RunAlongRun

RunAlongRun #Karen

Keisterk, maar onder de oppervlakte een tikje onzeker. Een RunAlongRun, die me een kijkje geeft in het leven van Karen. Van begin tot einde boeiend en de reis is nog niet voorbij. Na een paar zware jaren weet Karen wat ze wil. En terwijl we honderduit lopen te kwekken loopt ze en passant even een pr op de 10 kilometer. In de storm.

[heading size=4 style=underline]Verandering[/heading]Karen ontdekte het hardlopen twee jaar geleden. Eigenlijk als een noodzakelijk kwaad: ze wilde afvallen. Hardlopen was de manier om in beweging te komen en daarnaast begon Karen met het bewust maken van gezonde keuzes in voeding. Dat resulteerde er in dat ze in deze twee jaar tijd maar liefst 30 kilo afviel. En het bleef er af. Ze raakte bevangen door het hardloopvirus en kan zich geen leven zonder hardlopen meer voorstellen. Meestal loopt ze rond Vathorst, waar ze woont, of gaat ze de polders in. Wij lopen hier vanavond ook het rondje Vathorst, met nog een lusje om aan de 10 kilometer te komen. We hebben elkaar nooit eerder ontmoet, toch is het of we elkaar al kennen. Wat is social media toch eigenlijk een wonderlijk iets…
Mazzel met het weer hebben we niet. Overdag was het nog een stralende dag met een strakblauwe lucht, maar het weer is omgeslagen. Het stormt (alweer?) en het regent pijpenstelen. We lopen eerst recht tegen de wind in. Die giert om ons heen en we kunnen elkaar bijna niet verstaan. De regen maakt het onmogelijk om foto’s te maken. Regen? Hagel bedoel ik! Onder de spoorbrug staan we even droog en daar maken we meteen gebruik van.
Karen 5 Collage

[heading size=4 style=underline]Guatamala[/heading]Karen woont, sinds haar adoptie uit Guatamala, in Hoogland. Ondanks dat ze liefdevol opgroeide bij haar Nederlandse ouders, heeft ze jarenlang een onrustig gevoel gehad. Wie was ze en waar kwam ze vandaan? Pogingen van haar ouders om haar biologische ouders te zoeken leidden uiteindelijk tot het programma Spoorloos. Ze was 20 toen ze voor het eerst haar biologische ouders ontmoette. In plaats van de verwachte rust die deze ontmoeting met zich mee zou brengen, raakte Karen in een depressie. Een zware tijd volgde, maar met hulp van haar familie kwam ze er doorheen. Deze nare periode heeft er wel voor gezorgd dat ze sterker werd. Ze heeft regelmatig contact met haar biologische familie via skype. Ze mag dan wel in Nederland wonen, Guatamala zit voor altijd in haar hart.
Ook de storm waar we ons doorheen vechten maakt ons sterker. De regen is overgegaan in een miezer en het lijkt zo waar droog te worden. Bij de skatebaan maken we even een fotostopje, waar we de hulp inroepen van twee fietsers.
Karen 3 Collage

[heading size=4 style=underline]Knie[/heading]Haar ervaringen hebben Karen gemaakt tot wie ze nu is: een sterke vrouw, maar soms een tikkeltje onzeker. Zo loopt Karen meestal alleen en kostte het haar moeite om zich aan te sluiten bij een trainingsgroepje. Maar sinds kort volgt Karen training. Na haar knieblessure wil ze graag sneller en sterker worden.  Ze liep onder andere al de 8 kilometer tijdens de Amsterdam marathon, de Utregse Meidenloop en de Dam tot Damloop. Die knie speelde op tijdens de Dam tot Damloop en eindigde daarom in een pijnlijke finish. Na een maandenlange dwarse knie kan ze weer opbouwen. Haar doel: samen met haar man de halve marathon in Amersfoort in juni lopen. Het liefst onder de 2 uur. Daarvoor moet nog wel wat werk verzet worden. De eerste stap maakten we vanavond: een 10 kilometer in 1.10 uur. Al kletsend een pr lopen? Dan zit er nog heel wat meer in!

[heading size=4 style=underline]Relativeren[/heading]Haar man is al 10 jaar haar steun en toeverlaat. Ontmoet via de voetbal en nu getrouwd en twee kinderen. Of een depressie nog niet genoeg was, werd hun tweede kindje veel te vroeg geboren. Een jaar lang liepen ze de deur van het ziekenhuis plat en maakte haar man de keuze zijn werk op te geven om er voor zijn gezin te kunnen zijn. Deze periode heeft haar geleerd te relativeren. Hoe je het ook wendt of keert, gezondheid is het belangrijkste goed. Of het van je kinderen of van jezelf is. Karen en haar man hadden alles in het werk gesteld in het overeind houden van het gezin.Nu de gezondheid van de jongste goed is en haar man een nieuwe leuke baan heeft gevonden, vond Karen de tijd om aan haar zelf te werken. Terug bij waar het verhaal begon: Karen viel de afgelopen twee jaar 30 kilo af. Haar droom is om van een gezonde leefstijl haar werk te maken. Ze heeft geen dieet gevolgd, maar geleerd om de juiste keuze te maken. Hier wil ze anderen bij helpen. Een eigen praktijkje is nu nog toekomstmuziek, maar wie weet als de jongste ook naar school is…
Na een lusje om de 10 kilometer vol te maken, arriveren we weer bij Karen thuis. Na nog even gezellig na te kletsen, zonder wind in onze oren, is het tijd om richting mijn bedje te gaan. De wekker gaat de volgende dag weer vroeg.
Dank je wel Karen voor je gastvrijheid, gezelligheid en boeiende en inspirerende verhaal!
Karen 4 Collage

[heading size=4 style=underline]Wil je ook RAR-en[/heading]Lijkt het jou ook leuk om eens samen te lopen? Schrijf je dan hier in! Vermeld even in het onderwerp ‘RAR’ en voeg je gegevens toe (naam, telefoon, mail en eventueel twitter of facebook). Wie weet lopen we binnenkort ergens samen in het unieke RAR-shirt!

 

3 reacties

 • Dalindcy

  Wat een ontzettend heftig maar ergens toch ook wel mooi verhaal! Ik ben er een beetje stil van. Dit beschrijft wel precies wat hardlopen voor iemand kan doen. 🙂

  • Andrea

   Dat vind ik ook het mooie van deze RunAlongRun’s: de persoon achter die hardloopkleren leren kennen. Als je elkaar op straat tegemoet loopt blijft het vaak bij een gedag zeggen en verder niets. Toch ben ik dan eigenlijk altijd nieuwsgierig naar die ander. Daarom ben ik met deze RAR’s begonnen en ze zijn stuk voor stuk ontroerend, inspirerend en bijzonder.

 • Angela

  Wat een ontroerend en inspirerend verhaal. Ik heb Karen laatst ontmoet en toen viel mij haar kracht al zo op. Echt een bikkel!
  Fijn dat je erbij bent de 30ste met never lose the focus!

  Angela

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!