zal ik in de Weekly Queeste op mijn site beantwoorden, want ik denk dat meerdere lopers daar mee kampen.

Dat je spanning hebt en vragen en onzekerheden is normaal. Het hoort erbij. Je bent met iets bezig wat je nooit eerder hebt gedaan. Je bent je grenzen aan het verleggen en komt regelmatig buiten je comfortzone: zoveel is nieuw! Dat is het avontuur dat ‘je eerste marathon’ heet. Geniet er van. Het draait niet alleen om het lopen van die 42,195 kilometer, maar vooral om de reis er naar toe. Wat er in de komende maanden ook gebeurd, onthoud dat je nu al grenzen hebt verlegd, pr’s hebt gelopen nog nooit zo snel bent geweest en supertrots mag zijn op wat je tot dusverre al gepresteerd hebt! Ik ben in ieder geval heel erg trots op je en ben er voor je!

En de Groet uit Schoorl run? Je weet wat je te doen staat!

 

Heb jij vragen over het trainen op een persoonlijk schema? Neem dan vooral even contact met me op via het contactformulier o.v.v. schema.

 

6 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!