Training

Hardlopen met de boswachter #InSalland

“Heb jij zin om met de boswachter te gaan hardlopen?” Die vraag werd me een paar weken terug gesteld door het marketingbureau dat sporten #InSalland promoot. Nou, wat is dat voor vraag? Daar hoef ik niet over na te denken. Ja dus!

[heading size=4 style=underline]Runtogether met de boswachter[/heading]Afgelopen zaterdag reed ik dus in de ochtend richting Haarle, naar Informatieschuur De Pas, welke ligt aan de rand van de Sallandse Heuvelrug bij de Sprengenberg. Deze ‘berg’ zouden we ook van heel dichtbij gaan zien. Het grappige was dat ik een paar dagen eerder er achter kwam dat deze social run een samenwerking was met Runtogether, van Prorun! Zelf heb ik ook een keer een Runtogether in mijn achtertuin georganiseerd en het is een onwijs leuk concept. Iemand organiseert een social run in een mooi gebied voor een groepje mede natuurliefhebbers. Iedere maand kun je op meerdere plekken in Nederland deelnemen aan een Runtogether. Gezamenlijk loop je een mooie duurloop die van afstand varieert van (meestal) 10-20 kilometer, leer je andere mensen kennen en ook een totaal ander gebied dan waar je normaal gesproken loopt. Een vrijwillige bijdrage komt ten gunste van Natuurmonumenten.
IMG_20160827_105129

[heading size=4 style=underline]Mindful door het bos[/heading]Terug naar Haarle. Een groep van bijna 20 lopers verzamelde zich voor de deur van het Informatiecentrum (dat ook echt de moeite waard is om even binnen te kijken) van Natuurmonumenten. Nu was de hardlopende boswachter zelf geblesseerd, maar er was een prima alternatief. Rob, tevens Mindful Run instructeur (in eens kom je ze ook óveral tegen!), zou de duurloop begeleiden en Ellen, yogadocente, zou de warming up en cooling down in de vorm van yoga doen en de boswachter zou ons nog voor een korte wandeling meenemen terug naar het centrum. We begonnen dus in de tuin van De Pas met zonnegroetjes in het gras en we gingen op weg.
IMG_20160827_095717 Het eerste deel van de route voerde voornamelijk door het bos en was redelijk vlak. Regelmatig hielden we halt voor een paar Mindful Run oefeningen. Wel vond ik dat het tempo aardig pittig lag voor een groep met zo’n gedifferentieerd niveau. De eerste kilometer ging toch al op de maximale snelheid die we die dag zouden lopen, maar de meesten konden nog volop ouwehoeren. Zo kwam ik in gesprek met mede obstaclerunners en keken we al uit naar de Strongsisterrun en Strongmanrun van komend weekend. Na wat geslinger over bospaadjes stonden we in eens aan de bosrand, met zicht op een heuvel vol met bloeiende heide. Bovenop die heuvel stond de Palthetoren. Een bijzonder en opvallend gebouw, gebouwd onder architectuur van Karel Muller met de nieuwste technieken van eind 19e/begin 20e eeuw en dat nu onder andere dienst doet als sterrenobservatorium.
IMG_20160827_103000
[heading size=4 style=underline]Heide in bloei[/heading]Na een oefening planken kwamen we op een prachtig heidegebied uit. Wat we nog niet zagen was de klim die ons te wachten lag. Ook al lijken achteraf gezien die 40 hoogtemeters peanuts, het was toch even aardig doorkachelen met de zon op de bol. Achter ons verscheen een golfkarretje: de boswachter met drinken voor als we bovenaan waren gekomen.
IMG_20160827_105912Maar zover was het nog niet. Een zandhagedisje schiet voor mijn voeten langs over het pad, terwijl ik door het stof naar boven ploeter. Volgens mij ben ik de enige die hem ziet. Boven aan gekomen hebben we een prachtig uitzicht richting over de Sallandse heuvelrug. Na dit rustpuntje en een flesje water vervolgden we onze weg weer naar beneden. We slingerden door het heideveld, wat enorm mooie vergezichten opleverde. Onze opdracht: door de neus ademen, waarbij het tempo een beetje naar beneden moest worden bijgesteld. Het drukke gekwebbel maakte plaats voor enkel het geroffel van de voeten over de zandpaden. Bij de Schaapskooi bereikten we het eindpunt van dit duurloopje. Maar klaar waren we nog niet. De cooling down bestond uit diverse yoga-oefeningen, waarna we overgedragen werden aan de boswachter.
IMG_20160827_114614
[heading size=4 style=underline]Op stap met de boswachter[/heading]De schaapskooi is in ere hersteld, maar het grappige is dat ik er achter kwam dat veel schaapskooien geen functie van stal, in de zin van ‘een stal’ hadden. Plaggen werden op de grond gelegd, waarop de schapen hun behoeften deden. Daar ging weer een nieuwe laag plaggen op, weer kakken, plaggen, kakken, plaggen, piesen, tot de schapen bijna met de kop in de nok van de schaapskooi stonden.
IMG_20160827_115358Vervolgens werd de schaapskooi leeg geruimd en de meuk over het land uitgereden. In het bos zijn namelijk kleine akkertjes terug te vinden, maar zandgrond is niet vruchtbaar. De mix van plaggen en schapenuitwerpselen maakte het land wel geschikt voor landbouw. Boswachter had een stukje uitgegraven waar duidelijk te zien was dat al eeuwen lang deze manier van bemesten wordt toegepast. Zo leer je nog eens wat!
IMG_20160827_120140Ook leuk was het wandelstukje van de schaapskooi terug naar het Informatiecentrum De Pas. Mega grote zwammen en heel veel paddenstoelen, waardoor het korte stukje wandelen ons nog een uur kostte. Met een spiegeltje keken we onder de kapjes van de paddenstoelen en met een loepje onderzochten we of de varen nu mannelijk of vrouwlijk was. Het enthousiasme van de boswachter werkte aanstekelijk en we zaten allemaal met onze neus op de grond te speuren.
IMG_20160827_121711
[heading size=4 style=underline]Meedoen?[/heading]En dan totaal niet door hebben dat je bijna drie uur door het bos hebt lopen struinen! Oftewel, dit was een hele leuke besteding van de ochtend! Wil je ook een keer met de boswachter op pad #InSalland, check dan de activiteitenagenda van De Pas, of één van de andere centra van Natuurmonumenten. Wil je een keer meelopen met een Runtogether? Check dat hier de agenda van data en locaties.
14089041_1155155637879134_8878199284683315603_n

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!