Training

Klompenpad: Cotlandenpad

Hoe afwisselend kan een klompenpad zijn? Bos, kastelen, tussen weides door, door weides heen, moerasland, brede lanen, uiterwaarden en dijken: alles kom je tegen als je het Cotlandenpad bij Amerongen loopt. Fantastisch mooi, helemaal in een lentezonnetje.

[heading size=4 style=underline]Historische route[/heading]De route kan zowel in Leersum als in Amerongen gestart worden. Ik start in Amerongen bij De Burgwal. Vanaf de start loop ik eerst langs de tabaksschuren van het Tabaksteeltmuseum, welke een paar jaar geleden volledig gerestaureerd zijn. Tabaksschuren zijn kenmerkend voor deze omgeving en herinneren aan de eeuwenlange tabaksteelt in de streek.
Ik steek de Rijksweg over, die de grens vormt tussen de Utrechtse Heuvelrug en de uiterwaarden van de Nederrijn. Met de mooie uitzichten op deze uiterwaarden loop ik het historische deel van Amerongen in richting Kasteel Amerongen. Vergeet ondertussen niet de kleine zijstraatjes in te kijken, want dit levert mooie beelden op! Langs de monumentale postkoetsherberg Den Rooden Leeuw verlaat ik het historische deel van Amerongen, om nog een klein stukje door het dorp verder te lopen, voordat ik afbuig de landerijen in. De zuwes zijn kenmerkend voor dit gebied. De langgerekte kavels worden door waterscheidingen, zuwes, van elkaar gescheiden. Aan de opgaande beplanting zijn de zuwes te herkennen.
Cot 1 Collage
[heading size=4 style=underline]Mud… again…[/heading]
De verharde weg stopt en gaat over in een graspad door een laan van bomen. Ik kom op de landgoederen Zuylestein en Kolland. Aan deze landgoederen heeft dit klompenpad haar naam ontleend. Op beide landgoederen kwamen cotlanden voor: kleine percelen die in pacht werden gegeven aan onvrijen, die in een kot of cote woonden. Kenmerkend zijn de essenhakhoutbosjes, die hier in ere worden gehouden. Via een landweggetje gaat mijn weg langs een weiland met kamelen. Huh? Ja en deze dieren zijn niet de enige bijzondere dieren. Ook dassen kunnen hier worden gespot, evenals ooievaars.
De paden slingeren zich over beide landgoederen en hier en daar zijn de paden flink modderig. Maar het lijkt mee te vallen. Totdat ik een hekje over moet en de route me recht door een zompig weiland laat lopen… Ik zak diep in de modder (of stront, zo ruikt het in ieder geval) en mijn schoenen zien er niet meer uit…. Not again! Als ik weer vaste grond onder de voeten heb probeer ik zo goed en zo kwaad als het kan mijn schoenen aan een paar graspollen schoon te maken… shit… letterlijk…
Cot 2 Collage
[heading size=4 style=underline]Cotlandenpad[/heading]
Ik verlaat het zuwelandschap en draai de dijk op waar ik een prachtig uitzicht heb over de uiterwaarden van de Nederrijn. Even verharde grond onder de voeten. De uiterwaarden maken deel uit van het project Noordoever Nederrijn, waar de uiterwaarden tot een natuurlijker staat terug te brengen. Flora en fauna krijgen hier alle ruimte. Vanaf de dijk ga ik terug landgoed Zuylestein op, via de brede lanen met hoge bomen passeer ik de schaapskooi waarna ik rechtsaf sla. Tussen de bomen door doemt het statige landhuis op. Dit is niet het originele kasteel. Die is in de Tweede Wereldoorlog verwoest. Het huidige huis dateert van 1983, maar misstaat niet tussen de eeuwenoude kasteelmuur, oranjerie en het poortgebouw. Alsof de tijd is stil blijven staan.
Ik kom weer in Amerongen en via het oude dorpscentrum loop ik terug naar de auto.
Cot 3 Collage
[heading size=4 style=underline]Informatie[/heading]
De route kan zowel in Amerongen, als in Leersum gestart worden. Ik zou Amerongen aanraden, omdat je zo de mooiste straatjes van Amerongen te zien krijgt.
Een kaartje van de route met leuke informatie is te downloaden via de app klompenpaden.
Rondwandeling: Het Cotlandenpad (13 km vanuit Amerongen, 12 km vanuit Leersum)
Startpunt Amerongen
:  Groene Entree Amerongen, parkeerplaats De Burgwal
Openbaar vervoer: buslijn 50, 81, halte Amerongse Berg
Startpunt Leersum: Eethuis Touché, Rijksstraatweg 54, Leersum, 11.00 uur open, dinsdag gesloten, in de winter ook maandag gesloten.
Openbaar vervoer:
bus 50/81, halte Gemeentehuis
Markering: oranje markeringen in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.
Kortere wandeling: het is mogelijk de route te verkorten.
Aansluiting Amerongse Bovenpolder wandeling: u kunt van 1 april t/m 1 oktober de route Amerongse Bovenpolder wandeling van Staatsbosbeheer volgen.
Bezienswaardigheden: de nummers op de plattegrond verwijzen naar de bezienswaardigheden langs de route die worden beschreven in de brochure.
Onverharde paden: de wandeling is niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen, vanwege de onverharde en smalle paden. Waterdicht en stevig schoeisel wordt aanbevolen.
Honden verboden: honden zijn verboden op particuliere delen van het Klompenpad om verstoring van vee en wild te voorkomen. Dit is aangegeven op de Openstellingsborden die u aan het begin van het particuliere terrein vindt.
Horeca: Touché Eethuis, Rijksstraatweg 54, 3956 CR Leersum
Herberg Den Rooden Leeuw, Drostestraat 35, 3958 BK Amerongen
Camping De Boterbloem, Amerongerwetering 2, 3958 MD Amerongen
’t Berghuis, Veenseweg 28, 3958 ET Amerongen
Verkooppunten brochure: Eethuis Touché (adres staat bij startpunt Leersum).
VVV Utrechtse Heuvelrug, Amersfoortseweg 27a, Doorn
VVV Wijk bij Duurstede, Markt 24, Wijk bij Duurstede
(Bron: www.klompenpaden.nl)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!