RunAlongRun

RunAlongRun #Mari

Ik doe dit veel te weinig. RunAlongRuns lopen. Want ik beleef er enorm veel plezier aan. Ik ontmoet onwijs leuke mensen, zie de leukste looproutes van heel dichtbij en leer nieuwe loopmaatjes kennen, waarvan een aantal ontmoetingen is uitgegroeid tot hele mooie vriendschappen. De RAR van vorige week zondag met Mari Durieux in Den Bosch was niet alleen heel gezellig, maar zette me ook aan het denken.

[heading size=4 style=underline]To Den Bosch and beyond[/heading]Het waait keihard als ik richting Den Bosch rijd. De auto schiet nog net niet van baan naar baan. De weersvoorspellingen zijn voor deze dag ronduit slecht, maar ik laat me niet tegen houden door een code geel, oranje of paars voor mij part. Aangekomen bij Mari word ik hartelijk ontvangen in het kleurrijke, vrolijke huis. Overal waar ik kijk zie ik Disneyfiguren. De muren van de trap naar boven hangen vol met Disney-schilderijen. Ik moet me inhouden om niet urenlang rond te blijven neuzen. Datzelfde geldt voor het toilet, waar Disney miniaturen in vitrines aan de wand hangen. Ik hoop niet dat Mari dacht dat ik mezelf door had getrokken. Ik stond alleen maar gebiologeerd de figuurtjes te bestuderen, waarbij eentje wel heel vaak mijn netvlies voorbij kwam: Buzz Lightyear uit Toy Story. En dat is geen toeval. Buzz is de favoriete Disney-figuur van Mari en de quote “To infinty and beyond” prijkt dan ook als tatoeage op zijn onderarm. Disneyland staat ook komend jaar weer op de vakantieplanning en was zelfs de locatie waar Mari en zijn vrouw nogmaals zijn getrouwd. Bestaan er grotere Disney-fans?
12295399_10208313085611921_9009054074515154868_n
[heading size=4 style=underline]Running Junkies[/heading]
Een kopje koffie verder en omgekleed zijn we gereed voor onze duurloop. Als geboren en getogen Bosschenaar kent Mari de stad en omgeving op zijn duimpje. Hij heeft een mooie route gepland, waarbij ik van alles te zien krijg. Geen weg is hem onbekend. Wekelijks loopt hij hier namelijk met de Running Junkies Den Bosch, waar hij initiatiefnemer van is. Nadat Mari kennismaakte met de Running Junkies in Amsterdam wist hij dat in dit ook in zijn eigen stad wilde. Amsterdam is te ver om wekelijks op en neer te reizen, maar in samenwerking met de Running Junkies en Run2Day Den Bosch kwam er een nieuwe groep Running Junkies bij. Nu ongeveer 2,5 jaar later bestaat deze groep uit zo’n 30 hardlopers, die wekelijks samen een duurloop of baantraining doen. Vrijblijvend, zonder verplichtingen, maar met heel veel plezier. Gezamenlijk wordt er gecheered tijdens of deelgenomen aan events en Run2Day, echt letterlijk bij Mari om de hoek, is de thuisbasis. Na de training wordt er regelmatig een biertje gedronken.
MariOndertussen kom ik op plekken waar ik het bestaan niet van wist. Ik ken de stad van het winkelen en verder dan de winkelstraten ben ik volgens mij nooit eerder geweest. De Citadel, een dwangburcht uit de 17e eeuw, is vandaag de eerste kennismaking met de geschiedenis van Den Bosch en gebouwd om onder andere de stad te verdedigen tegen de Spanjaarden. Dat je vervolgens IN de stad een dik trailpaadje langs de gracht tegenkomt, dat spekglad is, dat je bijna op je plaat glijdt en er vervolgens uit ziet of je uren door de modder hebt lopen banjeren. Dat dus. Een parkje waar je via vlonders overheen loopt leidt ons naar het ‘buitengebied’ van Den Bosch. We komen zo waar in een bos! Dat scheidt Den Bosch met het naastgelegen Vught. Het zijn de begroeide contouren van Fort Isabella waar we overheen lopen, een belangrijk vestingwerk dat op de Spanjaarden werd heroverd tijdens het beleg van Den Bosch in de 80-jarige oorlog.
12314020_984021601659206_3890554393635341943_n
[heading size=4 style=underline]Van rocker naar runner[/heading]
Mari heeft een enorme passie voor hardlopen en ik ken hem via via en door zijn blog van rocker naar runner. Maar eigenlijk loopt Mari nog helemaal niet zo lang hard. Jarenlang heeft hij in bands gespeeld als drummer. Helaas gooide een schouderprobleem roet in het eten en moest hij noodgedwongen stoppen. Niet alleen stopte hij met zijn muzikale loopbaan, maar ook met de bijbehorende ongezonde leefstijl, waarbij een pakje roken per dag hoorde. Gestopt met roken, afgevallen, gezonder eten en… hardlopen. Dat ging niet zonder slag of stoot. Zelf onwetend keihard beginnen leidde ook bij Mari tot blessures, waarna hij voor een andere aanpak koos en de belasting rustig opbouwde. In Amsterdam liep hij dit jaar zijn eerste marathon en dat smaakte al direct naar meer. Die nodige plaspauzes kostten alleen veel tijd en in Rotterdam moet dat het sneller kunnen. Maar daarvoor moet er eerst een ‘probleempje’ opgelost worden. En dan merk je dat Mari, net als zoveel andere lopers, volledig gegrepen is door het loopvirus. Want het eerste waar je als loper aan denkt als je een operatie te wachten staat is hoelang het herstel duurt en of je plannen niet in het geding komen!
12299199_10208313078731749_2827389238534252876_nBij een uitzichtpunt kijken we vanaf Vught over het moerassige gebied naar Den Bosch. Nu een mooi, weids uitzicht, maar tijdens het Beleg was hier een en al militaire bedrijvigheid. Via dit mooie gebied lopen we terug richting den Bosch. Niet door loopgraven, maar gewoon via een pad. We slingeren nog door het centrum van Den Bosch waar ik nog een ander beeld voor geschoteld krijg: carnaval. Nu is de Markt verlaten op een paar wandelaars en fietsers na, maar met carnaval kun je hier je kont niet keren en kijkt boer Knillis over de hossende massa neer tot hij op dinsdag middernacht wordt begraven. Ik moet toch echt nog een keertje terug naar Oeteldonk om dit mee te maken.

[heading size=4 style=underline]Afterrun[/heading]Na bijna 11 kilometer drukken we onze klokjes uit voor de deur van Mari zijn huis. Het begint net te spetten, wat een timing! Na een verfrissende douche staat er een lekkere lunch te wachten. Als bloggers en gadget- en schoenenfreaks hebben we nog uren gespreksstof. Van vingerbellen voor hardlopers, de Asics Metarun, Forerunners en glitterpoeppillen, alles passeert de revue. De tijd vliegt voorbij terwijl we zitten na te chillen van de run. Ik vind het jammer dat het op den duur tijd is om op huis aan te gaan. Juist van dit soort ontmoetingen krijg ik barstensveel energie. Ik doe de RunAlongRuns veel te weinig naar mijn zin! Iets wat me op de terugweg in de auto ook bezig houdt.
Lopen met Mari is een feestje! Onwijs bedankt voor je gastvrijheid, je gezelligheid, de mooie route, heerlijke lunch en liters koffie! Till we chat or run again. O dat is vanavond al!

[heading size=4 style=underline]Wil je ook RAR-en[/heading]Lijkt het jou ook leuk om eens samen een rondje te lopen? Schrijf je dan hier in! Vermeld even in het onderwerp RAR en voeg je gegevens toe (naam, telefoon, mail en eventueel twitter of facebook). Wie weet lopen we binnenkort ergens samen in RAR-shirt!

Shirts by RunandCasual.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!