Persoonlijk

Help, hoe kom ik de kerstdagen door!?

Niemand ontkomt er aan: Kerst. Voor de één een leuk en gezellig feest, voor de ander de hel op aarde. Heb je een gruwelijke hekel aan Kerst, niemand om het mee te vieren of juist te veel mensen om het mee te vieren? Dan heb ik hier vijf tips voor je.

[heading size=4 style=underline]1. Me-time[/heading]Twee volle Kerstdagen met je (schoon)familie kan knap intensief zijn. Je neefjes/nichtjes die tetterend over je heen klauteren, je familie die alles (of juist niets) wil weten van al je hardloopavonturen. Of nog liever zichzelf in de picture zetten. Kerst is slopend. Belangrijk om dus even me-time in te plannen om jezelf op te laden. Begin de dag met een frisse wandeling of ochtendrun. Dat geeft je energie en de geluksstofjes die vrij komen houden je wel een dagje op de been.

[heading size=4 style=underline]2. Tafelen[/heading]Kerst staat zo ongeveer synoniem aan je vol stouwen met de meest uitgebreide kerstdiners. Maal twee. En ook nog eens twee keer brunchen. De kerstkransjes op tafel kun je natuurlijk ook niet laten staan. Het aantal caloriën dat je in deze dagen binnen krijgt zijn vaak torenhoog. Sla niet als een gek aan het rekenen met je macro’s. Gun jezelf even die paar dagen ‘vrijheid’. Eet je bij anderen, dan ben je een beetje gebonden aan wat de pot schaft, maar kies zo mogelijk de wat lichter verteerbare dingen als je jezelf niet klem wilt eten. Ben je zelf degene die in de keuken mag staan, dan heb je natuurlijk wat meer vrijheden en kun je een berg groente op tafel neerzetten waar je u tegen zegt.
Andrea-Kerst-4
[heading size=4 style=underline]3. Uitbuiken[/heading]Heb je jezelf toch klem gegeten dan kan een wandeling na het eten best wel fijn zijn. Aangezien avondeten onze hoofdmaaltijd is veroorzaakt deze een piek in de bloedsuikerspiegel. Een kwartiertje wandelen na het avondeten is een effectieve manier om die piek te verlagen. Vast wel iemand (de hond) die met je meewilt, of gebruik het anders voor je me-time om de drukte even te ontwijken.

[heading size=4 style=underline]4. Let it go[/heading]Kerst MOET perfect en gezellig zijn. Dat is zo’n idee dat we altijd in ons hoofd hebben en het levert bij velen stress op. Het diner moet uitmuntend zijn, iedereen moet het naar zijn zin hebben, de hele dag moet er kerstmuziek gedraaid worden om de sfeer te verhogen, happyhappy joyjoy. Maar soms is het niet altijd happy en joy. So be it. Laat de verwachting los, laat je verrassen door het moment en geniet juist van die kleine dingen. Wij zijn bevoorrecht dat we Kerst kunnen vieren. En dat ook nog eens kunnen vieren met een dak boven ons hoofd en een goed gevulde tafel. En een keer mot in de familie? Slik je woorden gewoon even in. Er ligt een heel nieuw jaar voor je.

[heading size=4 style=underline]5. Kerst in je uppie[/heading]Misschien heb je niemand om Kerst mee te vieren. Ben je ver weg van familie, geen relatie en al je vrienden vieren Kerst met hun eigen familie. Dat kan knap eenzaam zijn! Ben je niet zo moeilijk en vind je het wel best? Verwen jezelf dan met een paar dagen lekker doen waar je zelf zin in hebt. De hele dag in je pyama Netflixen, of puzzelen. Maak je lange duurloop door een mooi natuurgebied (gegarandeerd rustig!). Verlang je naar mensen om je heen? Kijk dan eens in je woonplaats of elders of je niet vrijwilligerswerk kunt doen en kunt helpen bij een kerstdiner voor ouderen of daklozen. Dan ben je niet alleen, doet contacten op, leert het leven op een andere waardevolle manier kennen en je maakt jezelf enorm nuttig en gewaardeerd. Misschien nog wel de mooiste manier om Kerst te vieren!

Merry Christmas!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!