Training

Klompenpad: Broekerpad

De voorspellingen zagen er best wel ok uit, maar toen ik zondag direct vanuit de sportschool het klomenpad Broekerpad ging lopen, ging er even iets mis. Regen, hagel, harde wind en onweer. He… dat had ik niet zien aankomen! En ondertussen was ik dus al op weg en besloot maar door te lopen. Dit was een nat klompenpad… Overigens wel (weer) een leuke route!

[heading size=4 style=underline]Broekerpad[/heading]De officiële start bevindt zich in Scherpenzeel, maar via een knooppunt met het Oudenhorsterpad kun je halverwege de route instappen. Ik startte dus bij hotel Schimmel in Woudenberg en liep eerst 2 kilometer het Oudenhorsterpad langs het Valleikanaal over de Grebbelinie. Hier lopen de 2 klompenpaden even samen en stap ik over op het Broekerpad. Op de Broekerweg sla ik linksaf en kom ik in het gebied waar dit klompenpad haar naam aan dankt. Lang voordat de wegen in het buitengebied verhard werden, liepen de karrensporen van hoeve naar hoeve. Deze hoeves lagen op hogere zandruggen in het moerassige valleigebied. De naam “broek” duidt op het lage moerassige land. De Broekerweg verbond het Eerste broek (hoeve) met het Tweede Broek en zo verder. Een aantal van deze hoeves hebben de naam nog op de hekwerken staan.
Broek 1 Collage
[heading size=4 style=underline]Scherpenzeel[/heading]
Over smalle paadjes slinger ik door het agrarische landschap van landgoed Scherpenzeel, waar de boerderijen en het land werden verpacht. De landheer woonde in Huize Scherpenzeel, dat nog steeds een markant punt in het landschap is. Via het omliggende park loop ik Scherpenzeel in en kom bij de historische Grote Kerk uit. Al in de 14e eeuw werd deze kerk in documenten genoemd. De route voert me nu door Scherpenzeel, een wat minder inspirerende route. Ik kom uit bij het officiële startpunt bij Kulturhus De Breehoek. Hier staat het informatiebord van het klompenpad. Met een lus door Scherpenzeel loop ik weer naar de zuidkant van het dorp. Ik kom uit op de Lambalgerkeerkade. Net als de Roffelaarsdijk van het Dashorsterpad, was de Lambalgerkeerkade onderdeel van de Grebbelinie. Aan weerszijde van deze kade is een sloot. Door middel van schotbalken konden de landerijen onder water gezet worden. Via het agrarische landschap kom ik weer uit bij het punt waar ik het klompenpad op ben gegaan.
Broek 2 Collage
[heading size=4 style=underline]Informatie[/heading]
De route is redelijk goed zonder kaartje te volgen door de bordjes te volgen. Wel goed opletten, want soms zijn ze wat verborgen. Wil je meer achterliggende informatie over de bezienswaardigheden, schaf dan de brochure aan of download het kaartje via de app klompenpaden.
Rondwandeling
: het Broekerpad (7 km)
Startpunt Broekerpad: Kulturhus de Breehoek, Marktstraat 59, Scherpenzeel 
Openbaar vervoer
: buslijn 80, 83, halte Scherpenzeel kerk
Markering
: Rode markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.
Bezienswaardigheden: De nummers op de plattegrond verwijzen naar de bezienswaardigheden langs de wandelroute die beschreven worden in de brochure.
Onverharde paden: niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. Waterdicht en stevig schoeisel wordt aanbevolen.
Routes combineren: Het is mogelijk om Klompenpaden te combineren met het Dashorsterpad en het Oudenhorsterpad. De overstappunten en routes zijn aangegeven op de kaart en ter plekke in het veld.
Honden verboden: Het wandelpad loopt over particulier terrein waar vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden verboden.
Horeca: Kultuurhus de Breehoek, Marktstraat 59, 3925 JP Scherpenzeel
Restaurant Hotel De Witte Holevoet, Holevoetplein 282, 3925 CA Scherpenzeel
Brochure: VVV’s in Woudenberg en Scherpenzeel
partycentrum Schimmel, Stationsweg Oost, Woudenberg
Hoeve De Beek, Brinkkanterweg 23, Woudenberg
Landal Bungalowpark Klein Ruwinkel, Ruwinkelseweg 11, Scherpenzeel
MAD venture, Nieuwstraat 76, Scherpenzeel
(Bron: www.klompenpaden.nl)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!