Training

Ik wiebel voor enkelstabiliteit

Voetje voor voetje schuifel in naar voren, proberend mijn balans te houden en niet te vallen. Shit, ik wiebel, met mijn armen maai ik door de lucht terwijl mijn linkerbeen omhoog vliegt. Weg evenwicht en daar sta ik weer op de grond. Dat slacklinen is zo makkelijk nog niet! Maar wel enorm effectief!

[heading size=4 style=underline]Nieuwe liefde[/heading]Bij slacklinen probeer je te balanceren op een gespannen band. De eerste keer dat ik er mee in aanraking kwam was tijdens een Spartan Race. Kansloos, want dat ding wiebelde alle kanten op en mijn balans is gewoon ronduit slecht! Na één stap op de kabel stortte ik al ter aarde. Gelukkig was ie maar op kniehoogte. Vervolgens stond er een slackline in de tuin tijdens de Trailrunweek en bedacht ik me dat dit wel erg leuk is en werd ik stiekem een beetje verliefd, nadat ik keer op keer faalde. Toen de voetproblemen (deels) leken voort te komen uit instabiliteit wist ik wat voor mij de perfecte oefening zou zijn. Slacklinen. En een nieuwe liefde was geboren.
IMG_20160620_182309
[heading size=4 style=underline]Wiebelen voor stabiliteit?[/heading]Maar wat is het eigenlijk? Denk aan koorddansen, alleen is de spanband wat breder. Meestal 3,5 tot 5 cm. Deze is gespannen tussen twee punten, zodat er spanning op de band staat. Ik span hem meestal in de rig in de Crossfitbox, maar hij kan ook tussen twee bomen gespannen worden.
slacklineDie spanning kun je variëren met de ratel, waarmee je de spanband op spanning zet. Zo kun je ook met de moeilijkheidsgraad variëren. Met balanceren op de band train je heel wat meer dan alleen je balans. Zo is het voor mij dé perfecte enkelverstevigende oefening! Ik gebruik de lijn op mijn blote voeten, zodat iedere vezeltje in mijn voeten en onderbenen aan het werk wordt gezet. En dat merk ik goed. Na een half uurtje oefenen zijn de spiertjes best vermoeid. Ik merkte trouwens al snel vooruitgang. De eerste keer dat ik op mijn eigen lijn probeerde te lopen stond ik ongelooflijk te shaken en kon ik hooguit drie stapjes zetten. Nu heb ik al meer controle over de kleine spiertjes en is het shaken nagenoeg weg, heb ik meer ontspanning in de voeten en onderbenen als ik op de lijn sta en kan ik al veel meer stappen zetten zonder mijn evenwicht te verliezen! En nog mooier: doordat de stabiliteit toe is genomen heb ik minder last van de problemen in mijn voeten!
slacklineNaast balans is slacklinen ook heel goed voor je coördinatie, concentratie en het werkt gek genoeg nog rustgevend ook.
Naast heen een weer lopen op de band (wat voor mij al moeilijk genoeg is!) kun je ook allerlei tricks oefenen (daar begin ik nog maar niet aan), of de band gebruiken voor krachtoefeningen. Een veelzijdig ding dus, die slackline! Niet alleen onwijs  leuk om te doen, uitdagend, maar ook heel nuttig voor de hardloper die voetproblemen heeft.

[heading size=4 style=underline]Let’s start![/heading]De eerste keer op de slackline is heel wiebelig, mijn benen trilden er gewoon van. Het voordeel van de slackline te spannen in de rig, is dat ik daar ook ringen en touwen in kan bevestigen of de zijpalen kan gebruiken. Zo kan ik ‘steunpunten’ gebruiken als ik op de slackline sta en langzaam mijn balans probeer te vinden. Of ik laat iemand even naast me mee lopen. De slackline plaats ik op kniehoogte. Dit is hoog genoeg om niet halverwege de slackline op de grond te staan als de spanning iets minder hoog is en niet te hoog als ik er af val.
Via youtube kun je allemaal filmpjes bekijken met tips en tricks, dus daar ga ik niet te veel op in, want ik kan mezelf geen expert noemen op dit gebied.

[heading size=4 style=underline]Wat heb je nodig?[/heading]Als je een slackline aanschaft, bepaal dan eerst wat je er mee wilt doen. Ben je beginner of gevorderd, wil je er fitness oefeningen op doen en wat balanceren of wil je echt moeilijke tricks gaan oefenen? Er zijn namelijk verschillende spanbanden en accessoires te verkrijgen, of complete pakketten.
Je hebt minstens de volgende items nodig, die vaak in één pakket te koop zijn:
– slackline: deze zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes (meestal 35 of 50 mm) en lengtes (meestal van 12 tot 25 m). De spankabel dient aan één uiteinde een lus te hebben, de zogenaamde V-loop.
– ratel met V-loop: hiermee zet je de band op spanning. Aan de ratel zit ook een stuk band met V-loop.
– twee tree-loops: een soort riem, die je om de boom bindt, waaraan je de carabiners/schakels bevestigd.
– twee carabiners of schakels: ter bevestiging van de spanband (de V-loop) aan de carabiner/schakel aan de ene kant en de V-loop van de ratel aan de carabiner aan de andere zijde van je slackline.
– Optioneel (maar ik vind dit eigenlijk een must): twee boombeschermers, oftewel een soort softe band, die je onder de tree-loops plaats ter bescherming van de boom/paal.
– Let er op dat je slackline een keurmerk heeft: DIN, CE of het TÜV/GS keurmerk.
Met dit pakket ben je heel veelzijdig. Je kunt balanceren, krachtoefeningen doen en je eerste tricks onder de knie krijgen. Ik heb zelf een compleet pakket van Slactivity met alle bovengenoemde onderdelen.
slackline
[heading size=4 style=underline]Easy does it![/heading]Het installeren van de slackline is even oefenen, maar na een paar keer hang je hem zo op. Het is een handigheidje dat je door moet hebben. Gebruik zeker de gebruiksaanwijzing, want een verkeerd opgehangen slackline leidt tot ongelukken. Kortweg ben je in vijf stappen vrolijk aan het wiebelen.
1. Doe de boombeschermers om beide palen/bomen.
2. Bevestig daaromheen de tree-loops en plaats een carabiner/schakel.
3. Aan de ene carabiner bevestig je de V-loop van de spandband, aan de andere de V-loop van de ratel. Zorg daarbij dat de ratel naar beneden hangt.
4. Zorg dat de spanband niet gedraaid is en haal het uiteinde door het gaatje van de ratel. Trek hem zover mogelijk aan. Vervolgens kun je met de ratel de spanning naar wens op de band zetten. “Klik” de ratel goed vast.
5. Oefenen maar!
slackline

Als je klaar bent ruim je de slackline zo op. Het is trouwens enorm schrikken als je de eerste keer de spanning van de ratel afhaalt. Dat geeft een knal! Ik dacht dat ik de boel gesloopt had, maar dat schijnt dus te horen. Overigens is de slackline gemakkelijk in (een vaak bijgeleverd tasje) mee te nemen, dus kun je hem makkelijk meenemen naar het park of het bos. Zorg wel dat je geen scherpe uitsteeksel onder je slackline hebt liggen. Kan nogal onprettig zijn als je van de slackline stapt op valt.

Ook slacklinen? Ik heb een paar shops op een rijtje gezet, waar je kwalitatief goede slacklines kunt kopen, die voorzien zijn van een keurmerk.
Campz.nl
Bol.com
Klimwinkel.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!