Inspiratie

Trailseekers #1

De WK’s zijn achter de rug en de agenda is leeg. Wat doe je dan? Plannen maken voor het komende jaar! In mijn speurtocht kom ik de mooiste, leukste, gezelligste, waanzinnigste, gevaarlijkste, meest bijzondere, ijzingwekkendste trailruns tegen. Ja trailruns, want ik moet meer hoogtemeters in de benen gaan krijgen. En hoe kan dat beter dan in de bergen? Van thrillseeker naar trailseeker maak ik (en jij) vandaag kennis met de Scott Els2900 Alpine Run.

pic by https://www.facebook.com/jordisaragossa

[heading size=4 style=underline]Scott Els2900 Alpine Run[/heading]Deze trail is zo bijzonder en bizar dat ik hem wil delen. In 24 uur de 7 pieken hoger dan 2900m in de Pyreneeën in Andorra bedwingen. Dat stond de 37 deelnemers aan de eerste Scott Els2900 Alpine Run op 31 oktober 2015 te wachten. Een combinatie van ultra trailrunning en bergbeklimmen. De selectie die plaatsvond leidde er toe dat ervaren ultra trailrunners werden uitgesloten en juist ervaren mountaineers wel door de strenge selectie kwamen. In totaal 37 personen (35 mannen en 2 vrouwen) zouden aan deze race van 70 kilometer beginnen, waarbij 6800 stijgende hoogtemeters moesten worden bedwongen in ruig terrein met scherpe rotsen, steile klimmen en diepe afgronden. Met als fijn tussendoortje een via ferrata in de nacht.

pic by https://www.facebook.com/jordisaragossa

[heading size=4 style=underline]De bergen op…[/heading]De deelnemers waren verplicht bepaalde materialen mee te nemen, zoals een klimharnas, karabijnen en telefoon, maar waren verder vrij om zelf te bepalen wat ze nodig hadden om zo licht en veilig mogelijk de finish te halen. De afvalrace begon. Om een beeld te krijgen van wat de deelnemers onderweg aan ontberingen en prachtige uitzichten meemaakten moet je echt even de foto’s bekijken. Fotograaf Jordi Saragossa had het ook niet gemakkelijk: waanzinnige beelden!

[heading size=4 style=underline]Kameraadschap[/heading]Uiteindelijk weten 22 deelnemers de finish te halen. De winnaar bij de heren werd de Spaanse Jokin Lizeaga met een tijd van 14.48 uur. Bij de dames kwam alleen Sonia Regueiro Rodriguez, ook Spaans, in een tijd van 21.51 uur over de finish. Jokin vertrok niet voordat hij ook de laatste deelnemer binnen had gehaald. Het kenmerkende van deze extreme race: de kameraadschap die ontstaat tijdens het verblijf voor en na de race in de berghutten.

pic by https://www.facebook.com/jordisaragossa

[heading size=4 style=underline]Bucketlist?[/heading]De foto’s spreken boekdelen: deze alpine run is fantastisch mooi en ongelooflijk zwaar. In mijn uiterst subjectieve beoordeling van de feiten zet ik alles op een rijtje om de conclusie te kunnen trekken of deze trail op mijn bucketlist komt. Doe ik het of doe ik het niet?
Categorie: alpine running
Afstand: 70 km
Hoogtemeters: 6800 stijgende meters
Beste tijd 2015: 14.48 uur (heren) en 21.51 uur (dames)
Pluspunten: onderlinge sfeer, prachtige natuur, gemaximaliseerd aantal deelnemers
Minpunten: expertise ontbreekt bij mij volledig!
Bucketlist:  nou…. hij haalde het dus net niet… Dit is een paar bergtoppen too far voor mij.
Scott 6

Bron en foto’s: Scott en Jordi Saragossa

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!