RunAlongRun

RunAlongRun: Shiva

Ik sta er toch iedere keer versteld van. Wat een bijzondere ontmoetingen kunnen een RunAlongRun teweeg brengen! Terug van weg geweest en véél te lang niet gedaan: met een voor mij zo goed als ‘onbekende’ gaan hardlopen en elkaar zo écht leren kennen. Dat levert hele mooie ontmoetingen en diepzinnige gesprekken op.

[heading size=4 style=underline]499[/heading]Shiva ontmoette ik vorig jaar tijdens Mud Masters bij de laatste muur voor de finish in real life, terwijl we elkaar al een tijdje volgden. Op de één of andere manier triggerde Shiva me. Is het haar levenswijze, de manier waarop ze in het leven staat, haar exotische naam, of zie ik een overeenkomst met mezelf? Eén ding komen we duidelijk niet overeen: Shiva liep met mij haar 499e dag op rij in haar running streak! Hoe leuk ik hardlopen ook vind, dáár moet ik toch echt niet aan denken!
Daar begon ook ons idee voor een RunAlongRun. In december zou Shiva het jaar runstreaken volmaken. Een perfect moment om deze run samen te doen, maar helaas moesten we deze date cancellen. Ondertussen stiefelde Shiva vrolijk door, plonste deze winter ook nog even in een paar wakken en toen was het ineens al lente! Hoe toevallig om dan toch bíjna op de 500e dag samen te gaan lopen. Op de Hilversumse Heide, wat letterlijk haar achtertuin is. Met duizenden paadjes soms ook lekker dwalen en ontdekken voor Shiva. Vanaf het balkon kijk je zo de bossen in en vliegen de spechten en vinkjes je om de oren. Na een kopje thee ga ik het ook ervaren.

[heading size=4 style=underline]Wilde plannen[/heading]Het idee is om 5-7 kilometer te gaan hardlopen. Shiva heeft namelijk een wild plan in gedachte en wil daarom niet te ver. Kwam perfect uit, omdat ik zaterdag in Barneveld de Kippenren wilde gaan lopen. Haar plan was alleen iets ambitieuzer: de marathon van Rotterdam lopen! Eeeeh…say what? Was je daarvoor aan het trainen dan? Nee dus, maar met de omvang die ze loopt is de basis breed en moet het haalbaar zijn. Alleen al het idee dat niemand het weet bezorgt ons de grootste lol. En daardoor let ik dus totaal niet op, zie Shiva niet naar rechts wijzen en na nog geen 10 meter gelopen te hebben liggen we al bijna plat op straat! Gaat goed hier!
RAR RunAlongRun Shiva Runandrearun
[heading size=4 style=underline]BOOM![/heading]Alleen een klaphekje scheidt ons van de uitgestrekte Hoorneboegse Heide, ten zuiden van Hilversum. Een heel gevarieerd natuurgebied met heide, bos, zandverstuivingen en… runderen. Maar die zien we niet. Wat we wel zien zijn bomen. Hele leuke bomen! Die zo midden tussen de heide ineens opploppen en omdat ze geen andere bomen om zich heen hebben álle kanten opgroeien. Van die exemplaren dus die uitnodigen om er in te klimmen. Wat we dan ook doen, mits er geen heel mierennest over de takken krioelt. Die runstreak heeft wel wat voeten in de aarde gehad. Al bijna 500 dagen iedere dag minimaal een mijl hardlopen. Het is wat passen en meten binnen het gezin en soms wordt het thuisfront er horendol van. Moet je nou alwéér lopen!? Daarom loopt ze het liefst ’s avonds, als haar zoontje al op bed ligt. “Eigenlijk was ik helemaal niet van plan om zó lang door te gaan met de runstreak, maar het ging een beetje vanzelf. Toen ik het jaar vol had dacht ik ook van goh, zou ik de 500 dagen vol kunnen maken?’ Ja dus, al gebeurde dat nét niet vandaag.
RAR RunAlongRun Shiva RunandrearunBlessures heeft ze in al die tijd niet gehad en ook ziekte heeft geen roet in het eten gegooid. Iets waar de ijskoude duiken aan toe hebben bijgedragen. Dagelijks 30 seconden koud afdouchen zorgt voor een betere weerstand, al moet ik er echt niet aan denken. Terwijl het zonnetje op ons schijnt krijg ik spontaan kippenvel, maar Shiva zweert er bij. Nieuwsgierig als ik ben… Shiva Zanoli klinkt behoorlijk exotisch, maar voor me staat een oerhollandse meid. Hoe zit dat? Ergens heeft ze Italiaanse roots, maar haar evenzo oerhollandse ouders gaven haar de mooie Boeddhistische naam Shiva mee.
RAR RunAlongRun Shiva Runandrearun
[heading size=4 style=underline]Fly away[/heading]We slingeren over de paden en in de verte hoor ik gegons. Vliegveld Hilversum ligt vlakbij en we gaan even een kijkje nemen. Terwijl de kleine propellorvliegtuigjes over het veld snorren duiken wij de diepte in, terwijl we weer een boom inklauteren. Want als we het hebben over hoelang Shiva Runandrearun.nl al volgt, schiet ik vol als de marathon van Berlijn voorbij komt. Oei, die zag ik even niet aankomen. Shiva ook niet. En zo springen we uit de boom voor een dikke knuffel. Als er mensen dit gezien hebben, moet dit wel een heel raar beeld opgeleverd hebben!
RAR RunAlongRun Shiva RunandrearunMaar ook Shiva haar verhaal roert me als ze vertelt dat ze 2 jaar in de Verenigde Staten en 4,5 jaar in Nieuw Zeeland heeft gewoond. Als au pair werkte ze in de VS voor een Nederlands gezin. Dat beviel haar zo goed, dat ze hier nog een paar keer een verlenging aanplakte en in New York belandde. Maar omdat ze geen werkvergunning had, stopte dit uiteindelijk. Eenmaal terug in Nederland leerde ze haar inmiddels ex-man kennen. Een Nieuw-Zeelander, ze trouwden en zo verhuisde ze naar Wellington, aan de andere kant van de wereld. Ze kreeg daar haar zoontje en na een aantal maanden totaal níets aan sport te hebben gedaan, werd ze door een vriendin gemotiveerd weer wat te gaan doen en begon ze met hardlopen. “Ik begrijp nu dat mensen, die net zijn begonnen met sporten, sporten echt niet leuk vinden! Het was zo zwaar om weer te beginnen en 0,0 conditie te hebben. Zeker als je weet waar je vandaan komt, want ik was altijd heel sportief.” Gelukkig is de conditie weer helemaal terug en is ze fitter dan ooit.
RAR RunAlongRun Shiva Runandrearun
[heading size=4 style=underline]Never grow up![/heading]
De relatie hield geen stand en Shiva kwam terug naar Nederland. Omdat de scheidingsprocedure in Nieuw-Zeeland twee jaar in beslag neemt, duurde het lang voordat ze hier alles op de rit kon krijgen. De hele situatie heeft haar sterker gemaakt. Een paar jaar later is ze weer gelukkig in de liefde en woont ze met haar gezinnetje dus in een superleuk appartement aan de rand van Hilversum met één van de mooiste achtertuinen, die je kunt bedenken. Zelfs een ‘bonsaiboom’ ontbreekt niet en we lopen er een stukje voor om, zodat ik hem zelf kan zien. Onze route vervolgt zich om het grote heideveld heen en het laatste stuk gaat nog gemeen vals plat omhoog. Zo stiekem hebben we een paar kilometers meer gelopen dan we eigenlijk van plan waren, maar als je gezellig loopt te keuvelen, vliegen tijd en kilometers voorbij.
RAR RunAlongRun Shiva RunandrearunHet laatste stukje gaat via slingerende single tracks, waar we de grootste lol aan beleven. Wie ons ziet rennen en lachen denkt dat we gek zijn. Ja een beetje wel. Gek op het leven, op bewegen, op de buitenlucht, tja op wat eigenlijk niet? En daar hebben we in onze levens een grote overeenkomst en persoonlijke klik: je bent zo ‘oud’ als je je voelt. Een bijna kinderlijke manier van dingen kunnen beleven, met oog voor alles om ons heen. Beiden worden we vaak jonger geschat dan we zijn (toevallig zijn we even oud). Beiden genieten we van de kleinste dingetjes die op ons pad komen. En ja, beiden komen we ook mensen tegen die ons daarom met de nek aankijken en vinden dat je je ‘naar je leeftijd moet gedragen’. Toch apart dat dat vaak mensen zijn met een bepaalde jaloezie of die vast zitten in een strak keurslijf en negativiteit. Geef me dan maar mijn eigen leven!
RAR RunAlongRun Shiva RunandrearunHet hekje komt weer in zicht en we sluiten onze RAR na 10 kilometer af. Nog even uitzwetend op het balkon, met zicht op vogeltjes die af en aan vliegen naar hun nestjes en dan is het tijd om te gaan. We nemen afscheid van elkaar, want Shiva heeft nog het één en ander voor te bereiden, voordat ze met haar partner naar Rotterdam vertrekt. Dank je wel Shiva voor je mooie verhaal, je gezelligheid, de dikke knuffel en deze enorme leuke boomklauterbonsairun! Snel weer runnen!

Ondertussen is Shiva met haar runstreak de 500 gepasseerd en liep ze zondag de marathon van Rotterdam in een waanzinnige tijd van 4.17.10!
RAR RunAlongRun Shiva Runandrearun
[heading size=4 style=underline]Wil je ook RAR-en[/heading]
Lijkt het jou ook leuk om eens samen een rondje te lopen? Schrijf je dan hier in! Vermeld even in het onderwerp RAR en voeg je gegevens toe (naam, telefoon, mail en eventueel twitter of facebook). Wie weet lopen we binnenkort ergens samen in RAR-shirt!

Shirts by RunandCasual.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!