Persoonlijk

California dreamin’

Het liefst zou ik vandaag nog op het vliegtuig stappen terug naar California. Deze staat heeft zoveel elementen in zich die stuk voor stuk bijzonder zijn dat de twee weken rondreizen eigenlijk te kort was om alles te doen wat we wilden. Mocht je een keer die kant op gaan, dan mag dit niet op je to do list ontbreken. Plus de temperatuur is er een stukje beter dan hier in Nederland! Overigens laat ik de grote steden even buiten beschouwing, dan wordt dit verhaal nóg langer!

[heading size=4 style=underline]WK Outhouse racing[/heading]Twee jaar geleden waren we getuigen van het grappigste WK ter wereld: het WK Outhouse racing in Virignia City, oostelijk van Lake Tahoe. Dixies in alle soorten en maten met de gekste namen op wielen, die zo snel mogelijk over een parcours geduwd moesten worden. Dit jaar waren we een paar dagen te vroeg maar konden toch een beetje sfeer proeven doordat in de tuinen de dixies al klaar stonden en er overal aanplakbiljetten hingen. Ben je in de begin oktober in de buurt, dan mag je dit niet missen!
RunAndreaRun TahoeVirginia City is trouwens een ‘ouderwets’ westernstadje. Uber toeristisch, dat wel, maar de saloons aan de ene kant van de straat hebben een prachtig uitzicht over de vallei en overal tref je kleine winkeltjes met prullaria, toeristenspul, gekkigheid en snoep. Best een bezoekje waard, ook als er geen WK Outhouse racing is.
IMG_20171002_163324Rij ook even door voor een overheerlijke lunch bij onze favoriete lunchstek in Minden. Hier staat 
een oude slagerij die verbouwd is tot soort van eettentje. Niet alleen heerlijke verse producten maar ook een biercollectie waar we in Nederland alleen maar van kunnen dromen. En de allerlekkerste frietjes, beerbathered fries… Na deze frietjes is ieder frietje dat je in de toekomst voorgeschoteld krijgt slappe hap.

[heading size=4 style=underline]Hiken rondom Lake Tahoe[/heading]Gelukkig hadden we hier 2 jaar terug wel de tijd voor, dit jaar helaas niet, maar rondom Lake Tahoe zijn kilometers aan hikes voor alle niveaus. Aangezien er hier iets meer gevaarlijke beestjes rondlopen dan in Nederland gelden hier wel regels.
RunAndreaRun Spartan Race WC OCR TahoeGeen eten in de auto laten liggen maar ze in een berenkluis opbergen en een permit invullen voordat je een trail op gaat bijvoorbeeld. Mocht je niet meer terugkomen dan weten ze in ieder geval hoe lang je al zoek bent… En pas op voor de eekhoorns. Die smijten dennenappels zo groot als je hoofd uit de bomen.
Overleef je de hike omhoog, dan heb je het mooiste uitzicht over Lake Tahoe wat je je maar kunt wensen!
Vakantie-USA 2

[heading size=4 style=underline]Yosemite park[/heading]Alleen de weg van Lake Tahoe naar Yosemite Park is al meer dan de moeite waard. Via het steppelandschap van Great Basin rijden we zuidwaarts. De branden van deze zomer hebben hun sporen achter gelaten.
Vakantie-USA 5Langzaam verandert het landschap en in de verte doemen  besneeuwde bergtoppen op. Voordat je echt de bergen van Yosemite bereikt, kom je langs Mono Lake. Een meer waarvan het water 3 x zo zout is als de oceaan en de oever bezaaid is van de zwarte vliegen. GATVERDAMME! Maar wel heel bijzonder! Neusknijper is geen overbodige luxe by the way. Wat een stank!
Vakantie-USA 8Trek meerdere dagen uit voor je bezoek aan Yosemite. Het goedkoopst ben je uit als je buiten het park verblijft, maar dan moet je wel rekening houden met zeker twee uur reistijd om van oost naar west te komen (of je moet aan de westelijke kant verblijven… duh). De eerste dag bleven we dus aan de oostelijke kant en omdat we daar al vroeg waren konden we de auto makkelijk parkeren.
Vakantie-USA 23Vanaf de parkeerplaatsen in het park kun je meerdere hikes maken die goed staan aangegeven. Vooral voor de langere hikes moet je wel zorgen dat je de juiste spullen en voldoende eten en drinken mee hebt. De bergen in het oosten (wat ook het hoogste gedeelte is van het park) zijn indrukwekkend en worden afgewisseld met uitgestrekte meadows. 
De trails worden  hier nog niet al te veel plat gelopen en het levert waanzinnige vergezichten op.
Vakantie-USA 20De tweede dag bezochten we Yosemite Valley en eerlijk gezegd viel mij dat ongelooflijk tegen. Zo toeristisch dat je in een file door de vallei heen rijdt en waar coyotes als tamme honden over de parkeerplaats struinen. Trailen doe je in polonaise en wij hadden de pech dat door de bosbranden en de wind ’s ochtends (het moment dat je juist wilt starten met hiken) de vallei vol rook stond. Ok, El Capitan is ronduit indrukwekkend. Het is dan ook te bizar om te bedenken dat zo’n grootse en massieve rotsformatie breekbaarder is dan het er uitziet. Een week eerder waren er meerdere rotsblokken losgeraakt, een dode en meerdere gewonden tot gevolg.
22254728_1546354328759261_5293970733270180393_o

[heading size=4 style=underline]Beergeek heaven[/heading]
De beergeek komt ruimschoots aan zijn trekken in California. Vrijwel ieder stadje heeft zijn craft brouwerij(en). Aanrader is een bezoek aan Firestone in Paso Robles. Je kunt met een beetje mazzel een rondleiding door de brouwerij en barrelrooms met proeverij krijgen en anders kun je nog in het restaurant of aan de bar je lol op. Vergeet ook niet om even de shop in te gaan voor limited editions, brand wear en prullaria.
IMG_20171008_155412Maar er zijn nog veel meer lokale brouwerijen in California. Meestal voorzien van een restaurant, dus je kunt een basis leggen. Overigens boek je je hotel het liefst om de hoek. Drinken en auto rijden gaan ook in de USA niet samen.

[heading size=4 style=underline]San Andreasbreuk[/heading]California ligt op een tikkende tijdbom. Twee tektonische platen worden dusdanig tegen elkaar gedrukt dat er ieder moment een aardbeving kan plaatsvinden. Deze San Andreasbreuk is op bepaalde plekken heel goed zichtbaar.
Wij hebben het dorpje San Juan Bautista bezocht, waar het dorp een stuk hoger ligt dan het er naast gelegen akkerland. Vanuit de tuin van de kerk kijk je door de bosjes door zo naar beneden! Bizar!

[heading size=4 style=underline]Zonnetje[/heading]Ik heb de hele vakantie alleen maar mijn zonnebril en pet opgehad. De zon is zo fel dat ik echt last had van mijn ogen. Zorg dus dat je een goede zonnebril hebt, een pet en zonnebrand. Factor 50 is niet overdreven. Ook niet voor oktober.
Vakantie-USA 27
[heading size=4 style=underline]Life is a beach[/heading]Een bezoek aan California is niet compleet zonder bezoekje aan de kust. Om te wandelen, de wilde golven te bekijken, te zonnen, of om waterbeestjes te spotten. Langs de gehele kust zijn zoveel bijzondere plekken!
In Montomgery liggen de zeeleeuwen, zeehonden en zeeotters vrolijk in de haven te dobberen. En daar hoef je echt niet voor te zoeken! De zeeleeuwen maken van onder de steigers een enorm kabaal, de zeehonden liggen bij eb gewoon op de stenen te zonnen en de ottertjes houden zich vast aan de trossen en boeien in het water. O ja, kwallen, heel veel kwallen. Die dobberen er ook rond.
IMG_20171007_172223Wie een mooie roadtrip wil maken kan van Montgomery zuidwaarts naar Los Angeles rijden via een fantastisch mooie route. Wij hadden de pech dat door een landverschuiving een deel van de weg afgesloten was. Maar na herstelwerkzaamheden is deze weg nu weer open. Verwacht ruige kliffen, woeste golven en waanzinnige uitzichten!
Vakantie-USA 41Tot rust kom je pas echt met een hotel met zeezicht. Wij zaten in Oxnard in een resort direct aan het strand. Onze kamer keek, tussen de duinen door, recht op zee. Waanzinnig mooie zonsondergang onder het genot van cocktails, muziekje en helaas een beetje veel wind. Daardoor was het te fris om het strand te liggen. Onze poging om ’s ochtends op blote voetjes rond te dartelen op het strand eindigde in een martelgang; zó koud was het zand!!
Vakantie-USA 45
Heb ik je kunnen overtuigen! Of heb jij nog meer tips voor een bezoekje aan California?

Foto’s: Harm Dommisse en eigen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!