Training

Klompenpad: Dashorsterpad

Het is herfst. Bij uitstek het jaargetijde om heerlijke duurlopen te maken en te genieten van de kleurrijke omgeving, afwisselende horizonten, paddenstoelen en vallende eikels op je hoofd… Het Dashorsterpad is een klompenpad, waarbij al het moois van de herfst aan je voorbij trekt.

[heading size=4 style=underline]Het Dashorsterpad[/heading]De route van 12,5 kilometer gaat me over het boerenland tussen Woudenberg, Scherpenzeel en Leusden voeren. Het afwisselende landschap is in de afgelopen eeuwen ontstaan en heeft een rijke geschiedenis. De tabaksteelt, oude hoeves en sporen van de 18e eeuwse Grebbelinie, die in de Tweede Wereldoorlog toneel was van hevige strijd, trekken aan me voorbij.
Dashorst 1 Collage

[heading size=4 style=underline]Genieten[/heading]De start van het klompenpad is, net zoals het Oudenhorsterpad, bij hotel Schimmel in Woudenberg. Vanaf hier loopt de route eerst een stukje langs de doorgaande weg. Zodra ik de Grebbelinie op loop, laat ik het verkeer achter me en beland ik in een wereld waar ik 12 kilometer lang van mag genieten. De herfst is overal om me heen: paddenstoelen in alle soorten, blaadjes en eikels op de grond en spinnenwebben over het pad heen. Het pad verdwijnt in een weiland dat volledig onder water staat… Hoe kom ik hier met droge voeten over! De koeien staan vandaag niet in de wei, maar de vlaaien liggen er nog wel. Aan de andere kant van het weiland kan ik het Valleikanaal oversteken en kom op de Roffelaarsdijk uit. Deze dijk maakte ook deel uit van de waterlinie. Delen land aan beide zijden van de dijk konden onder water gezet worden.
Dashorst 2 CollageDe omgeving verandert als ik een bossage bereik en verder via slingerpaadjes langs weilanden en akkers loop. Overal om me heen prachtige herfstkleuren en paddenstoelen. Om de haverklap sta ik stil om foto’s te maken. Dat je niet te lang op 1 plek moet blijven staan, wordt me snel duidelijk. Een eikel valt recht op mijn kop!
Het leuke van klompenpaden is, dat deze routes in samenwerking met landeigenaren en vrijwilligers zijn opgesteld en in stand worden gehouden. Zo loop ik over boerenerven tussen de stallen en langs oude tabaksschuren, door weilanden en zwaai ik vrolijk naar de boeren die aan het werk zijn. Ik kom op plekken waar ik anders niet kom. Soms moet ik stukjes over de weg lopen. Het zijn verlaten smalle landweggetjes en ik kom geen verkeer tegen. Overal om me heen is rust. Jammer genoeg komt aan de route naar mijn zin veel te snel een einde.
Dashorst 3 Collage

[heading size=4 style=underline]App[/heading]Middels de app klompenpaden kan ik onderweg filmpjes zien en wetenswaardigheden lezen over waar ik loop. Nog niet alle klompenpaden zijn in de app opgenomen, maar een het geeft wel een toegevoegde waarde aan de beleving. Daarnaast kun je precies zien waar overstappunten zijn naar nabij gelegen klompenpaden. Zo kun je verschillende routes aan elkaar knopen en een langere tocht maken. Voor als ik wat meer tijd heb zeker een aanrader!

Meer klompenpaden ontdekken? Kijk dan op www.klompenpaden.nl.
Dashorst 4 Collage

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!