Persoonlijk

De pacehaas

Pasen is bij uitstek het moment om de haas in het zonnetje te zetten! Nee, niet de paashaas, maar de haas die wij als wedstrijdlopers kennen: de pacer. Of vandaag omgedoopt tot pacehaas. Hij of zij die ervoor moet zorgen dat er een podiumplaats gelopen wordt, een pr, of zelfs een wereldrecord. De loper die zich tomeloos inzet voor een andere loper, of lopers. Die een bemoedigend woord spreekt als je er door heen zit. Of je de oren van de kop kwebbelt tijdens de marathon over de ultra die het volgende weekend op de planning staat. Die in stilte de kilometers in het vooraf vastgestelde tempo afraffelt. Die je voorziet van drinken onderweg.

[heading size=4 style=underline]Pacehaas[/heading]De pacehaas verricht dankbaar werk. Als het doel gehaald wordt tenminste! Want de haas is niet voor niets ingezet, ingehuurd, omgekocht of verricht gewoon een daad uit pure naastenliefde. Want als het doel wordt gehaald, deelt de haas net zo in de vreugde als de winnaar of nieuw-record-houder. Meestal uit zich dit in een oprechte knuffel, een ferme handdruk of highfive of een envelop van de organisatie. Soms mag de haas nog even de krachten in de strijd gooien om zijn vermoeide loper op te vangen of op te vegen na de finish. Als de haas dan al niet uit is gestapt na het vooraf afgesproken punt om zo de atleet te lanceren naar een toptijd. De haas werkt zich voor een ander in het zweet.

[heading size=4 style=underline]Onmisbaar[/heading]Hazen zijn er in vele soorten en maten, maar ze hebben één ding gemeen: ze zijn onmisbaar voor de loper voor wie zij hun diensten aanbieden. Of er nu een eerste 5 kilometer gelopen wordt, of er een poging gedaan wordt het wereldrecord te breken. Hoe je het ook wendt of keert: voor de loper om wie het draait moeten alle puzzelstukjes op het juiste moment op de juiste plaats vallen. De haas draagt daar voor een belangrijk deel aan bij.

[heading size=4 style=underline]Angsthaas[/heading]Maar wat als de haas faalt? Want een haas is ook maar een mens. Darmproblemen, of je dag gewoon niet hebben kan iedereen overkomen, blessure, uit moeten stappen. En dan? Dan wordt eens en te meer duidelijk hoe belangrijk de rol van de haas is. Want dat wereldrecord is in eens buiten handbereik. De finish lijkt voor iedere loper onbereikbaar ver of de tijd niet haalbaar. Om van de mentale kwestie nog maar niet te spreken: nu moet ik het helemaal alleen doen! Het gemis van een haas uit zich in angsthazen gedrag.

[heading size=4 style=underline]Bedank vor die blumen[/heading]Laten we daarom, op zo’n mooie Paasdag als vandaag, de pacehaas in het zonnetje zetten. Dank jullie wel pacehazen! Zonder jullie halen wij niet het beste uit onszelf. Zonder jullie zien wij geen fantastische topsport op tv. Zonder jullie bereiken wij niet ons eigen heroïsche momentum. Zonder jullie kunnen wij niet bedanken vor die blumen… Zonder jullie tja… is het hardlopen misschien wel een stukje minder leuk…

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!