Persoonlijk

Challenge failures

Tijdens het EK OCR stond ik langs de kant. Met kettlebells in de handen. En toen won ik de 2e prijs. Namelijk deelname aan de LoveFitFood Challenge van Maaike en Sjanett. Die ging maandag van start.

[heading size=4 style=underline]Failures[/heading]Eerlijk is eerlijk. Ik ben niet zo van de challenges. Ik hou ze namelijk, heel simpel, nooit vol. Na een week geef ik er de brui aan. Omdat ik geen zin heb, uitvluchten verzin, het niet past in mijn dagelijkse ritme of bij mij, of ik het domweg vergeet. Maar dit keer is het anders. Dit keer ga ik er voor de volle 100% voor. Terwijl het misschien wel mijn meest uitdagende challenge ooit is… Want o man, wat is dit confronterend…

[heading size=4 style=underline]Spelregels[/heading]Eerst even een uitleg. De LoveFitFood Challenge duurt 45 dagen. In die dagen geen streng dieet, maar wel écht clean eaten. Niets pakjes en zakjes, gewoon eten dat je herkent in de oorspronkelijke vorm. En dan liefst de ook zo duurzaam mogelijke varianten. Die 45 dagen zijn ingedeeld in een periodisering, waarbij de eerste 5 dagen in teken staan van voorbereiden, je vervolgens 30 dagen de challenge uitvoert door je te houden aan een aantal regels (o.a. geen gluten, lactose, suiker, alcohol), je volwaardige maaltijden eet (veel jongen, véél) en je na de 30 dagen nog 10 dagen hebt om bepaalde voedingsstoffen weer terug te brengen in je voedingspatroon om te kijken hoe je lichaam reageert. Gluten en lactose bijvoorbeeld kunnen bepaalde effecten op het lichaam hebben, die je pas ontdekt als je ze een tijd niet ingenomen hebt. Klinkt allemaal heel simpel. Volgens Maaike en Sjanett ís het ook simpel…

[heading size=4 style=underline]It’s a sign![/heading]Tijdens de Trailrunweek was ik met Acacia aan het babbelen over DNA, genen, voeding, etc. en mijn extreme hooikoorts zou best wel eens beïnvloed kunnen worden door lactose. Daarnaast is de afgelopen maanden mijn voeding er niet beter op geworden. Geen doel voor ogen, geen race-motivatie, niets-moeten-alles-mogen, minder zware en ook minder trainingen… Je raadt het al… Er kwamen wat kilo’s aan, welgeteld 6! Ik eet op zich wel gezond (maar te eenzijdig), maar ik snoep me ook een ongeluk en ik ben groot fan van mooie speciale bieren. Die gaan ergens zitten, waar je ze liever niet hebt. Ondertussen ben ik wel de helft van die extra kilo’s weer kwijt, maar idealiter mag er van mij nog 5 kilo af (waarmee ik trouwens op een lager gewicht dan voor het WK uitkom). Dus… Er moet een knop om. Toevallig kwam dus alles tegelijk bij elkaar. Mijn kwalificatie voor het EK Spartan, het deel kunnen nemen aan de LFFC en het mogelijke inzicht dat lactose een boosdoener kan zijn bij mijn hooikoorts. Alsof het zo moet zijn. Dus dan moet het gewoon zo zijn.

[heading size=4 style=underline]Can’t wait![/heading]Afgelopen maandag ben ik gestart. Mèt een fikse dosis motivatie moet ik zeggen. Want ik hing vorige week al in de mail met Maaike en Sjanett voor de boodschappenlijst, recepten, etc. Maar ik was te snel. Deze eerste 5 dagen ga ik stap voor stap toewerken naar de start van de 30 dagen challenge. Dat gebeurt met dagopdrachten. Zo moest ik vóór-foto’s maken (fok, das niet grappig! Ik blij dat ik al iets van kilo’s kwijt was!). Heb ik vriendlief gebombardeerd tot mijn buddy die mij in het gareel moet houden. Heb ik de koelkast helemaal bomvol gestouwd met groente, kip en nog meer vers spul. Heb ik de helft daarvan alweer opgegeten (en kan de koelkastdeur weer dicht) en dat terwijl we onze boodschappenlijst nog niet hadden maar ik echt direct wil starten. Kreeg de keuken een leegruimbeurt: alles met suiker, gluut, lactose en alcohol ging de trapkast in. Ben ik alle restjes aan het opmaken, maar voel ik me nu al bezwaard om nog een gluut aan te raken en durf ik lactose niet meer aan te kijken. Experimenteer ik al naar lieve lust met allerlei recepten en sta ik de halve dag in de keuken te mealpreppen. Doe ik gemiddeld 45 minuten over een maaltijd, omdat ik in eens veel meer aan het eten ben. En last but not least: gaat dit me eigenlijk verbazingwekkend makkelijk af…. En we zijn nog niet eens gestart!
IMG_20160707_230851
[heading size=4 style=underline]Let’s start![/heading]Zaterdag begint de volgende ‘fase’. Waarschijnlijk ‘handig’ om deze in het weekend te laten starten, omdat je dan alle tijd hebt. Ik niet. Zaterdag zit ik de hele dag in Duisburg voor twee Spartan races en zondag ren ik door Amsterdam tijdens de Brooks 10k Champions Run en zit ik ’s avonds wéér in het Olympisch Stadion (whoohoooo!!!). Dus maar goed dat ik deze week al wat gerommeld heb met andere voeding, preppen en eten. Want al de reeds opgedane kennis zal ik meteen in de strijd moeten gooien. Ik zal jullie de komende weken regelmatig op de hoogte houden van mijn vorderingen, struggles, prepperikelen en ontdekkingen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!