Whole body cryo in het Freezlab
Kou en ik. Wij zijn geen vrienden. Maar ijskou en ik… dat is nog erger. Dat is het meest verschrikkelijke. Ik haat het! Waarom ik me dan toch in een Freezlab begeef waar de temperatuur -110 graden is? Dat vroeg ik mezelf ook af… Help!
[heading size=4 style=underline]Freezlab Amsterdam[/heading]Ik was uitgenodigd bij de officiële opening van het Freezlab in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Een toplocatie waar (top)sport, wellness en herstel zich verenigen. Door wat parkeerperikelen kwam ik iets te laat binnen, maar ik werd heel warm ontvangen. Dat is heel fijn, wetende wat me te wachten staat… Ondertussen schoof ik aan bij de introductie met een overheerlijke smoothie in de hand.
Ons werd eerst uitgelegd wat Freezlab nu eigenlijk is. Want de gedachte om in een vrieskist van -110 graden te moeten wekt bij mij nou niet meteen enthousiasme (wel nieuwsgierigheid). Maar de voordelen lijken toch te winnen van mijn algehele koudehaat. Want whole body cryo therapie (waarbij je hele lichaam blootgesteld wordt aan extreem lage temperaturen) heeft meerdere positieve effecten. Op sportief gebied versnelt het het herstel na sportblessures, vermindert het ontstekingen, zorgt het voor een verbetering van de vrijgave van energie en endorfine en verbetert het de spieractivatie. Alleen hierom zou dit al een uitkomst zijn om regelmatig in een vriescel te gaan zitten. Maar er zijn meer effecten. Tegenwoordig leven we enorm gehaast. Leven we vooral in ons hoofd en niet meer vanuit ons gevoel, ons lichaam. Alles wat we doen moeten we monitoren aan anderen. We zijn constant bezig met onszelf en vooral met anderen. Tijdens een sessie in het Freezlab laat je dit alles los. Je bent volledig gefocused op jezelf, op het meest basale van je lichaam: je ademhaling. En dit heeft op mij een enorm positieve invloed, heb ik gemerkt. Niet alleen geeft het verlichting bij vermoeidheid, stress, etc, maar is het ook een detox van je lichaam en geeft het een energieboost. Ook Melvin Manhoef (MMA en kickbokser) en Lucia Rijker (kickboksen en boksen) geven hun visie op whole body cryo therapie en het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Want Melvin ondervindt vooral baat bij herstel na inspanning, zeker tijdens een zware trainingsweek en Lucia ervaart het als een zeer intensieve meditatie.
[heading size=4 style=underline]Back to nature[/heading]Het schijnt ook een positieve invloed op de hormonale balans te hebben, maar daar heb ik geen kennis van. Ralph Moorman, bekend van zijn Hormoonfactor, wel! Hij gaf dan ook een mooie aanvulling op het verhaal. Want uiteindelijk is het functioneren van het lichaam afhankelijk van hoe wij er zelf mee om gaan. Daarmee zijn we ver van de natuur af komen te staan (zittende beroepen, veel binnen zijn, ongezond eten, weinig bewegen, etc), maar opvallend is dat we steeds meer behoefte krijgen om naar onze natuur terug te keren. Denk maar aan onze voeding. We worden ons steeds meer bewust van wat de voedingsproducenten voor rommel in ons eten stoppen en er is een duidelijke kentering zichtbaar naar onbewerkt voedsel. Maar ook whole body cryo therapie is een soort van ’terug naar de natuur’, door uit onze comfortzone te komen en in de ijzige kou te gaan staan. Ons hele immuunsysteem wordt getriggered, terwijl we normaal gesproken bij een beetje kou het liefst tig lagen kleren aan trekken (althans, ik doe dat). We maken ons lichaam eigenlijk lui, door het te veel te helpen ongeriefen te beperken.
[heading size=4 style=underline]Helend[/heading]Niet alleen sportieve en vitale mensen hebben baat bij Freezlab. Voor chronisch zieken kan het helpen bij pijnbestrijding, ontstekingsremming, beter herstel na operaties en een vermindering van spierpijn en spasmen. En zelfs bij psychische klachten, zoals depressie en angststoornissen. De eerste wetenschappelijke onderzoeken laten een positief effect zien bij het dagelijks ondergaan van cryotherapie voor een bepaalde periode. Maar hoe werkt het eigenlijk?
De werking van cryotherapie
Dit gebeurt er als ons lichaam de extreme kou in de Whole Body Cabine ervaart:
– Zenuwuiteinden in je huid (koudereceptoren) slaan alarm: je bent in levensgevaar!
– Het bloed trekt zich terug naar de vitale organen in de romp en gaat sneller stromen. De bloedtemperatuur kan wel tot 40 ˚C stijgen.
– De koortsachtige temperatuur bestrijdt effectief virussen in ons bloed, net als bij griep.
– Het lichaam brengt hormonen en enzymen in de bloedbaan om het herstel te bevorderen.
– Ook het zuurstofgehalte in het bloed stijgt door het zuurstofrijke klimaat in de cabine. Bloed dat rijk is aan zuurstof en nutriënten herstelt beschadigd weefsel sneller.Na 3 minuten verruil je de vrieskou voor kamertemperatuur. En dan?
– Bloed stroomt met hoge snelheid terug naar armen en benen; bloedvaten die mogelijk verstopt waren, kunnen door de verhoogde druk weer open gaan
– Je verrijkte bloed voert afvalstoffen beter en sneller af.
– De productie van collageen gaat omhoog: de elasticiteit van de huid neemt toe.
– Je stofwisseling krijgt een boost.
– Eventuele stagnaties in energiebanen verminderen door de elektrische stroom, veroorzaakt door het grote temperatuurverschil tussen de huid en de binnenkant van het lichaam. Goed voor je organen.
(Bron: https://www.freezlab.nl/wat-is-cryo/)
[heading size=4 style=underline]Proefondervindelijk kou lijden[/heading]Met al deze informatie werd ik alleen maar enthousiaster. Bij binnenkomst waren we ingedeeld in groepen en ik zat in de derde groep die het Freezlab in zou gaan. Maar om er in te kunnen moet eerst even de bloeddruk gemeten worden. Peuleschiltje dacht ik, totdat bleek dat mijn bloeddruk toch echt te hoog was om het Freezlab in te mogen… KAK!! Zat die spanning en koudehaat zo diep? Ik moest dus eerst even chillen, ben lekker neergeploft op een stoel met een thee. Nam zo nu en dan een hapje van de schalen die af en aan langs kwamen en keek geamuseerd naar iedereen die in de badjassen door de ruimte liepen en na afloop van hun ronde op de trampolines rond hupten. Uiteindelijk was mijn bloeddruk ok en mocht ik het Freezlab in samen met Freezlabmaatje.
Na ons omgekleed te hebben in bikini, badjas en wollen slofjes kregen we in de wachtruimte uitleg over wat er precies ging gebeuren en kregen we een mondkapje, een lekkere fleeze hoofdband voor de oortjes en fleece handschoenen aan.
En daar gingen we! Eerst het voorportaal in waar het -60 graden is en we 20 seconden verbleven. Dit viel eigenlijk best wel mee! Als dit -60 is… Via de intercom kregen we het signaal de volgende ruimte in te mogen. Ik trok de deur open en een mist kwam me tegemoet. En kou. Uiteraard. We zochten een plekje midden in de ruimte en hadden door de ruit zicht op onze operator. Hij gaf iedere halve minuut via de intercom aan hoever we in de tijd zaten. De maximale tijd is 3 minuten (inclusief 20 seconden in het voorportaal), maar als je er eerder uit wilt kan dat. Drie minuten is niets, denk je vooraf. Maar dan sta je daar in je bikini in -110 graden. Wat er in je omgaat is werkelijk bijzonder. Inademen door de neus, waarbij ik op den duur ijskristalletjes in de neusgaten voelde kriebelen. De eerste minuut kon ik goed blijven ontspannen. De ademhaling was rustig. Naarmate ik er langer in stond begon de kou zich te concentreren op de ellebogen en knieën en begon ik te rillen. Proberen nog meer controle over de ademhaling te krijgen om de spieren ontspannen te houden. Nog een halve minuut. De tijd leek nu voorbij te kruipen. Het werd steeds moeilijker om de ontspanning vast te houden en toch voelde het eigenlijk best lekker. Tijd! We liepen terug naar het voorportaal en toen weer de wachtruimte in. Wat een bijzonder gevoel is dat! Je hele lichaam tintelt! De huid is zo koud en dan weer in kamertemperatuur terug keren is net alsof je je in een warm bad laat zakken. Ook voelde ik me heel ontspannen en energiek. Opvallend waren bij mij de ellebogen en knieën die echt ijs- en ijskoud waren. Ieder heeft daarin zijn eigen plekken in het lichaam die reageren op de kou.
[heading size=4 style=underline]Het effect[/heading]Nu is het heel moeilijk om te zeggen of ik op termijn ook effect ondervind van deze ene sessie. De beste resultaten worden geboekt bij een regelmatig gebruik, waarbij geadviseerd wordt om gedurende drie weken dagelijks (zo mogelijk tweemaal daags) een sessie te ondergaan. Als je dit vaker doet heeft leer je ook beter je ademhaling te controleren, waardoor je steeds beter in staat bent om ontspannen de drie minuten kou te doorstaan. Vooralsnog zit het Freezlab alleen in Amsterdam, maar hopelijk komen er ook snel andere locaties bij. Want om nou een hele reeks van drie weken dagelijks te doen, terwijl ik niet in de buurt van Amsterdam woon, is best lastig. Al zou ik het graag willen.
Interesse? Ga eens langs bij Freezlab, of boek een proefsessie, of ga meteen voor een maand onbeperkt.
Freezlab Amsterdam
Olympisch Stadion 36
1076 DE Amsterdam
Telefoon: 020-2621054