Persoonlijk

Wat was en wat wordt, 2012 in het kort…

Het is weer de tijd van weemoedigheid, lijstjes, goede voornemens en oliebollen. Ik zou er bijna sentimenteel van worden! Dus ok, ok, ik moet er ook aan geloven. Een overzicht van de diepste dalen en hoogste toppen van 2012… Na ja, dat viel allemaal wel mee! En… wat ga ik doen in 2013…? Voor mij een weet en voor jou zo meteen ook!

Fysiek
De grootste opsteker van 2012 was dat ik zo goed als over mijn knieblessure heen lijk te zijn. Na de marathon in 2009 liep ik met een ontwricht kuitbeen rond, wat geleid heeft tot een slijmbeursontsteking in de knie. Na een cortisonenspuit in december 2010 heb ik het lopen weer rustig aan op moeten pakken, met flink wat terugslagen. Conditioneel ging alles prima, maar het kuitbeen bleef makkelijk ontwrichten en 2011 was geen goed loopjaar te noemen. Zodra ik weer op kon bouwen, schoot het kuitbeen weer uit z’n voegen…
Daarentegen leek 2012 een omslag te brengen. Ondertussen had ik van de fysio al tips en tricks gekregen om zelf mijn kuitbeen weer terug te drukken, doe ik veel core stability oefeningen en ben ik in 2012 het krachttrainen in de sportschool weer trouw op gaan pakken. Zodra ik merk dat de knie dwars gaat doen is de eerste stap die richting de sportschool. Dan weet ik dat ik te veel van de gewrichten vraag en hebben de spieren en pezen extra aandacht nodig. Het kapsel rondom het kuitbeen heeft zijn stugheid weer terug.
Zo nu en dan was het nodig om de manueel therapeut te bezoeken, omdat mijn rug weer vast kwam te zitten. Nadat in de zomer van 2011 bleek dat ik mijn hele leven al loop met een scheefstaand bekken kom ik regelmatig terug voor een revisie en dat werkt! Niet de fijnste behandeling om in de knoop te worden gelegd, waarna de therapeut nog even met zijn gewicht op je gaat hangen. Heb ik mazzel dat het niet zo’n grote vent is! Grootste reden dat ik regelmatig terugkom heeft niet eens te maken met hardlopen, maar met een verkeerde zithouding op kantoor.
Echt blessures zijn me in 2012 gelukkig bespaard gebleven. In het voorjaar vond mijn kuitbeen het nodig om in de enkel te ontwrichten, wat tot een ontsteking geleid heeft. Een bezoek aan de manueel en een paar weken aangepast trainen boden de oplossing. Hierdoor in het voorjaar alleen geen tempotrainingen op de baan kunnen doen, omdat een voorvoetlanding nagenoeg onmogelijk was. En daarmee was meteen duidelijk waar de focus in 2012 zou komen te liggen.

Wedstrijden
Heb ik in 2010 en 2011 veel 800-tjes op de baan gelopen, dit jaar liet ik de baanwedstrijden voor wat ze waren met welgeteld eenmaal een 800m en een 1500m. Vanwege de aangepaste trainingen in het voorjaar richtte ik me dit jaar meer op de middellange afstanden. Dat resulteerde op Koninginnedag (ondanks de enkel) in een PR op de 10km, in juni op de 3km en ook in september werd op de 5km een PR gelopen. Na 3-4 jaar zat er eindelijk weer progressie in de resultaten!
De leukste wedstrijd dit jaar was Mudmasters, een obstakelrun van 12 km waarbij 20 hindernissen overwonnen moesten worden. Dit alles in een enorme baggerbende, met veel klimmen, klauteren en naar beneden roetsjen. En stank. De bagger moet ergens vandaan komen en 1 van deze bronnen vormden de vele sloten die we door moesten. Dit smaakte (figuurlijk) naar meer!

De statistieken
Na weer een jaar vol hardlopen is het ook wel eens leuk om de statistieken tegen het licht te houden.
– in totaal werden er 1619 kilometers hardgelopen
– het weekgemiddelde komt hiermee uit op 31 km en dat is aanzienlijk meer dan 2011 (19 km p/w)
– ik liep 15 wedstrijden
– daarvan stond ik 7 keer op het podium
– de 3 jaar oude PR’s op de 5 en 10 km sneuvelden (eindelijk…) en ook de 3 km kreeg een nieuwe snelstetijd
– ik verwelkomde 3 paar nieuwe loopschoenen in mijn collectie
– er werd een gecustomizede racefiets aangeschaft

En 2013?
De eerste plannen zijn gesmeed, de eerste inschrijvingen reeds gedaan. Ook in 2013 zal ik weer back gaan naar de roots: (middel)lange afstanden. Hiervoor is het noodzakelijk om om de omvang van de trainingen en de belasting te vergroten. Er zullen meer kilometers gemaakt moeten gaan worden! En niet alleen met de loopschoenen aan, maar ook op de racefiets. Krachttraining (waar het in 1997 vanwege een knieprobleem allemaal mee begon) en core training zullen nog steeds de basis vormen.
Ook staat de organisatie van een twitterrun bij mij in de omgeving op het programma. Ik geniet iedere week van de prachtige natuur op de Utrechtse Heuvelrug en dat plezier wil ik graag delen. Hou mijn blog, twitter en facebook dus in de gaten!
Daarnaast wil ik in 2013 meer uit mijn blog gaan halen. In 2012 heeft mijn blog, vanwege de mislukte overstap van web-log een noodzakelijke transformatie ondergaan. Maar daar ben ik nog niet mee klaar… De lay out is nog niet wat het zijn moet en ook op inhoud zullen er meer toevoegingen gerealiseerd worden. Wat…? Dat houd ik nog even stil…

Ik wens jullie allemaal een gezond, voorspoedig en sportief 2013! Dat doelen gehaald mogen worden, pr’s zullen sneuvelen, blessures vermeden of overwonnen worden en 2013 je mooiste jaar ooit zal zijn!!

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!