Persoonlijk

Helweek – dag 1

Totale paniek. Mijn hartslag stijgt tot ongekende hoogte. Zelfs in een volle sprint heb ik nog geen last van zo’n bonkend hart. De ademhaling giert door de keel en ik ben een hartverzakking nabij. In de stilte van de nacht is dat gebonk en gegier een enorme herrie. Het overstijgt nog net niet de herrie die mijn rechteroor overspoeld. Ik kan het niet thuisbrengen, het klinkt als gescheur, geschreeuw en rare klanken. Gelukkig is dat opgehouden (een maaiende rechterarm heeft daar voor gezorgd) en hoor ik alleen nog mijn bonkend hart. Het is 5 uur. De wekker is zojuist gegaan.

[heading size=4 style=underline]Not a new habit[/heading]En de reden dat ik zo ongeveer dwars door het dak ben gelanceerd en de buren ook wakker heb gemaakt, is het volume van mijn radiowekker. Bang als ik ben dat ik door de wekker heen slaap, leek het me gisteravond verstandig het volume wat harder te zetten. Met de gedachte: “Dan slaap ik er vast niet door heen.” Ik had alleen niet in de gaten dat ie zo hard stond. Sorry buurtjes! Kunnen jullie ook meteen meedoen met Helweek. Want eigenlijk is dat de enige reden dat die wekker zo achterlijk vroeg is af gegaan. Vandaag is de eerste dag van Nationale Helweek. Wat betekent dat je om 22 uur in je nest ploft en om 5 uur jezelf uit je bed laat schrikken. In dat laatste ben ik al geoefend, zo bleek vanochtend. Maar hallo… 5 uur!! Wat is dat voor tijd!
Eigenlijk begon Helweek gisteren al. Officieel om 22 uur, het tijdstip dat ik in bed moest liggen. Dat haalde ik glansrijk: om 21.47 uur lag ik slaapklaar onder een lekker donzen dekbedje met mijn hoofd ingegraven in de kussens. En nog best wel moe ook, want gisteren liep ik mijn eerste survivalrun. In Helweek moet je iedere dag sporten en liefst twee keer diepgaan of ongekende mogelijkheden van jezelf ontdekken. Stiekem tel ik dit avontuur vast mee, want zulke volle onderarmen, dat ik niet eens een vuist kon maken, heb ik nog nooit mee gemaakt! Ik sliep dus als een roosje. Totdat die wekker er voor zorgde dat Helweek al weer bijna voorbij was!
RunAndreaRun Helweek
[heading size=4 style=underline]Vaste gewoontes[/heading]
Maar ok, maandag staat in teken van vaste gewoontes en jezelf verbeteren als gewoontes je doelen in de weg staan. Dat was dus de eerste: nog nooit ben ik me bijna dood geschrokken van een wekker! Nog nooit was ik zo snel wakker (in plaats van uren te blijven snoozen). Waar het om gaat op maandag is het in kaart brengen van je vaste gewoontes, de goede en de minder goede. Welke wil ik veranderen? Hoe word ik een betere versie van mezelf? Een interessante vraag, want één van mijn doelen voor deze week is om effectiever en efficiënter thuis te werken. Geen tv, geen social media, werken aan mijn bureau in plaats van op de bank. En voila, dit doel wordt in ene een stuk makkelijker om te realiseren! Het zijn soms maar kleine veranderingen die je hoeft door te voeren om een groot effect te bereiken. Veranderingen kunnen ook meer tijd kosten. Daarom blijf ik ook de rest van de week alert op mijn gewoontes en probeer ik deze zonodig te veranderen of in ieder geval op de kaart te zetten.

[heading size=4 style=underline]Jouw Helweek?[/heading]Van 19 tot en met 25 januari 2015 is het Nationale Helweek. In een week tijd ga ik samen met nog honderden andere Nederlanders er voor zorgen dat ik een betere ik word, het beste uit mezelf haal en zondag heel erg trots ben op mezelf. Iedere dag heeft een ander thema, waar je door middel van opdrachten mee aan de slag gaat. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds (laat wou ik zeggen, maar 22 is ook vroeg) ben je in de ban van Helweek. Hoe je deze week invulling geeft is aan jouzelf: jij bepaalt je doelen, je leerpunten en je dagprogamma. Nieuwsgierig geworden? Het boek Helweek is echt een aanrader! Hou er rekening mee dat je even wat voorbereidingstijd nodig hebt om daadwerkelijk een Helweek te starten. Maar een voordeel: je kunt iedere week van het jaar bestempelen tot jouw Helweek

6 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!