Persoonlijk

Lopen voor vrijheid

Zo rond 4 en 5 mei realiseer ik me dat ik geluk heb. Geluk dat ik in een vrij land woon, waar ik kan doen en laten wat ik wil. Dat ik kan hardlopen wanneer het mij uitkomt zonder voor mijn leven te vrezen. Ik ben vrij. Maar dat is geen vanzelfsprekendheid. Daarom zijn 4 en 5 mei dagen dat ik even extra stil sta bij die vrijheid.

[heading size=4 style=underline]Dodenherdenking[/heading]Uiteraard met Dodenherdenking op 4 mei. Getrouw neem ik de twee minuten stilte in acht met in gedachte dat voor mijn vrijheid, en die van jou, velen het leven hebben gelaten. Zonder hen had Nederland er nu heel anders uitgezien. Als er een Nederland was geweest. En nog steeds verliezen overal ter wereld onze militairen het leven voor een strijd om vrijheid. Op plekken waar de mensen niet zo veel geluk hebben als wij. Zij die gestreden hebben voor vrijheid en vrede mogen niet vergeten worden. Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Twee bijzondere dagen.

[heading size=4 style=underline]Bevrijdingsloop[/heading]Traditiegetrouw wordt er vanuit mijn loopgroep jaarlijks het Bevrijdingsvuur van Wageningen naar het gemeentehuis in Doorn gebracht door een groep lopers. Een paar keer eerder liep ik mee en ook dit jaar ben ik van de partij. Onze route voert van Wageningen over de Grebbeberg, waar we halt houden bij het Militair Ereveld Grebbeberg, de eerste militaire begraafplaats uit de Tweede Wereldoorlog, waar nu nog de Nederlandse soldaten begraven liggen. De meesten lieten het leven in de Strijd om de Grebbeberg in 1940. De Duitse militairen die in 1940 ook op deze plek begraven zijn, zijn na de oorlog elders herbegraven.
Vervolgens lopen we via Elst, Amerongen en Leersum naar Doorn. Na een stop bij Zonnehuis Doorn, waar we een bezoek brengen aan de bewoners, waarvan een deel de Tweede Wereldoorlog zelf meemaakte, bieden we het vuur aan aan de burgemeester van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.
10308560_271120659737063_7999535789287309375_n

[heading size=4 style=underline]Docu?[/heading]RTV Utrecht heeft onze Bevrijdingsloop als één van de drie evenementen aangewezen voor Keuze van de Kijker. Jij bepaalt waar RTV Utrecht maandag op Bevrijdingsdag een documentaire van zal maken. Wil je ons helpen om de Bevrijdingsloop onder de aandacht te brengen? Stem dan via deze link!

Foto’s: Cees Keur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!