NeverLoseTheFocus

Prepare for hell… #helweek

Dat is wat ik deze week doe. Ik werk aan de laatste loodjes voor mijn hel. Dat klinkt ernstiger dan het is. Eigenlijk is het iets heel moois. Volgende week is het Nationale Helweek. Door het hele land gaan mensen, onder andere ik, aan de slag met zichzelf om het beste van onszelf naar boven te halen.

[heading size=4 style=underline]Help…[/heading]Al eerder kwam Helweek in mijn blog bovendrijven. Maar veel heb ik er nog niet over geschreven. Het was nog een beetje een ver-van-mijn-bed-show. Ik wist ook niet zeker of ik er wel aan mee wilde doen. Maar de knoop is doorgehakt. Ik doe mee en nu komt het toch wel erg dichtbij. Op maandag 19 januari start voor velen Helweek. Op een voor mij onmenselijk tijdstip van 5.00 uur! Deze Helweek gaat door tot zondag 25 januari 22.00 uur. Dan duik ik waarschijnlijk vermoeid, tevreden en voldaan mijn bedje in.

[heading size=4 style=underline]Helweek[/heading]Maar wat is Helweek eigenlijk? Het klinkt heel akelig. De Noorse mental trainer Erik Bertrand Larssen ontwikkelde de Helweek op basis uit zijn ervaringen uit het leger, bedrijfsleven en als mental trainer van onder meer wereldleiders, topsporters, CEO’s en huisvrouwen. Iedereen dus. Dit citaat uit het boek Helweek vat eigenlijk de inhoud samen en klinkt tegelijkertijd onheilspellend:

“We weten altijd zo verdomd goed wat we moeten doen om beter te worden, beter te presteren en ons beter te voelen, maar we doen het niet. Mijn ervaring is dat je tijdens een Helweek zult merken dat het helemaal niet zo moeilijk is om dingen te doen waar je anders tegenop ziet. Gedurende een week moet je eenvoudige gedachten incorporeren, eenvoudige handelingen verrichten. Je zult gezond eten, elke dag sporten en efficiënt rusten. Je zult luisteren naar de mensen om je heen. Je zult geconcentreerd werken. Je zult de onbeduidende zaken naast je neerleggen. Je zult adequaat prioriteiten stellen. Je zult een goede medemens zijn. Je zult geven. Je zult positief en gelukkig zijn. Je zult zelfbewust, offensief, proactief en daadkrachtig zijn. In één week tijd zul je de beste versie van jezelf worden. Eén week maar. Is dat lang of is dat kort. Het is een ervaring die je in ieder geval de rest van je leven meeneemt.”

[heading size=4 style=underline]Mijn betere ik[/heading]Ok, je wordt door Helweek uitgedaagd om regelmatig buiten je comfortzone te treden, doelen te stellen, je gewoontes onder de loep te nemen en waar het kan te verbeteren, je word geconfronteerd met jezelf, (vooral met de punten die je kan verbeteren), je gaat je tijd effectief en efficiënt inplannen, bent constant bewust van de rol die je hebt en de focus op wat je op dat moment doet, een nacht doorwerken. Dat is nog maar de eerste helft van de week… Het enige waar ik niet tegen op zie is iedere dag minimaal 1 uur sporten! Maar het schijnt er bij te horen, dat opzien-tegen. Want ik ga mijn dagelijkse routines doorbreken en ga op alle fronten het beste uit mezelf halen, uit die comfortzone. Dit wordt een week die ik nooit zal vergeten. Want hebben we eigenlijk niet allemaal het idee dat we tijd tekort komen, dat de tijd vliegt, doelloos ons leven leiden, omdat… Tja waarom eigenlijk? Hoeveel weken uit ons leven weten we nog te herinneren? Precies!

[heading size=4 style=underline]Mijn huidige ik[/heading]Dat is voor mij één van de redenen om mee te doen aan Helweek. Ik wil meer uit mezelf halen. Beter gezegd: het beste uit mezelf halen! Ik verzand in de to do lijstjes, weet van voren niet waar ik van achteren mee bezig ben, ben vergeetachtig, impulsief, vind alles even belangrijk, maar heb vooral het idee dat de tijd voorbij vliegt zonder dat ik het idee heb deze nuttig besteed te hebben. Ik lijk wel doelloos, terwijl ik aan de andere kant zoveel wil, kan en (vooral) moet. Ik wil me het komende jaar kunnen focussen op het WK OCR. Mijn #NeverLoseTheFocus moet en zal niet leven ingeblazen krijgen. Ik moet er zelf (weer) in gaan geloven. Deze Helweek gaat me op de juiste weg brengen. Nu eerst nog de laatste voorbereidingen afronden, zoals een volledige dagplanning voor iedere dag van deze Helweek. Hoe meer er op papier komt te staan, hoe meer zin ik er in begin te krijgen…

Wil je mijn Helweek volgen? Dagelijks ga ik een blogje over die dag online gooien. Meer informatie over Helweek is te vinden op www.helweek.nl. Zelf meedoen kan natuurlijk ook. Het boek Helweek is via deze link te bestellen.

8 reacties

 • jacqueline

  Hier had ik dus nog nooit van gehoord! Maar het klinkt wel iets waar ik mij in kan vinden. Herken de dingen die jij zegt namelijk ook wel een beetje als ik eerlijk ben. Ik ga es even een kijkje nemen op de website!

 • Elsa

  Heb er al veel over gelezen, maar weet nog niet of ik het boek ga lezen en de week ga doen. Alleen die slaaptijden al, geen idee of ik dat kan. Het lukt me nu vaak al niet eens om voor 1 uur in bed te liggen.
  Ik ben heel benieuwd hoe het bij jou gaat. Succes alvast!

  • Andrea

   Denk dat dat ook een grote uitdaging is. Aan de andere kant is het doorbreken van gewoonten een belangrijk punt. Ik ga te laat naar bed omdat ik tv zit te kijken ’s avonds nog zit te werken en met social media bezig ben. Tv kijken is ‘verboden, social media moet tot een minimum beperkt worden en ’s avonds nog gaat zitten werken is natuurlijk niet echt een goede gewoonte. Eigenlijk is het een mindset die even en boost moet krijgen. Door het lezen van het boek worden bepaalde dingen eigenlijk zo simpel!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!