Inspiratie

Met Asics voorbereid aan de start

Zondag vindt de grootste marathon van de wereld plaats. In de straten van New York zal urenlang niets anders te horen zijn dan het geroffel van de loopschoenen op het asfalt, de hijgende ademhaling van de lopers en de aanmoedigen van het rijen dikke publiek.

[heading size=4 style=underline]Race day checklist[/heading]Is het lopen van een marathon jouw ultieme droom of sta je zelf zondag aan de start van de New York marathon (of ergens anders)? Met deze tips van Keeptrack kan er bijna niets meer mis gaan. En ze zijn ook handig voor ieder ander event dat je in je agenda hebt staan!
Reken maar dat je de ochtend van de marathon niet jezelf bent. Zenuwen. Vergeetachtig. Stress. Onzekerheid. Noteer dus vooraf, bijvoorbeeld in je mobiele telefoon, een checklist van zaken die je nodig hebt op de verschillende momenten die dag. En stop deze ruim op tijd in de juiste tas.
Asics 5
[heading size=4 style=underline]Mee naar de start[/heading]
Wacht niet met het klaarleggen van je spullen tot het moment dat je de deur uit moet. Dat levert een partij stress op! Als je de dag ervoor alles klaar legt, ga je met een gerust hart naar bed.
– bib nummer
– timingchip
– geld en/of pasje
– speldjes of iets dergelijks (om je bib vast te maken)
– voldoende eten en drinken tot aan de start én tijdens de marathon
– regenjas, poncho of vuilniszak om droog te blijven tot aan de start
– (oude) kleding om warm te blijven tijdens het wachten (deze worden na afloop vaak ingezameld voor daklozen: win-win dus)

Optioneel
voorgeschreven medicatie
– deelname informatie over de marathon (locatie, waar bib nummer ophalen, enzovoort)
– identificatie (paspoort of rijbewijs)
– opgeladen telefoon of andere muziekspeler en koptelefoon/oortjes
– mobiele telefoon
Asics 2

[heading size=4 style=underline]Outfit[/heading]Draag geen gloednieuwe kleding, sokken, schoenen of andere items tijdens the day. Het klinkt zo logisch. Maar je zult niet de eerste loper zijn die enthousiast iets op de beurs koopt, en dit de volgende dag meteen draagt. Leg de avond ervoor (zie tip 1) je outfit klaar. Dit geeft rust.
Moet je naar het buitenland reizen voor je race? Zorg dan dat je voorbereid bent op alle verschillende weertypes die je maar kunt bedenken. Met een lange tight en longsleeve aan de start staan terwijl het onverwachts 25 graden is… ai…

Basis outfit:
hardloopschoenen (uiteraard de schoenen waar jij je lange afstanden op getraind hebt)
– sokken (idem, jouw fijnste long distance sokken) of compressiekousen
– short en/of hardlooptights
– sportbeha voor de dames
– hardlooptop/shirt / longsleeve

[heading size=4 style=underline]Je steun en toeverlaat[/heading]Stop je hardloopschoenen in je handbagage. Je moet er niet aan denken dat na maanden van training op je trouwe hardloopschoenen, je ruimbagage zoekraakt of te laat aankomt. Als je genoeg ruimte in je handbagage hebt, doe hier dan ook een kledingsetje in.

[heading size=4 style=underline]Automatische piloot[/heading]Loop die lange afstanden op schoenen waarbij je voeten op de automatische piloot gaan en die je tijdens je trainingen goed hebt ingelopen. De soort schoen is per persoon verschillend. De ene loper heeft het liefst extra demping om de schokken op het asfalt op te vangen, terwijl de ander de voorkeur heeft aan een minimalistisch type.
Asics 4

[heading size=4 style=underline]Optionele (outfit)items[/heading]Naast je sportkleding en je favoriete schoenen zijn er vast nog andere items die onmisbaar zijn, maar misschien ook handig afhankelijk van het weer en klimaat.
– (regen)jack
– muts/pet
– handschoenen
– zonnebril
– zonnebrand
– camelbak of bidonhouder
– spibelt voor je gelletjes
– telefoonhouder en earplugs
– gelukskettinkje

Asics 3
[heading size=4 style=underline]After care[/heading]
Na afloop staan fans, familie en vrienden je natuurlijk trots op te wachten. Pak voor hen een tas in met een schone outfit: compleet van beha tot en met droge sokken. En ook al lijkt het niet echt koud die dag, zorg tóch dat het warme items zijn. Een isolatiedekentje is ook geen overbodige luxe. Je lijf heeft zoveel gegeven dat je ondanks het (na)zweten het misschien onverwachts koud krijgt. Kies bijvoorbeeld voor een functioneel en mooi jack dat je warm houdt. Ook fijn als je nog energie overhebt om jouw overwinning onmiddellijk ergens te vieren. Extra tip: stop ook wat te eten, drinken, een handdoek en een deo in de tas.
Asics 1

[heading size=4 style=underline]Verzorging[/heading]Gevoelige tepels, dijbenen of voeten? Denk even na of je één of meer van deze items vooraf of na afloop nodig hebt en leg ze klaar in de juiste tas voor het juiste moment.
– vaseline of een ander product tegen ruwe plekjes
– zakdoekjes/tissues
– pleisters
– massageolie
– pijnstillers

[heading size=4 style=underline]Anti-stress[/heading]Ik ken het als geen ander: wedstrijdstress. Gelukkig kun je zelf best veel doen om de hoeveelheid stress serieus te reduceren. En een beetje stress is niet erg. Die zorgt voor de juiste focus en mindset.
– stippel je route naar de start van de marathon uit
– zet de avond van tevoren twee wekkers en/of vraag om een wake-up call van het hotel of je partner
– kijk niet de hele tijd op de website van de marathon (dit maakt je misschien nog zenuwachtiger)
– bewaar die NYC megaburger of -friet voor na afloop, geen junkfood voor de race! Dit zit vol troep en andere chemische stoffen waar je lijf echt niet op zit te wachten
– alcohol… need I say more? No go!
– ga de twee nachten vóór de laatste nacht voor de race bijtijds naar bed. Dan heb je vast wat slaap ‘gewonnen’. De avond van tevoren slaap je misschien lastig in door de zenuwen.

Tot slot: GENIET It’s a big world, #gorunit!

Bron en foto’s: Keeptrack.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!