Persoonlijk

Een kleine ode aan een groot atleet

Het gonst… De handen slaan ineen. Duizenden handen die dezelfde maat klappen. Als de hartslag van die ene atleet die daar staat. In zichzelf gekeerd, maar toch alert op wat er om hem heen gebeurd. Gefocust op die 100 meter, die hij in gedachte al loopt en wint. Een grote glimlach verschijnt op zijn gezicht. Zo schijnbaar ontspannen als hij daar staat de draak steken met de camera en het publiek thuis.

De adrenaline giert niet alleen door zijn lijf. Het hele stadion siddert met hem mee. Het moment waar iedereen op heeft gewacht is daar. Gaat hij de verwachtingen waar maken: niet alleen winnen, maar ook een wereldrecord?

De atleten worden aan het publiek voorgesteld. 8 snelheidskanonnen, die ieder op hun eigen manier de laatste minuten voor de start doormaken. Ontspannen lachend, of in zichzelf gekeerd. Elkaar schattend. Vooral de twee favoriete atleten naast elkaar: Usain Bolt en Tyson Gay. Tegenpolen: introvert vs. extravert. Kort en krachtig vs. lang en sterk. Wereldkampioen tegen Olympisch kampioen. Maar allebei snel en allebei met hetzelfde doel voor ogen. Winnen.

“On your marks…”. De atleten nemen hun plaatsen in. Het lijkt een eeuwigheid te duren voordat het startschot valt. De spanning neemt toe. Mijn nagels verdwijnen steeds verder in de bank. Ik houd mijn adem in. Het publiek gaat staan om niets van deze finale te hoeven missen.
Eindelijk, het startschot klinkt en in een fractie van een seconde schieten de atleten uit hun startblokken. Een explosie van kracht. Nog in elkaar gedoken om vervolgens met alle kracht omhoog te komen en snelheid te maken. Bolt heeft een voorsprong en weet deze vast te houden. Aangemoedigd door het publiek lijkt het alsof hij vliegt. Het camerawerk laat imponerende beelden zien van een Bolt die als een sneltrein op de finish afstevend. Alleen.
Nog geen 10 seconden na het startschot wint hij met een overweldigende overmacht de 100 meter in een wereldrecord van 9.58. 11 hondersten van zijn eigen, precies 1 jaar oude, wereldrecord af!

En ik adem weer uit.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!