Nieuws

Hardlopen is hip

Gisteren kwam Vrouw met een artikel op de proppen. We zouden bijna onze intrinsieke motivatie om te gaan hardlopen vergeten bij het lezen van dit artikel… Ik leg de lat voor mezelf ook hoog, maar niet om maandags op kantoor te pochen met mijn pr’s  of blauwe plekken. De meeste collega’s lopen niet en ik denk niet dat ze zitten te wachten op voor hen nietszeggende kilometertijden of hoe ik mij voel nadat ik ongelooflijk diep ben gegaan. De meeste reacties liggen meer in de trant van: je bent gek…

Zoals ik gisteren beschreef is hardlopen net zo aan trends onderhevig als alles om ons heen. Ik denk dat dat ook te maken heeft met de crisis. Aan materiële zaken wordt minder belang gehecht: mensen willen beleven. Als we echt alleen maar hardlopen omdat iedereen dat doet en als we echt alleen maar marathons of andere evenementen lopen omdat de sociale druk zo hoog is, dan denk ik dat we binnen de kortste keren gedag kunnen zeggen tegen het gros van de hardlopers. Ik kan me dan ook niet zo goed vinden in dit artikel. Of zit ik nog in de ontkenningsfase?

[heading size=4 style=underline]Waarom is hardlopen zo hip?[/heading]IN BEWEGING – Ongeveer een miljoen Nederlanders  rennen zich elke de benen uit hun lijf. Uit cijfers blijkt dat nog nooit zoveel mensen een marathon hebben gelopen. De vraag is: waarom eigenlijk?
Deskundigen denken dat we dit in elk geval niet alleen voor onze gezondheid doen, zo staat in de Belgische krant de Morgen.[heading size=4 style=underline]Sociaal visitekaartje[/heading]Volgens professor sportbeleid Jeroen Scheerder van de KU Leuven is een hardloopwedstrijd uitlopen een sociaal visitekaartje, waarmee je maandag op het werk kunt uitpakken.
Socioloog Ignace Glorieux van de Vrije Universiteit Brussel is het hier mee eens. “Ook in onze vrije tijd willen we presteren. Of het nu om koken of lopen gaat, het draait toch vaak om indruk maken en erbij horen. Zijn we goed in iets, zoals de 20 kilometer door Brussel uitlopen, dan etaleren we dat met plezier op Facebook. Zodat iedereen kan zien dat we een tof en spannend leven leiden, waarin geen seconde verloren gaat.
Alleen zorgt die invulling van vrije tijd ook voor stress volgens Glorieux: “We zijn bang dat we iets missen. Dat maakt ons heel onrustig en in sommige gevallen zelfs depressief. Want kijken hoe anderen zichzelf opblazen, maakt allesbehalve gelukkig.”
Vroeger was een marathon uitlopen iets heroïsch, zegt sportcoach Paul Van Den Bosch: “Vandaag wordt eerst gevraagd in welke tijd je dat hebt gedaan. De eisen komen almaar hoger te liggen, en om voor vol te worden aangezien, moet men daaraan voldoen,” aldus Van Den Bosch.

[heading size=4 style=underline]Verstandige manier[/heading]Tot slot zegt professor Scheerder: “We willen extreme prestaties leveren en leggen de lat voor onszelf heel hoog. Vraag is of we dit op een verstandige, gezonde manier doen. Meer is niet altijd beter.”

Bron en foto: Vrouw.nl

3 reacties

 • Margot

  Hoi, ik volg je al een tijdje, maar heb eigenlijk nog nooit gereageerd, maar ik begrijp zo ontzettend goed wat je bedoelt! In De Morgen (een Belgische krant) stond er ook een dergelijk artikel waarbij het overkwam alsof we het enkel deden om er tegenover anderen over te pronken.

  Ik heb zondag voor het eerste de 20km van Brussel gelopen en ik was daar ontzettend trots op dus ik heb een foto van mijn medialle op facebook gepost. Ik heb een hele lange weg afgelegd om dit te bereiken en dan is het toch logisch dat je daar trots op bent? Ik wil me absoluut niet meten met anderen. Ik doe dit absoluut voor mezelf!

  Btw, op facebook kwam er nog een reactie op het bewuste artikel van een dame die niet verstond dat er zoveel vrouwen (27% van de 40 000 deelnemers is vrouw) konden deelnemen. De dame was moeder van twee kinderen, had een fulltime job en na het wassen, poetsen, koken, strijken, etc. had ze geen fut meer om wat rondjes te gaan lopen, hoogstens wat energie om tv te kijken.
  Toen ik die reactie las had ik zoveel zin om te reageren. Hoewel ik geen kinderen heb, heb ik wel een fulltime job, maar met wat planning en een leuke vriend die bereid is om in het huishouden te helpen, lukt mij dit wel! Ik versta dat het voor haar misschien niet lukt, maar daarom moet je toch niet zo negatief niet gaan doen?
  Ik voelde mij bijna slecht over het feit dat ik vrouw was en dit had gedaan! Maar goed na even bekomen te zijn heb ik het me maar naast me neergelegd en er niet op gereageerd.

  Ik ben gewoon nog altijd ongelooflijk trots op mezelf en de hele wereld mag dit gerust weten van mij 😉

  • Andrea

   Haha o wat een reactie! Maar ik denk dat we blij mogen zijn dat veel mensen het plezier van hardlopen niet kennen en nooit zullen begrijpen. Anders kunnen we straks file lopen in het bos!
   Maar wat ontzettend goed van je! Laat jouw trots niet door 1 zo’n reactie vergallen, want je hebt alle recht om trots te zijn!

 • Elsa

  Wat een typisch artikel. Raar dat het in de Vrouw stond, deze redenatie lijkt me meer iets voor mannen. Mijn laatste “prestaties” heb ik niet eens op Facebook gedeeld, dus dat ik voor anderen loop is onzin. Er zijn genoeg lopers die ook helemaal geen zin in wedstrijdjes hebben.
  En waarom gaan mensen een marathon lopen? Als je ergens mee wil pronken is een duur horloge of auto kopen een stuk makkelijker. Zelf heb ik een paar halve marathons gehad en je loopt gewoon steeds meer. Dan komt de marathon ineens binnen bereik. Ik ben nieuwsgierig geworden en wil gewoon eens weten hoe het voelt en of het überhaupt wat voor me is. Plus dat je tegenwoordig veel informatie op internet kan vinden over hoe je daarvoor moet trainen, dus het is veel laagdrempeliger geworden.

  De reactie van de vrouw die Margot noemt vind ik ook kortzichtig. Alsof alleen vrouwen het huishouden moeten doen. Er zullen toch ook genoeg vaders van 2 kinderen zijn die fulltime werken en een deel van het huishouden erbij doen? Wat is dan het verschil met vrouwen?
  Het is met kinderen in een bepaalde leeftijd ongetwijfeld heel lastig om tijd vrij te maken. Maar als ze wat ouder zijn is dat vast niet meer zo’n probleem. Ik werk zelf ook fulltime en heb inderdaad geen kinderen. 😉

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!