Persoonlijk

De boost die New York City Marathon heet

En daar stond ik dan. Na ruim ander half uur in de koud was ik minuten verwijderd van mijn eerste New York City Marathon en vijfde marathon in totaal. Acht weken van 90+ km leidde allemaal naar dit moment. 2.59.59 uur was het doel, een pittige want ik had op de marathon nog nooit sneller gelopen dan 3.09.55 uur. En daarnaast is het parcours van New York City marathon met z’n vijf bruggen en glooiende First Avenue en Central Park verre van snel. Maar ik had hulp en die kwam in de vorm van Runner’s World-collega Imo Muller. Twee weken voor New York liep hij nog naar een 3e plek tijdens het NK Marathon. Een hele eer dat hij mij op deze winderige zondag door de straten van de Big Apple wilde hazen.
[heading size=4 style=underline]Publiek galore[/heading]Al die lyrische verhalen over de marathon van New York zijn waar. Met uitzondering van de bruggen staat het publiek overal rijen dik langs het parcours. Met borden. In gekke pakken. En luidruchtig. Echt ongekend. Denk Coolsingel Rotterdam Marathon, maar dan 40 kilometer lang. En dan heb ik het nog helemaal niet gehad over de vele bandjes en DJ’s die langs het parcours staan. Het voelde bijna als een eer om deze marathon te lopen.
[heading size=4 style=underline]Topvorm[/heading]Het parcours is, zoals bekend, pittig. Met z’n vijf bruggen en glooiende delen lekker uitdagend. Ik heb me er niet heel erg aan gestoord. En dat zegt veel over mijn vorm. Tot 36 km ging ik als de brandweer. Kilometer na kilometer gingen effortless. Tot laat in de marathon nog interactie met het publiek en zo af en toe een high five. De laatste vijf á zes kilometer waren zwaar. Absoluut geen ‘man met de hamer’, maar je hebt bijna 40 kilometer gelopen. Voor je lichaam is het dus wel voldoende geweest. Op dit soort momenten kom ik altijd in een soort van bubbel terecht. Mijn eigen wereld. Alles  externe impulsen afsluiten en zorgen dat je zo snel mogelijk bij de finish komt. En dat is in New York best verraderlijk. Niet alleen vanwege de heuvels in Central Park (ze zijn niet hoog, maar na 40 kilometer lijkt dat wel zo), maar ook omdat je de finish pas erg laat ziet.
[heading size=4 style=underline]Doel sort off bereikt[/heading]Ik kom in 3.01.23 uur over de finish. Teleurgesteld omdat ik mijn sub 3.00 uur doel niet heb behaalt ben ik allerminst Ik ben erg trots op mijn prestatie. Mede omdat ik ruim 8 minuten van mijn pr af loop. In New York onder deze omstandigheden. En komt nog eens bij dat ik volgens mijn GPS-horloge 42.8 km heb afgelegd. Haal je die 600 meter er af, dan kom je op een tijd van 2.58.29 uur. Maar goed dat is niet officieel en staat daarmee niet in de boeken
[heading size=4 style=underline]What’s next[/heading]Deze hele New York Marathon is een fantastische ervaring geweest. De sfeer was amazing en hardlooptechnisch een zware confidence builder. Een gigantische boost die mij vertrouwen geeft als ik denk aan 2015. Want volgend jaar zal helemaal in het teken staan van de sub 3.00 uur marathon. Berlijn is het uitgangspunt, mocht ik niet door de loting heen komen dan een andere najaarsmarathon. Ik richt mijn hele jaar erop in. Tot op heden heb ik altijd mijn eigen schema’s bepaald, voor dit doel wil ik er zeker van zijn dat ik geen steken laat vallen en zal daarom ook een trainer in dienst nemen. Ik heb er enorm veel zin in.
Op runners-high.nl vind je natuurlijk mijn gehele race report van de New York City Marathon. Meer een data junk? Check dan mijn kilometertijden op Strava.

Image: Flickr

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!