Inspiratie

Welke comfortzone? #bucketstuff

Ga even lekker uit je comfortzone! Het idee leek zo leuk aan het begin deze maand. Maar o, o, het is niet makkelijk! Zeker niet als je ‘even’ meedoet aan de qualifiers voor de Crossfit Games.

[heading size=4 style=underline]Crossfit Games[/heading]Eigenlijk was ik helemaal niet van plan om de qualifiers mee te doen. ‘Rustig opbouwen’ was mijn plan en de WOD’s van de Crossfit Games vat ik niet onder ‘rustig opbouwen’. Tot ik in de box er op gewezen werd dat ik gewoon mee moet doen… Ok… Slik… Dat is inmiddels een week of vier geleden en op dit moment hebben we de drie van de vijf WOD’s achter de rug. Iedere week, vijf weken lang mogen we ons namelijk helemaal uit de naad Crossfitten. Met enig angst en beven begon ik er aan, maar eigenlijk heb ik nu stiekem spijt dat ik me helemaal niet heb ingeschreven. Nu kan ik namelijk geen uitslagen insturen en heb ik dus geen flauw benul van waar ik ergens in de wereld op de uitslagenlijst bungel. Aan de andere kant geeft het een stukje rust en kan ik per WOD bekijken of ik deze RX (volgens de regels) doe, of dat ik hem schaal (‘versimpelde’ versie van de RX). Want lang niet alle Crossfit movements zitten in mijn systeem!
Crossfit open games 17.3
[heading size=4 style=underline]17.1[/heading]De eerste van de 5 is WOD 17.1 (de WOD’s voor de Crossfit Gamesworden altijd genummer jaar en dan de hoeveelste WOD, 1 tot en met 5 dus) en lijkt mee te vallen.

Workout 17.1 (dumbells 35 lbs)
For time (time-cap 20  minutes):
10 dumbbell snatches
15 burpee box jump-overs
20 dumbbell snatches
15 burpee box jump-overs
30 dumbbell snatches
15 burpee box jump-overs
40 dumbbell snatches
15 burpee box jump-overs
50 dumbbell snatches
15 burpee box jump-overs

Hier komen de oly-lessen van pas. Het gewicht is niet al te zwaar en we moeten de dumbell om en om links en rechts de lucht in werken met de snatch techniek. Dit gaat me goed af. Omdat ik deze WOD als training zie neem ik  mijn tijd bij de burpees en eindig binnen de time-cap in 18.58 RX. Nou, meer dan tevreden en niet kapot! Ik zou bijna denken dat het een eitje was…
Crossfit 17.1
[heading size=4 style=underline]17.2[/heading]Maar die gedachte veranderde na 17.2, een verraderlijke. Ik deed hem tijdens de open gym en was dus in mijn uppie. Niet dat ik dan ga smokkelen, ik ben wel streng voor mezelf en als ik een  no rep heb doe ik de herhaling opnieuw.

Workout 17.2
Complete as many rounds and reps as possible in 12 minutes of:
2 rounds of:
50-ft. weighted walking lunge
16 toes-to-bars
8 power cleans
Then, 2 rounds of:
50-ft. weighted walking lunge
16 bar muscle-ups
8 power cleans
Etc., alternating between toes-to-bars and bar muscle-ups every 2 rounds.

Women use 35-lb. dumbbells (voor de cleans en de walking lunges)

Het idee: laat ik beginnen met RX. Aangezien ik geen muscle ups kan, stopt het daar. Dat moet ruim binnen de timecap van 12 minuten kunnen. Als ik dit nu rustig aan doe, dan kan ik daarna nog ‘even’ de scaled er doorheen knallen… NIET DUS!! Maaaaan, wat had ik de lunges met die dumbells zwaar onderschat! Ik was blij dat ik binnen de time-cap (vergat ik alleen te noteren wat de tijd was) tot de muscle ups kwam! Die kont stond in de fik en ik heb een paar dagen flink spierpijn gehad… Helemaal omdat ik zo nodig na de RX nog even zo nodig moest slepen. Hoe bedoel je uit de comfortzone! #bucketstuff
17201434_1344586662269363_5920433378092173515_n
[heading size=4 style=underline]17.3[/heading]Afgelopen zondag kon ik met ‘de groep’ mee doen. Iedere zondagmiddag worden de Opens geprogrammeerd voor de atleten die bij onze box mee doen met de Open, of het gewoon leuk vinden om mee te doen in een iets officiëlere setting (zoals ik) met een indeling naar heats en een judge voor je neus. En nu kon ik er ook bij zijn!

Workout 17.3
Prior to 8:00, complete:
3 rounds of:
6 chest-to-bar pull-ups
6 squat snatches, 65 lb. (scaled 15 kilo)
Then, 3 rounds of:
7 chest-to-bar pull-ups
5 squat snatches, 95 lb. (scaled 25 kilo)
*Prior to 12:00, complete 3 rounds of:
8 chest-to-bar pull-ups
4 squat snatches, 135 lb. (scaled 29 kilo)
*Prior to 16:00, complete 3 rounds of:
9 chest-to-bar pull-ups
3 squat snatches, 155 lb. (scaled 34 kilo)
*Prior to 20:00, complete 3 rounds of:
10 chest-to-bar pull-ups
2 squat snatches, 175 lb.(scaled 43 kilo)
Prior to 24:00, complete 3 rounds of:
11 chest-to-bar pull-ups
1 squat snatch, 185 lb. (scaled 47 kilo)

*If all reps are completed, time cap extends by 4 minutes.

Vandaag ging ik voor scaled (zeker na het rondje OmOdijk van de avond er voor!), wat betekende dat de gewichten drastisch omlaag gingen en je niet direct in de squat hoefde neer te storten, maar na een snatch nog een overhead squat mocht maken. De chest to bars werden vervangen voor jumping pull ups. Zo moest ik het in ieder geval wel tot de 4e barbell kunnen redden. Daarna zou het waarschijnlijk klaar zijn. Een gewicht van 43 kilo had ik namelijk nog nooit eerder gesnatched. Bij de RX versie zou dat al de 2e barbell zijn, dus dan was ik helemaal snel klaar geweest (plus ik heb nooit eerder chest to bar gedaan, dus geen idee of ik die überhaupt kan).
17265117_964365493663565_7879159418991874692_nNou, van start dan maar. Ik zat in de 4e heat, dus had al even goed kunnen kijken naar de andere atleten en dit was in werkelijkheid toch zwaarder dan op papier. Die jumping pull ups gingen me goed af. Een gewicht van 15 kilo snatchen ging ook goed en lukte me nog met een squat snatch. Daarna de 25 kilo. Ik ging er aardig vlot doorheen en zat in een lekkere flow. Stuiterend door de jumping pull ups en hoppa de 29 kilo.  Lekker ontechnisch het gewicht in de lucht, gevlolgd door een overhead squat. Ging ook goed. Toinktoinktoink de rondes en snatches door.Op naar de 34 kilo. Al zat ik zo in een flow dat ik niet in de gaten had dat dat al 34 kilo was, maar in gedachte zat er nog 29 kilo op de stang. Dus toen ik bij de barbell met 43 kilo kwam, waarvan ik dacht dat het 34 moest zijn, stond ik even gek te kijken. Met een hartslag die door het dak gaat is rekenen onmogelijk,  maar ik zag wel twee schijven van 10 kilo op een stang van 15 kilo en dan nog wat kleine schijfjes er naast. Aan mijn judge vroeg ik “hoeveel is dit?” (terwijl ik net twee heats de gewichten op en van de stangen had gehaald… koekoek!) en ze weigert antwoord te geven… Ik weet genoeg. Dit was mijn mentale grens! Maar ik heb nog ruim 6 minuten om in ieder geval een poging te doen. En het blijft niet bij één poging. De andere atleten uit mijn heat zijn ondertussen klaar en iedereen staat om me heen en ziet hoe ik in gevecht ben met 43 kilo. Dit is uit de comfortzone, vooral mentaal. Al krijg ik nu wel de kans de hartslag even te laten zakken, want tussen de pogingen door neem ik even rust. Mijn pr snatch staat op 37,5 kilo. Dat ik überhaupt het gewicht al tot mijn borst gepulled krijg is al een wonder en ik ben blij. Maar ik mag niet stoppen. Volgende pull komt al tot de strot (nog blijer) en de poging erna zie ik de barbell ineens op ooghoogte voor me (ik lach me een kriek!)! Volgende stap is er onder zien te komen, maar dat is mijn zwakke punt. Ik ben zo traag als een slak en tegen de tijd dat ik naar beneden duik ligt de barbell al weer op de grond. Maar ik krijg de smaak te pakken, krijg een berg aan aanwijzingen en ik presteer het om… eerder op de grond te liggen dan de barbel (slappe lach)l!
17264659_964391270327654_4828297048893922196_nNooit gedacht dat ik die 43 kilo ooit omhoog zou krijgen, dus ik vind het alleen maar hilarisch om te zien dat iedere beurt ietsjepietsje beter gaat. PPPIIEEEEEPP! Tijd! Mijn 20 minuten zijn om. Maar ik mag nog niet stoppen! Nog één poging dan, maar nu ben ik leeg en gaat het echt niet meer. Zo kapot als ik was na 17.2, nu voel ik me aardig relaxed. En vooral heel blij! Out of  my comfortzone voelde nog nooit zo goed! Op naar 17.4.

Hoe gaat het met jouw #bucketstuff challenge #outofyourcomfortzone? Laat het me weten! Nog niet aangemeld? Dat kan nog de hele maand HIER. En dan maak je nog eens kans op leuke prijzen ook!

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!