Persoonlijk

Baby’s, Marianne en de Marikenloop

Of het aan mijn leeftijd ligt weet ik niet, maar momenteel vind ik me te midden van een babyboom. Vriendinnen, buren (5 x!), loopmaatjes in binnen- en buitenland: overal om me heen worden er ‘in eens’ baby’s geboren. Eigenlijk zijn wij gewend dat een geboorte meteen leidt tot een feest met beschuitjes, ooievaars die tegen de ramen vliegen, een berg aan kaartjes en een roze wolk.

[heading size=4 style=underline]Hup mama![/heading]In Nederland hebben wij een uitstekende zorg voor jonge (aanstaande) moeders. Wij zijn gewend dat jonge moeders binnen de kortste keren weer rondvliegen, werken en hardlopen. Dat vaders met de kinderen langs het parcours staan aan te moedigen, omdat mama mee loopt. Complete gezinnen die meedoen aan hardloopevenementen, samen het plezier delen. Dat dat niet overal zo is, daar wees Marianne mij op. Waar mama’s hun kinderen nooit zien opgroeien, waar papa’s niet met de kinderen naar hun moeder kunnen kijken. Waar papa’s vaak als weduwnaar achterblijven. Niet alleen het verdriet van hun overleden vrouw met zich meedragend, maar ook dat van een overleden kind.

[heading size=4 style=underline]Hulp voor mama[/heading]Marianne is al jaren verloskundige in ons gelukkige Nederland en heeft al menig kindje op de wereld geholpen. Daarom is zij enorm begaan met het lot van jonge moeders in landen waar het allemaal niet zo goed geregeld is. Elke twee minuten sterft er wereldwijd een vrouw aan zwangerschaps- of bevallingscomplicaties. In veel gevallen sterft hun ongeboren of pasgeboren kind ook. Deze sterfgevallen zijn vaak, zelfs tot 90%, te voorkomen. Iedere vrouw verdient goede verloskundigenzorg rond haar zwangerschap en bevalling, waar ook ter wereld. De Stichting Midwives4Mothers, die op initiatief van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen door Nederlandse verloskundigen is opgericht, zet zich in op het ondersteunen en versterken van verloskundigen in landen waar goede zorg niet zo vanzelfsprekend is. Dit is namelijk hard nodig in de strijd tegen moeder- en babysterfte. Momenteel loopt er een project in Marokko. Daar sterven, in vergelijking met Nederland, tien keer zoveel vrouwen aan de gevolgen van een zwangerschap of tijdens een bevalling en is het aantal verloskundigen per zwangere vrouwen 10 keer zo laag.
fotografie_02
[heading size=4 style=underline]Help mama![/heading]
Maare, wat heb ik daar mee te maken? Nou Marianne heeft mij enorm geholpen en nu help ik haar! Ze gaat op 17 mei tijdens de Marikenloop samen met ruim 60 verloskundigen (in opleiding), gynaecologen bestuursleden van de KNOV, kraamverzorgenden 10 kilometer hardlopen voor de Stichting Midwives4Mothers. Het doel van het team is om middels sponsoring zoveel mogelijk geld op te halen voor de stichting, zodat ook in landen met minder goede (zeg soms maar gerust: slechte) verloskundigenzorg de situatie rondom zwangerschap en geboorte wordt verbeterd. Bijvoorbeeld door het opleiden van verloskundigen. Hoe meer bekendheid, hoe beter! En wij kunnen helpen. Door een kleine bijdrage dragen we bij aan een veiliger verloskunde wereldwijd en daarmee aan de strijd tegen moeder- en babysterfte. Sponsoren kan via de website van www.midwives4mothers.nl en dan naar de knop Doneer nu. Op deze pagina kun je doneren en bij “opmerking” aangeven dat je doneert voor Marianne; Marianne Stuursma, Marikenloop 2015.

 

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!