Persoonlijk

Helweek – dag 4

Ik zit te beven als een rietje. Niet van de kou, maar de adrenaline/angst/zenuwen gieren me door de keel… Donderdag staat in teken van uit je comfortzone treden en zoveel mogelijk angsten recht in de ogen te kijken. Het is 7.30 en ik ben goed op dreef!

[heading size=4 style=underline]Nightmare…[/heading]Woensdagavond ben ik als een blok in slaap gevallen. De hele dag werken en de (voor mij) korte nachten beginnen effect te hebben: niet meer een uur liggen draaien voordat ik eindelijk in een onrustige slaap val. Ik werd donderdag zelfs 3 minuten voor de wekker wakker. Uitgerust! Laat ik dan meteen maar aan de slag gaan. Uitstellen is vandaag verboden. In bed begin ik dus al met de stretching- en mobiliteitsoefeningen, voordat het 45 minuten later tijd is voor koffie. Aan de slag om weer flink wat strepen op de to do lijst te kunnen zetten. En dan…. fear your worst nightmare. Vandaag staat alles in teken van uit je comfortzone te komen en uitstellen van dingen is verboden. Ik moet er echt aan geloven. Ik moet een afspraak maken met de tandarts… Al veel te lang ben ik niet meer geweest en ik ben als de dood dat ik gaatjes heb of dat ik nu toch echt een doorverwijzing krijg voor die verstandskiezen. Ik ben gewoon bang voor de tandarts, ik geef het toe… “Vrolijk” bel ik voor een afspraak, me niet realiserend dat het pas 7.30 uur is… Kaaaak! Heb ik me net op zitten laden, voor niets! Dat doe ik om 9.00 uur dus nòg een keer… Ik zweet peentjes…

[heading size=4 style=underline]No comfort[/heading]De hele dag sta ik op standje turbo. Ik werk me drie slagen in de rondte, maar om een uurtje of 3 merk ik dat ik toch moe begin te worden. Met het vooruitzicht op een hele leuke avond, waarbij ik de grenzen van mijn eigen kunnen zal opzoeken, tikt de tijd gestaag door. Ging de tijd vanochtend nog zo snel toen ik aan de to do lijst bezig was, een middag schoonmaken kruuuiippt voorbij. Ik heb er een hekel aan, ben geen huisvrouw (verre van) en krijg het Spaans benauwd van alle schoonmaakdampen. Die comfortzone is door het putje gespoeld.

[heading size=4 style=underline]Climb the highest mountain[/heading]Maar de grenzen van je eigen kunnen opzoeken kan op een, voor mij, ook leuke manier. Ik hou van sportieve uitdagingen. In Amersfoort is sinds kort een boulderhal geopend. Samen met een vriendin ga ik een avondje boulderen. Als first timer is er genoeg uitdaging te vinden. Ik begin met de makkelijkere gele en magenta routes. Een beetje onwennig sta ik te kijken hoe mijn vriendin naar boven sprint. De eerste routes die ik klim gaan gepaard met moeilijk doen en te veel aan de armen trekken. Totdat ik de slag een beetje te pakken krijg en ik word aangetrokken door al die kleurtjes op de muren om me heen en mijn eigen overmoedigheid. Dacht ik bij aanvang nog niet eens de meest simpele route te kunnen klimmen, in de loop van de avond bevind ik me bovenin een blauwe route. Het is maar goed dat ik vanavond niet om 22 uur in bed hoef te liggen, want ik zit nog een paar uur na te stuiteren van de adrenaline.
Tijdens het sporten ervaar ik nogal eens de beperkingen van mijn eigen geest. “Dat kan ik niet” is iets wat vaak, te vaak, door mijn hoofd heen schiet. Daarom begin ik in grote onzekerheid aan een bepaalde training of nieuwe sport. Er dan vervolgens achter komend dat alleen door te ‘doen’ je die mindset volledig om kunt draaien. Ik kan meer dan ik zelf denk. Iets wat niet alleen vandaag even in de picture staat, maar my story of a lifetime is. Ik MOET mijn grenzen constant blijven verleggen om die focus vast te houden, vaardiger en sterker te worden. Zo is het ook in mijn voorbereidingen op het afgelopen WK geweest en zal het een nog belangrijkere rol gaan spelen het komende jaar. Want pas als je dan daadwerkelijk die drempel over bent, dat obstakel hebt gehaald, die grens hebt verlegd, heb je geleerd. En er valt nog veel te leren.

[heading size=4 style=underline]Jouw Helweek?[/heading]Van 19 tot en met 25 januari 2015 is het Nationale Helweek. In een week tijd ga ik samen met nog honderden andere Nederlanders er voor zorgen dat ik een betere ik word, het beste uit mezelf haal en zondag heel erg trots ben op mezelf. Iedere dag heeft een ander thema, waar je door middel van opdrachten mee aan de slag gaat. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds (laat wou ik zeggen, maar 22 is ook vroeg) ben je in de ban van Helweek. Hoe je deze week invulling geeft is aan jouzelf: jij bepaalt je doelen, je leerpunten en je dagprogamma. Nieuwsgierig geworden? Het boek Helweek is echt een aanrader! Hou er rekening mee dat je even wat voorbereidingstijd nodig hebt om daadwerkelijk een Helweek te starten. Maar een voordeel: je kunt iedere week van het jaar bestempelen tot jouw Helweek

2 reacties

  • Elsa

    Gisterochtend om 5 uur heb ik nog even aan je gedacht, toen er een wekker afging. Zelf kon ik me nog even omdraaien, mijn vriend staat altijd om 5 uur op.
    Ben benieuwd hoe je de nacht door bent gekomen. Doet Harm ook (een beetje) mee met Helweek of mag hij wel uitslapen en tv kijken?

    • Andrea

      Nee ik ben allenig aan het Helweken, dus een voordeel voor Harm dat we niet samenwonen 😉 Jeetje iedere dag 5 uur…. ik denk niet dat ik daar blij van zou worden….

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!