Persoonlijk

Off season

Ik heb een weegschaal in de badkamer. Daar ben ik vast niet de enige in. Zo nu en dan ga ik er eens op staan. Niet omdat ik door mijn gewicht gebiologeerd ben, maar als een check van he, waar sta ik nu. Zo ook vanochtend.

[heading size=4 style=underline]Herstelmodus[/heading]‘Goh, hoe zwaar zou ik nou zijn?’, dacht ik. Sinds de WK’s zijn de intensiteit en omvang van de trainingen enorm terug gebracht. Van zo’n 10 trainingen per week naar de helft en veel minder intensief. Dat hoort er bij. Na de twee WK’s heb ik gewoon hersteltijd nodig, niet meer dan logisch. Na een marathon staat ook een week of 6 hersteltijd. Dan mag ik dat toch zeker ook voor deze twee WK’s rekenen! Dus november en december mocht ik alles en moest ik niets, herstelde ik van wat pijntjes, zoals een tennisarm en merkte ik dat mijn lichaam toch echt wel een tik heeft gekregen van de onderkoeling.

[heading size=4 style=underline]Moment of truth[/heading]Minder trainen betekent meer tijd voor andere dingen, zoals etentjes, bieravondjes met vrienden (jup ik ben een beer geek), lekker bankhangen met een film en een zak chips, genieten van de feestdagen en zo begon ik te merken dat mijn broeken toch wat strakker begonnen te zitten en ik een laagje vet op mijn buik had die, als ik zit, gewoon een rolletje is. Een rolletje! Ik heb een rolletje! Mijn bijna zichtbare sixpack is als sneeuw voor de zon aan het verdwijnen! Dus, het werd tijd voor de weegschaal. Niet omdat ik helemaal in paniek was, maar meer omdat ik nieuwsgierig was over hoeveel extra kilo dit nou was. En? Hoe zwaar weeg je dan? Ik verbrak een record! Nog nooit was ik zo zwaar! Ok, het was een halve kilo meer dan ik ooit heb gewogen, maar he. Een record is een record. De afgelopen maanden ben ik in totaal zo’n 4 kilo zwaarder geworden (waarbij ik volgens de maatstaven nog steeds een gezond gewicht heb).

[heading size=4 style=underline]Off season[/heading]Dus kan ik maar 1 conclusie trekken: ik sta off season (klinkt mooier dan he ik ben mezelf aan het vetmesten). Geen gepaniekeer, dat is nergens voor nodig. Het is gewoon een logisch gevolg van twee maanden hersteltijd na de WK’s. Een sporter werkt gedurende een jaar met periodisering. Zo werk je toe naar een piekmoment, om daarna weer te herstellen. Je kunt niet 365 366 dagen per jaar topfit zijn en jezelf de blubber trainen en verwachten dat je alle wedstrijden kunt knallen. Dat leidt ofwel tot roofbouw op je lichaam met blessures en hormonale problemen tot gevolg, of er worden middeltjes gebruikt die volgens de Dopingautoriteit niet zijn toegestaan. Dat herstel en ‘off season-figuur’ horen er nu eenmaal bij. Die toning van de spieren komt wel weer. De spieren zijn namelijk heus niet verdwenen. Ze zitten nu alleen lekker warm verpakt onder dat onderhuidse laagje vet en zijn lekker bezig met herstellen. Als koukleum vind ik dat beetje extra vet in de wintermaanden ook helemaal niet zo erg. Mooie bijkomstigheid toch?

[heading size=4 style=underline]Flex it[/heading]Nieuwsgierig als ik ben wil ik dan toch ook wel zien wat de zichtbare ‘schade’ is en daarom doe ik iets wat ik niet snel doe… Ik ga mijn blote buik fotograferen… IIIIEEEEE!! Ik moet de boel aardig aanspannen willen de spiertjes zich door het laagje vet heen laten zien. Ik probeer een foto te maken, zoals je die zoveel op social media voorbij ziet komen. Dat is toch nog knap lastig! Ik moet me in allerlei rare bochten wringen, krijg een rood hoofd van het aanspannen en ontdek ook dat vanuit de ik-maak-een-frontale-selfie-positie de schouders buiten proportioneel breed en hoofd enorm groot lijken. De verhouding is totaal zoek!
buikHet maken van een redelijke ok foto is zo makkelijk nog niet… Ik begrijp niet dat al die meiden kunnen lachen, terwijl je ieder vezeltje in je lijf aanspant. Het uiteindelijke resultaat kostte bloed, zweet en tranen. Maar de ‘buikschade’? Die valt nog best mee. Na de nodige moeite voor de foto zie ik een buik waar menigeen jaloers op is… Dus wat zeur ik nou?

Moraal van het verhaal: als iemand iets tegen je zegt in de trant van ‘joh je lijkt wel wat aangekomen…’ Dan zeg je gewoon ‘klopt, ik sta off season’. En daar is niets mis mee.

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!