Persoonlijk

Push the button: reset!

Zo nu en dan moet het lichaam eens gereset worden. Een stapje terug om vervolgens weer voluit te kunnen knallen. Na mijn pr’s op de 10 km en 3 km en verschillende podiumplaatsen, ga ik me nu richten op een snelle 5 km (al weet ik nog niet welke, suggesties zijn welkom!) en Mudmasters. Maar daarvoor moet eerst mijn lichaam eens uit die vertrouwde, rustgevende en misschien wel eenzijdige trainingsaanpak komen. Resetten dus. En hoe kun je dat beter doen dan door vakantie te vieren?!

Doe es gek…
Dat ik aan vakantie toe was, was wel duidelijk. Kortgeleden was ik enkele weken totaal niet fit, het is druk op mijn werk en ik ben moe. Ondanks dat liep ik mijn wedstrijden goed: pr’s en podiumplaatsen. Maar ik wil niet geblesseerd raken, dus vond ik het noodzalijk om een stap terug te doen.
De eerste week van de vakantie stond dan ook in het teken van looprustdagen en alternatieve trainingen. Boksen kan ik namelijk best wel een behoorlijk alternatieve training noemen. Met spierpijn tot gevolg. En een rug met schouders die plots een stuk soepeler bewegen. En dat komt me helemaal niet slecht uit met die steeds terugkerende vastzittende bekkens, kaken, rugwervels, ribben en enkels. En leuk, moet ik vaker doen!

www.slh-bikes.nl

Dan de fiets. Mijn nieuwe fiets. Die werd ook getest. Al resulteerde dat na 3 km al in een blauwe bil doordat ik bij het opstappen te weinig vaart had en omkiepte… Voor de ene sport heb ik nu eenmaal een groter talent dan het andere… Maar mijn zithouding schijnt bijna perfect te zijn! Met grote dank aan de core stabilitytrainingen en de dynamische fietsmeting door Berry van SLH-bikes.
Daarnaast heb ik me in de sportschool heb ik me bezig gehouden met nieuwe trainingsprogrammaatjes. Gericht op wat me straks te wachten staat met Mudmasters. Eelt moet er gekweekt worden! Aan die softe computerhandjes moet straks mijn gewicht kunnen hangen…

Er werden ook veel, heel veel kilomters gewandeld. In Gent, Brugge, Sluis, Knokke en Antwerpen. Dagen heerlijk shoppen met een kroeg en de Tour als afsluiter van de dag.
Dat geshop resulteerde in de aanschaf van de Asics Gel Trabuco GTX. Das een trailschoen, zal de kenner meteen weten… Wat moet ik nou met een trailschoen? Nou, met Mudmasters in aantocht zal er meer getraind moeten worden op blubberterrein. En daar komt bij dat voor de hindernissen een beetje extra grip ook geen kwaad kan. En nu heb ik mooi de tijd om ze in te lopen. In de modder natuurlijk, want de zomer in Nederland is van een waardeloze kwaliteit… Maar daarvoor heb ik goretex.
En zo togen we in de tweede vakantieweek naar Zuid-Limburg, waar ze wat meer heuvels hebben dan op de Utrechtse Heuvelrug. Steiler ook, bleek later. Een prachtige omgeving, stralend mooi weer (de mainreason waarom we naar het zuiden waren afgezakt) en fantastische omstandigheden om de schoentjes te testen!

Trapje
Op de top van de Sint Pietersberg
Chateau Neercanne
Voor de Duivelsgrot

 

Flying high

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na een beetje de kaart bestudeerd te hebben zijn we freewheelend de Sint Pietersberg opgegaan, op naar de top en zigzaggend via allerlei gekke tussendoorsteekpaadjes naar beneden. He, een steile wand, hier kunnen we (weer) omhoog (kruipen!). En zo vlogen we over de Sint Pietersberg heen en weer en vooral op en neer. Vervolgens via het Jekerdal doorsteken naar de Jezuitenberg, waar het ook steil omhoog ging, achter Chateau Neercanne langs, via uitgesleten spelonken (met touw) terug richting auto. In totaal 9 kilometer gelopen en ruim 200 hoogtemeters afgelegd!

Daags na de trail werden de beentjes losgewandeld op het Drielandenpunt. Ook wandelend doen de schoentjes goed hun werk!

De laatste alternatieve training van de vakantie bestond uit bootcamp door Denise van Sportoptimaal en Hardloper. Na de try out van de vorige keer, waren we dit keer met een groep van 60 man/vrouw in het Doornse Gat! En allemaal verschillende achtergronden: hardlopers, kikboksers, korfballers, etc. Een heel leuke en gezellige groep. Al werden we wat stiller door de opdrachten van Denise en Roberto. Na de warming up werd begonnen met planken en bokje springen. Bij elkaar op de rug naar de volgende plek, waar we aan de core stability hebben gewerkt. En al die tijd lag die mooie zandheuvel naar ons te loeren. Onze eerste kennismaking met die berg (na ja… de Sint Pieter was het een pukkeltje) was 4 keer via de trappen omhoog en door het mulle zand naar beneden… toch een  killing pukkeltje… We mochten ‘bijkomen’ op het vlakke grasveld met sprint-, spring- en kruiwagenoefeningen waarna we weer richting de zandheuvel gingen. Dit keer 3 keer omhoog, maar eenmaal door stukjes te springen, te kruipen en te sprinten… Aaarrgg! Nog killinger!! Ondanks de korte afstand die we aflegden waren we behoorlijk kapot! De training werd afgesloten met een goodie bag. Volgende bootcamp op 12 augustus! Foto’s staan hier.

En hoe nu verder?
De komende weken pak ik de looptrainingen weer gewoon op, maar ben ik genoodzaakt dit anders in te gaan delen. De atletiekbaan van AV Altis is sinds vorige week gesloten voor renovatie. Dat gaat zeker 2 maanden duren. De groepen trainen of op een andere atletieklocatie of buiten de baan. Aangezien de alternatieve locatie voor mij vanwege werk niet haalbaar is zou ik buiten de baan moeten gaan trainen. En ik weet uit ervaring dat ik beter geen 2 tempotrainingen in de week op asfalt doe… 1 is meer dan genoeg. De oplossing is er. Op maandags wordt er door een paar loopgroepen van LGAS op de baan van het Korps Mariniers in Doorn getraind. Vanaf maandag sluit ik me voorlopig bij deze groep aan. Al is de baan binnenkort ook 3 weken dicht vanwege de zomerperiode.
De doelen zijn nu (eindelijk) ook helder. Doordat ik nog nauwelijks echt tempotrainingen heb kunnen doen, de banen niet voor het oprapen liggen en de baanprestaties me enorm tegenvielen, terwijl ik op de langere afstanden pr’s liep, zal ik me deze zomer meer richten op die langere afstanden. Voorlopig geen 800m op de baan. Mijn pr op de 5 kilometer moet er deze zomer aan gaan en bij de Singelloop in Utrecht wil ik een poging doen mijn tijd op de 10 kilometer aan te scherpen.
Ook Mudmasters is een doel om naar toe te werken. Al vraagt dat wat meer dan alleen looptrainingen. Er moet gewerkt worden aan kracht, behendigheid, klimmen, klauteren, slingeren, etc. Nu kom ik al geregeld in de sportschool, het trainingsprogramma is aangepast op wat me te wachten staat. Daarnaast is bootcamp/survivaltraining iets wat regelmatig in mijn trainingsweek terug zal komen. Evenals boksen. En natuurlijk het uitlaten van mijn fietsje. De eerste mooie tourtochten zijn al gepland.

Het knopje is ingedrukt, doelen zijn bijgesteld en trainingen zijn hierop aangepast. Reset!

3 reacties

  • Andrea

    Dat lijkt me sterk want die baan ligt er nog geen 2 jaar! 😀 Is op de basis van het Korps, naast de stormbaan en volgens mij was daar voorheen een parkeerplaats.

  • Tiny

    Er lag in 1966 een sintelbaan. En idd. precies naast de stormbaan. Had op die stormbaan de beste jaarprestatie. Van de 24 maanden dat ik dienst was bij het korps mariniers was ik iets meer dan 1 jaar in Doorn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!