Inspiratie

Marathon van Parijs #8

Het is aftellen geblazen. Niet alleen voor Zelia, ook voor mij. Zondag om 9.30 uur valt het startschot voor haar Marathon van Parijs. Ik ben zo mogelijk nog zenuwachtiger dan Zelia zelf! Gister schreef ze mij een hele mooie en ontroerende brief. Vandaag mijn reactie hierop.

Lieve Zelia,

Ik heb wat tranen laten vloeien bij het lezen van je brief. Je staat aan de vooravond van de kers op de taart. Jouw marathon in jouw Parijs. Bijna een jaar lang heb je toegewerkt en toegeleefd naar dit moment en heb ik dit aan jouw zijde mogen meebeleven. Het avontuur dat jij aan bent gegaan is voor mij net zo goed een spannende reis geweest, dat nu zijn hoogtepunt bereikt. Ik weet precies wat je nu doormaakt, wat je voelt, wat je denkt. Het willen lopen, terwijl in het schema de omvang drastisch is terug geschroefd. De onrustige benen. De twijfel of je er wel klaar voor bent. Zowel lichamelijk als mentaal. Al die kriebels, vragen en onzekerheden horen erbij en zijn kenmerkend voor de laatste weken/dagen voor je marathon. Ja, Zelia, je bent er klaar voor.

Met vallen en opstaan, diepte- en hoogtepunten heb jij je het afgelopen jaar voorbereid op deze marathon. Je hebt veel moeilijke momenten gehad, maar bent je doel nooit uit het oog verloren. Je gevecht tegen het lichaam waar je je niet in thuis voelt, de angst voor de arts om een doktersverklaring te krijgen, de bezemwagen die naar jouw gevoel je altijd op je hielen zit, tijdslimieten, je onzekerheid, je jeugdherinneringen. Het zijn deze ervaringen, tegenslagen en moeilijke momenten, die zorgen dat je het afgelopen jaar bent gegroeid, al meerdere malen bent uitgestegen boven jezelf, PR’s hebt gelopen, jezelf hebt verbaasd, je omgeving hebt verrast, maar bovenal zo veel mensen om je heen hebt geïnspireerd.

Je mag wel denken dat je onzeker bent, maar deze ervaringen hebben je mentaal een stuk sterker gemaakt en zijn onmisbaar om een marathon te kunnen lopen. Een marathon lopen doet nu eenmaal lichamelijk en mentaal pijn. Maar jij weet nu wat je overwonnen hebt, jij durft je angst in de ogen te kijken, je weet wat je kan, tot wat je in staat bent. Zonder die putten in de weg zou je mentaal niet zo sterk zijn als je nu bent. Zonder tegenslag kun je niet leren en groeien. Zondag komt alles samen, vallen de puzzelstukjes op hun plek. Al je kracht zul je nodig hebben om die 42,195 kilometer te volbrengen, maar met wat jij het afgelopen jaar aan inzet en doorzettingsvermogen hebt getoond, kun jij dat!

De marathon is voor jou meer dan enkel lopen. Het is voor jezelf het bewijs dat je kunt wat jij wilt als je je er maar toe zet. Iets wat ik al langer weet, omdat ik in je geloof. Nu moet je het zelf nog geloven door het te doen. Het gaat niet makkelijk worden zondag. Maar dat is de marathon. Het is een strijd en staat zo mooi symbool voor het leven. Deze ervaring van je reis van voorbereidingen, de reeds gemaakte kilometers, de leermomenten, alles zul je de rest van je leven met je meedragen. Deze quote van Jeff Galloway kreeg ik woensdag doorgestuurd en beschrijft zo mooi waar het om draait:

Question: What is so special about finishing a marathon?
Answer: Finishing a marathon gives you a great sense of accomplishment and achievement. Not only do you have to put together 4-6 months of hard training, but during every long run and the race itself, each person has to draw upon resources inside. The empowerment gained from completing this journey often leads to other positive life changes

Nog 3 nachtjes slapen, dan mag je los. Doen waar je al zo lang van droomt: die marathon lopen in jouw mooie stad. Je hebt je fantastisch door de trainingen heen gewerkt. Meerdere keren heb ik me afgevraagd of ik wel een juist schema voor je had gemaakt. Ik twijfel vaak net zo hard als jij dat kan. De trainingen gingen zo gemakkelijk! Ik zag meer lachende afterrunfoto’s voorbij komen en… ein-de-lijk ook een treurige. Ik zat er op te wachten. In je voorbereidingen moet je tegenslagen meemaken, deze verwerken, er lering uit trekken en met opgeheven hoofd verder gaan. Jouw angst voor de bezemwagen kwam op het juiste moment nogmaals tot uiting tijdens School. Zo konden we er mee aan de slag. Een andere twijfel bij mij lag in jouw belastbaarheid. Wat kan jouw lichaam aan? Wanneer krijg je eens een pijntje? We hadden daarover duidelijke afspraken, maar gelukkig heb je het hele traject blessurevrij en zonder andere problemen doorstaan! Deze marathon brengt je meer dan alleen 42,195 kilometer. Het brengt je inzicht in jezelf, zelfvertrouwen, een gezond lijf, een betere conditie, nog meer plezier in het lopen, etc.

Je hebt de voorbereidingen afgerond, je reisbestemming bereikt. Aan je voorbereidingen zal het niet liggen. Op basis daarvan kan ik alleen maar zeggen dat jij het in je hebt om de marathon uit te lopen en met de grootst mogelijke lach en een zee aan gelukstranen over de finish te komen. Ik ben zo trots op je! Je hebt al zoveel bereikt in het afgelopen jaar. Laat je door niets of niemand ooit nog ontmoedigen of uit het veld slaan en al helemaal niet door een bezemwagen! Ik wil jou bedanken voor je vertrouwen in mij, je tomeloze inzet, een doorzettingsvermogen waar menigeen wat van kan leren, je lieve woorden, je inspiratie, je vriendschap en gewoon: bedankt voor wie jij bent!
Zet hem op zondag! Geniet, lach, het is een fantastisch avontuur! Ik volg je, ik denk aan je en als je het even niet meer ziet zitten, lees in je hoofd dan deze brief nog eens door.

Liefs, Andrea

Foto: Photofacts.nl

3 reacties

  • Wendy

    Zelia, Andrea, ik heb via Just Keep Running Zelia’s trainingsmaanden van dichtbij mee mogen maken en wat was dat mooi. Prachtig, deze brieven!

    Zondag staat JKR aan de start van de 1/4e Marathon in Rotterdam, en Zelia is dan al een uur onderweg richting de eindstreep in Parijs. Kippenvel! We zullen elke seconde aan haar denken. Natuurlijk gaat ze het halen! Dat kan niet anders! Bedankt voor dit mooie coaching traject. Ook jij bent iemand die anderen inspireert. Dank!

  • Walter

    Andrea en Zelia, als collega marathon debutant dank voor jullie inspiratie! Zelia heel veel succes in Parijs, zal af en toe aan je denken vanuit Rotterdam!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!