Training

Klompenpad: Aderwinkelpad

Tussen Driebergen en Werkhoven ligt de Langbroekerwetering, een 12e eeuws ontwateringskanaal dat destijds is gegraven om het moerassige gebied te ontginnen en geschikt te maken voor landbouw. Het Aderwinkelpad loopt dwars door dit gebied. Hartstikke mooi, maar volgens mij zijn ze vergeten een stukje moeras droog te leggen…

[heading size=4 style=underline]De gouden tip![/heading]Oftewel: trek stevige en bij voorkeur waterdichte schoenen aan als je dit klompenpad gaat lopen in een jaargetijde dat het met bakken uit de lucht komt. Dat was dus mijn foutje. Toen ik het kaartje van de route bekeek, zag ik dat er veel asfalt in de route zat. Ik koos dus voor de Adidas BOOST, die op het asfalt heerlijk lopen. Maar niet de hele route is verhard… Dus…

[heading size=4 style=underline]Aderwinkelpad[/heading]De route kan op twee verschillende punten gestart worden. Ik begon bij het Wapen van Rijsenburg in Driebergen (en anders kun je Werkhoven kiezen). Vanaf dit punt loop je eerst 1,5 kilometer door Driebergen voordat de route interessant begint te worden. Het eerste bijzonder punt waar je langs komt is het voormalige klooster Arca Pacis. Waar je overigens niet veel van kan zien doordat het terrein ommuurd is. Maar via het straatje wat pal langs de muur loopt, loop je het verleden in en kun je gaan genieten van het klompenpad, dat door het cultuurhistorische gebied loopt.
Genieten ja…u_1641 Het gebied kenmerkt zich door de langgerekte kavels (copes) die zijn ontstaan door de ontginning van het moerassige gebied in de 12e eeuw. De sloten wateren allemaal af op de Langbroekerwetering. De naam Aderwinkel is de naam van dit ontgonnen gebied ten zuiden van Driebergen.

[heading size=4 style=underline]Living in the swamp[/heading]
Dat begint goed. Het weggetje gaat over in een graspad, het Kloosterlaantje, dat tussen de weilanden door loopt. De kleibodem laat het water, dat de afgelopen tijd gevallen is, niet goed door. En dan krijg je geen plassen, maar dikke vette modderpoelen. Normaal gesproken zou ik hier met alle plezier dwars doorheen plenzen, maar niet met mijn BOOSTjes aan!
Aderwinkel 2 CollageMet wat moeite kwam ik aan het einde van het laantje en draaide de verharde Langbroekerwetering op om vervolgens rechtsaf af te slaan over een bruggetje het erf van een boerderij op. Hier begon een stukje bos, erg mooi, maar wat ik niet zag was wat daarachter was… Nog meer modder… Ik moest van een houten platform naar een volgend houten platform en het enige wat er tussen lag was kniediepe prut en een sloot. Gelukkig kon ik via wat riet en in het water liggende takken redelijk schoon overkomen. Heerlijk het bos in! Vol gas schoot ik over de smalle en slingerende paadjes. PLONS! NEEEEEEE!! Daar stond ik met mijn voeten in een plas. He wacht even…. dat is niet eens een plas… Overàl was water… Ik stond gewoon midden in een moeras! Met mijn BOOSTJES! Ik kon steeds 3 passen tempo maken om vervolgens in de bocht vol in de rem te moeten voor de volgende poel. Bij sommige kon ik er niet eens langs. Er doorheen was ook geen optie (mijn BOOSTjes piepte ik), dan maar er over heen. Via een paar bomen/struiken/takken wel te verstaan… Ik had nauwelijks de mogelijkheid om om me heen te kijken totdat ik langs een weiland kwam te lopen. Dat weiland eindigde met een hekje, waar ik een paadje over moest steken naar het volgende hekje…. Modderstroom… Met wat inventiviteit, een mat die ik op een paar plekjes door de modder zag schijnen en paar gekke bokkensprongen redde ik het naar het volgende hekje, om weer door het volgende weiland te glibberen en bijna in de naastgelegen sloot te belanden.
Aderwinkel 3 Collage
[heading size=4 style=underline]Broekweg[/heading]
Tot zover het moeras, want uiteindelijk (ik dacht dat er geen einde aan kwam), kwam ik weer bij een verharde weg, de Broekweg, een voormalig kerkepad van de kerk van Werkhoven. Een deel van deze weg ligt boven het landschap en is destijds aangelegd als zuwe (kade) voor het ontgonnen gebied. Halverwege de Broekweg heb ik een uitzicht op kasteel Stekelenburg, dat door het heiige weer als een schemer boven de bomen uittorent. Lange lanen en mooie uitzichten wisselen elkaar af. Met mijn kletsnatte voeten pets ik over de boerenweggetjes en loop Driebergen weer in. Tot dusver is dit het natste klompenpad geweest! Maar wel een hele leuke. Erg veel afwisseling, al is de 2e helft van de route voornamelijk verhard.

[heading size=4 style=underline]Informatie[/heading]Deze route is in tegenstelling tot andere klompenpaden maar 1 kant op te volgen. Dat betekent dus dat de eerste helft van de route voor natte voeten kan zorgen. Hou hier met je schoeisel rekening mee, of neem eventueel een 2e paar mee in een rugzakje voor het drogere deel van de route.
Een kaartje van de route met leuke informatie is te downloaden via de app klompenpaden.
Rondwandeling
:
het Aderwinkelpad (12 km)
Startpunt: Wapen van Rijsenburg, Hoofdstraat 83, Driebergen-Rijsenberg, of gebruik het opstappunt in Werkhoven.
Openbaar vervoer: Station Driebergen-Zeist is op 10 minuten loopafstand. En buslijn 50,56.
Markering: blauwe markeringen in de vorm van een klomp. De route is in tegenstelling tot andere routes maar 1 kant op gemarkeerd.
Kortere wandeling: het is mogelijk de route te verkorten. Dit staat aangegeven op de kaart en is in het veld gemarkeerd. Scheelt wel wat natte voeten, maar dan mis je wel het leukste deel van de route.
Bezienswaardigheden: de nummers op de plattegrond verwijzen naar de bezienswaardigheden langs de route die in de brochure en app worden beschreven.
Onverharde paden: niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. Waterdicht en stevig schoeisel wordt aanbevolen.
Honden verboden: honden zijn verboden op particuliere delen van het Klompenpad om verstoring van vee en wild te voorkomen. Dit is aangegeven op de Openstellingsborden die u aan het begin van het particuliere terrein vindt.
Horeca: Wapen van Rijsenburg, Hoofdstraat 83, 3971 KE Driebergen
Boerenterras De Pleisterplaats, Broekweg 1, 3972 MC Driebergen-Rijsenburg
De Hondspol, Gooijerdijk 20, 3972 MB Driebergen
Verkooppunten brochure:de brochure met achtergrondinformatie is onder andere verkrijgbaar bij:
VVV Utrechtse Heuvelrug, Amersfoortseweg 27a, Doorn
Boekhandel Jacques Baas, Traay 4c, 3971 GN Driebergen
Zorgboerderij De Hondspol, Gooyerdijk 20, 3972 MB Driebergen
Eethuis Aan ’t Zand, Beverweertseweg 11, 3985 RA Werkhoven
(Bron: www.klompenpaden.nl)

4 reacties

 • henk bouwmeester

  Hoi ik las je verhaal over de route mooi hoor.
  Maar mijn ervaring met deze route is gelukkig droger.
  Maar sommige paden na veel regen vaak drassig, niks aan te doen.
  Maar veel wandel plezier. En heb je trouwens als veel klomperoutes gelopen?

  Gr Henk bouwmeester
  Nijkerk

  • Andrea

   Heerlijk die blubberpaden, maar dan trek ik wel andere schoenen aan. Ik leg de klompenpaden al hardlopend af. Ik heb er inderdaad al meerdere gelopen. Doel is om ze uiteindelijk allemaal af te leggen.

  • Andrea

   Het wonder dat hygienische doekjes heet heeft ze schoon gekregen. Wat zagen ze er uit! Boostjes zijn voor de herfstige weersomstandigheden wat minder geschikt helaas 🙁

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!