Persoonlijk

Ik sport dus ik EET!!

De afgelopen weken kon je er al niet om heen. Het tweede boek van Fajah Lourens, Killerbody 2, werd flink uitgemeten in de media en door sportend Nederland. Over één ding zijn de meesten het eens: Fajah heeft een prachtig lijf, maar of haar 1250 calorieën nu een voorbeeld zijn voor de Nederlandse vrouw…?

[heading size=4 style=underline]Ik sport, dus ik EET[/heading]Laat ik duidelijk zijn: ik zie het plan van Fajah totaal niet zitten. Waarom? Heel simpel. Ik sport, dus ik EET! Met de hoeveelheid uren die ik besteed aan sport (momenteel even wat minder, maar normaal gesproken toch gemiddeld 10 uur in de week in rustperiodes) en de intensiteit die ik daarin gooi kan ik maar één conclusie trekken. Mijn lichaam heeft voedingsstoffen nodig om te kunnen presteren. Als ik de calorieën per dag ga berekenen kom ik gemakkelijk boven de 2000 calorieën uit. Een gezond aantal calorieën voor iemand die op gewicht wil blijven en zelfs aan de lage kant voor de hoeveelheid sport die ik beoefen. Er valt hier dus voor mij winst te behalen. Door méér te eten van voeding met een hoge voedingswaarde. Een gezond vrouwelijk lichaam heeft zonder fanatieke sportbeoefening al gemiddeld zo’n 2000 calorieën per dag (mede afhankelijk van lichaamslengte, stofwisseling, etc) nodig om gewoon normaal te functioneren! Iets met je stofwisseling en hersenfuncties optimaal kunnen benutten. En aangezien ik een beetje normaal wil kunnen functioneren buiten het sporten om, heb ik die calorieën dus gewoon nodig. Ik hoef geen sixpack en harde benen. Ik wil een lijf dat functioneert.

[heading size=4 style=underline]Doe es normaal[/heading]Dat is een totaal andere boodschap dan Fajah Lourens, en heel veel andere fokking #fitgirl ‘guru’s’ pretenderen. Met wel 1250 calorieën per dag wil Fajah harde benen gaan creëren… Wtf heb je in godsnaam aan harde benen? Wat wil je daarmee doen? Je ex neerschoppen? Of het gras maaien? Haar grootste maaltijd is een ontbijtpannenkoek die in mijn holle kies past!! Wil je mij chagrijnig krijgen, dan moet je mij vooral geen eten geven. Voedzaam eten. Ik begrijp dondersgoed dat Nederland zich steeds meer en meer begeeft richting een land waar obesitas normaal lijkt te zijn. Maar Killerbody is absoluut NIET de toekomst! Het gevaar in onze maatschappij schuilt in de toevoeging van geraffineerde suikers en andere meuk in bijna ieder voedingsproduct dat in de supermarkt verkrijgbaar is in combinatie met transvetten en allerlei toevoegingen waar ons lichaam geen zak aan heeft! Het korten op calorieën is niet de oplossing om een gezonde levensstijl na te leven. Dit zorgt alleen maar voor jojo-effecten, chagrijnige hangry-koppen en hogere ziektekosten.

[heading size=4 style=underline]#happygirl[/heading]Dus dames (en heren)… Gaan we als een stel koeien zonder kop achter een marketingconcept aanhollen, of luisteren we nu eens naar ons eigen lijf!? Wat is belangrijker? De mening van een onbekende op jouw lijf, of hoe jij je in jouw lichaam voelt? Trap jij in de val van social media, photoshop en oeverloos “ooooo kijk mij eens zo mooi zijn in mijn bikini” met daarachter weg gepiept: “G*$&^%&*(lees: “geef me te vreten want ik trek het niet meer!!!”)? Want zo leuk en gelukkig voel je je niet als je überstrak in je vel zit en je lichaam schreeuwt om voedingsstoffen. Laten we alsjeblieft van 2017 het jaar maken waarin een gezonde leefstijl en happiness veel belangrijker zijn dan fysiek vertoon! Bye bye #fitgirl, hello #happygirl!

Foto: Harm Dommisse

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!