Training

Hardlooproutes door het land

Vandeweek stond er een berichtje in de krant waar ik heel blij van werd. De gemeente Amersfoort gaat in samenwerking met de stichting Marathon Amersfoort hardlooproutes aanleggen in de stad!

[heading size=4 style=underline]Derde loopgolf[/heading]Ik vind dit een super initiatief. Hardlopen is een relatief goedkope sport, je kunt het doen wanneer het jou uitkomt, je bent lekker buiten, je werkt aan je gezondheid, het is gewoon leuk… Jeetje hoeveel meer voordelen heeft hardlopen eigenlijk? De afgelopen jaren is het aantal hardlopers in Nederland explosief gestegen. Maar hardlopen gebeurt vooral in de openbare ruimte en veel minder in verenigingsverband.

[heading size=4 style=underline]Help waar moet ik heen[/heading]Daar zit dan meteen ook een valkuil: veel mensen beginnen niet met hardlopen of zijn er snel klaar mee, omdat ze niet weten waar ze fijn kunnen hardlopen.
“Ik ken de weg in het bos niet, straks verdwaal ik”
“In de stad lopen tussen al het verkeer vind ik niet prettig”
“de wegen/fietspaden zijn niet verlicht, dus ik durf niet”
Allemaal uitspraken die wel eens hoor.
Gelukkig is er een oplossing die steeds vaker wordt geïnitieerd: aangelegde hardlooproutes, zowel in de natuur als in steden.
Onlanden trailrun-route, mei 2015
[heading size=4 style=underline]Hardlooproutes in Amersfoort[/heading]
Zo stond er vandeweek in de krant een artikel dat er in Amersfoort hardlooproutes aangelegd gaan worden. Tien stuks in de komende twee jaar, waarbij ook is voor veiligheid en verlichting en er komt een keuze uit verschillende afstanden. Maar Amersfoort is niet de enige, niet de eerste en zeker niet de laatste gemeente waar in samenwerking met stichtingen, verenigingen en liefhebbers hardlooproutes worden aangelegd.

[heading size=4 style=underline]Trailrunnen met Natuurmonumenten[/heading]Hardlopen in de natuur is voor mij de normaalste zaak van de wereld, maar ik ken na die jaren de bossen waar ik loop op mijn duimpje. Maar niet iedereen heeft de beschikking over een mooi natuurgebied om de hoek en ik zelf vind het ook leuk om eens ergens anders rond te struinen. Natuurmonumenten heeft onlangs voor iedere provincie hardlooprouteboekjes ontwikkeld, die gratis zijn aan te vragen. Hele mooie routes van diverse afstanden en moeilijkheidsgraden met op de cover… tadaaaa! Van de zomer was ik samen met loopmaatjes Ludy, Robert Jan en Daniël te vinden in natuurgebied de Onlanden waar we voor deze boekjes werden gefotografeerd door Andries de la Lande Cremer.
Onlanden trailrun-route, mei 2015
[heading size=4 style=underline]Wandelroutes[/heading]
Maar ook zonder deze hardlooproutes kun je al genieten van de natuur, mooie culturele wandelroutes, etc. De paaltjesroutes in het bos wandelde ik met mijn ouders als kind zo vaak! En de klompenpaden, die ik de afgelopen jaren regelmatig in beeld bracht, zijn vaak een enorme uitdaging. Check ook eens bij de VVV of er mooie, leuke, interessante routes zijn om te lopen. De mogelijkheden om wandelroutes hardlopend af te leggen zijn legio! En vergeet niet je telefoon mee te nemen om foto’s te maken. Veel routes zijn zo mooi!

Zijn er bij jou in de buurt ook hardlooproutes en welke moet ik absoluut een keer bezoeken voor een rondje rennen?

Foto’s: Andries de la Lande Cremer

Eén reactie

  • shiva

    meteen aangevraagd en de klompenroutes ook maar ff geliked op facebook om te onthouden. thanks voor de tips en fijne feestdagen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!