Training

Die einzelgänger wer nicht einzig war

Ik ben volgens mij een typische einzelgänger als het op mijn sporten en trainen aan komt. Teamsporten zijn niet aan mij besteed. Niet alleen kan ik daar mijn ei niet in kwijt, de meeste teamsporten zijn balsporten en mijn balgevoel… Om kort te zijn, die heb ik niet. Sterker nog, ik ren liever hard weg.  Ben ik zo begonnen met hardlopen? Nee, maar dat is weer een heel ander verhaal. Ik train vaak en veel alleen en zit dan in mijn eigen coconnetje. Heerlijk vind ik dat. Mijn eigen ding doen, mezelf uitputten, mijn eigen grenzen verleggen. Ikke, ikke, ikke. Even het sociale aspect buiten beschouwing latende, dat wel.

[heading size=4 style=underline]Power circuit[/heading]Ook op mijn sportschool Bodyflash train ik voor mezelf. De laatste keer dat ik een groepsles mee deed was geloof ik 8 jaar geleden. Ik wil niet vastzitten aan tijden, wil trainen wanneer het mij uitkomt en doen wat ik wil, mijn eigen schema volgen.  Vandaag werd ik compleet uit mijn eigen vertrouwde wereldje gerukt! Ik was vandaag vroeg en Dennis sleurde me de power circuit les in. “Echt iets voor jou” zei hij. Eeeeh… Nou ja, ik laat me verrassen. Verandering van spijs doet eten zeggen ze en een beetje variatie in mijn trainingsschema is ook niet verkeerd.
Maar wat moest ik er van verwachten? In een uur tijd krijg je een volledige work out. Iedere oefening doe je 45 seconden en dan heb je 15 seconden de tijd om van oefening te wisselen. Alle spieren komen aan de orde. In de zaal staan 9 apparaten voor geïsoleerde spiertraining, die door middel van een weerstandsknop op de juiste weerstand ingesteld kunnen worden:
– dippen
– lat pull down
– shoulder press
– chest press
– leg extension
– buikspieren
– leg curl
– biceps curl
– seat uprow
De samengestelde oefeningen waren heel divers en zijn een stuk zwaarder. Doordat je bij deze oefeningen meerdere spiergroepen gebruikt, betekent dit meteen dat je conditioneel ook aan de bak moet.
– push up met de voeten op een bal
– front raise met kettle bell
– deadlift met kettle bell
– bokszak flipover
– bokszak door de zaal duwen
– sit ups
– pull ups met TRX
– halve burpees
– losgaan op de bokszak
Iedereen start op een oefening en draait vervolgens door. In totaal dus 18 oefeningen. En raaie wat… dat circuit doe je dus 2 keer. Dus geen 18 maar 36 oefeningen!

[heading size=4 style=underline]Au…[/heading]Ik begon bij een bal en een matje. “Leuk” dacht ik nog, totdat ik hoorde dat je hier met de benen op de bal moet opdrukken. De lamp ging op groen en dan zijn 45 seconden lang, laaaaaaaanng! Ik kwam tot 40 push ups non stop en dat viel me niet tegen, maar goed, dit was nog maar de 1e oefening! De flipovers met de bokszak waren enorm pittig en direct daarna moesten we een bokszak door de zaal schuiven. Ik zag sterretjes en moest vervolgens de volgende 2 oefeningen op een hele lage intensiteit doen om even bij te komen. Ik kon mijn ontbijt gelukkig nog binnen houden… Dat ik niet de enige was die met deze 2 oefeningen moeite had werd me duidelijk toen na de eerste circuitronde 2 mensen waren afgehaakt…
Dit is gewoon kiling! En toen ‘mochten’ we nog een ronde! Weer beginnend met de push ups moest ik de bal nu aan de kant gooien en gewoon op het matje verder. De verzuring in het lijf was er al aardig ingeslagen. De boksbal door de zaal duwen was een ramp doordat ik nu steeds met de voeten weggleed. Bij een paar oefeningen moest ik zelfs tussendoor even naar adem happen of de armen losschudden. En ook hier was ik niet de enige in. We moedigden elkaar aan als we zagen dat de boksbal stil in de zaal bleef liggen of iemand door de stutten zakte van vermoeidheid op een matjes-oefening.
Na afloop pakten we een matje en dacht ik dat we ontspannen gingen rekken en strekken. Nee hoor, we gingen nog even de buikspieren aan flink het werk zetten met crunches en sit ups. De helft van de groep lag ondertussen op apegapen en ik was ook half deaud, je kon me opvegen.

[heading size=4 style=underline]Nog een keer![/heading]Power circuit is een stukje intensiever dan zelf in het krachthonk trainen maar toch eigenlijk wel heel erg leuk! De samengestelde oefeningen kunnen iedere training anders zijn. De mogelijkheden zijn onuitputtelijk! Je traint ook nog eens je hele lijf, dus ook je core. Voor hardlopers ongelooflijk belangrijk. Power circuit is dus echt een aanvulling op de training voor hardlopers. Dus ben ik nu einzelgänger af? Kom ik nu eens uit mijn cocon om aan groepslessen mee te doen en elkaar te stimuleren om die 45 seconden per oefening vol te maken? Ik geloof op de vrijdagochtend wel.

Foto: www.fireflyyogama.com

2 reacties

  • Kimberley

    Ik heb er nog nooit van gehoord, maar het lijkt me wel ongelooflijk interessant (en vermoeiend!). Het is toch fijn als je eindelijk iets hebt gevonden wat je in ‘groepsverband’ kunt doen. Je doet de oefeningen alleen, maar aanmoedigingen zijn altijd fijn. Zo kun je altijd nog een stukje meer van jezelf geven.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!