Training

Klompenpad: Doesburgermolenpad

Dat was lang geleden! Een klompenpad lopen! En dat ging eigenlijk per puur toeval toen ik bij Sabina op bezoek was en we een stukje gingen lopen. We wisten alleen nog niet waarheen. Totdat we de klompenpad paaltjes tegen kwamen bij haar om de hoek.

[heading size=4 style=underline]Doesburgermolenpad[/heading]En zo liepen we dus ineens op het Doesburgermolenpad. Genoemd naar de Doesburgermolen, één van de oudste korenmolens van Nederland. De route voert je door het oude buurtschap Doesburgerbuurt, over boerenland, langs een oude wildwal, over de heide en over de eng. Het is vooral opvallend hoeveel rust dit klompenpad uitstraalt. Totdat wij langs stuiteren…

[heading size=4 style=underline]Landje pik[/heading]Het officiële startpunt ligt op het parkeerterrein van Landgoed Kernhem en kent een roerig verleden. Al vanaf de 12e eeuw liepen de hertogen van Utrecht en Gelre elkaar te etteren en vielen ze elkaars gebied binnen. Kernhem viel onder de hertog van Gelre en in de 15e eeuw werd hier een versterkt huis gebouwd, die meerdere keren werd verwoest en versterkt werd herbouwd. Het huidige Huis kernhem is op de ruïnes van burcht Kernhem gebouwd. Tegenwoordig geen gevechten meer, maar wel de mogelijkheid om jezelf tegoed te doen aan pannenkoeken in het nabijgelegen restaurant.

[heading size=4 style=underline]Terug in de tijd[/heading]Doordat we even niet opletten gaan we na het spoor rechtdoor en lopen we de verbindingsweg naar een ander klompenpad op. Terug dus, want we moeten een stuk langs het spoor aflopen. Na een paar 100 meter draaien we het bos in en begint het terrein wat te glooien. We lopen hier terug de tijd in. Over smeltwaterafzetting uit de laatste ijstijd en stuifduin van de periode er na toen de wind vrij spel had en het fijne materiaal meevoerde.
We slingeren ons door het bos en langs akkers,w aar wildgraven nog zichtbaar zijn. Deze verhoogde afscheidingen zorgden ervoor dat het wild van de akkers bleef.

[heading size=4 style=underline]Op de Doesburger Eng[/heading]We steken het enkelspoortje Ede-Amersfoort, vroeger het kippenlijntje vanwege het vele vervoer van kippen en eieren uit Barneveld, weer over. Ooit lag hier de Halte Doesburgerbuurt, maar hier is niets meer van te zien. Vanaf dit punt is het mogelijk de route te verkorten, maar dat doen we niet. Het doet hier best on-Nederlands aan. De wegen zijn onverhard, terwijl de fietspaden geasfalteerd zijn. Omdat we de route niet afsnijden lopen we de eerstvolgende spoorwegovergang weer over door de Doesburger Eng. Waar nu het bos weer begint was vroeger een heidegebied. In 1910 werd hier de eerste vlucht door een Nederlander (Jan Hilgers) boven Nederlands grondgebied uitgevoerd.

[heading size=4 style=underline]Daar bij die molen[/heading]Voor de laatste keer steken we het spoor over. We slaan linksaf en lopen dwars over de grond van een boomkweker, vragen ons af of we wel goed gaan, tot we weer een bordje tegen komen. Dat is het leuke van klompenpaden: je loopt dwars over boerenerven, over akkers, door weilanden, etc. Recht voor ons doemt ondertussen de molen op, waarnaar dit klompenpad vernoemt is. Daar worden we door twee honden luid blaffend begroet. Of beter gezegd: gewaarschuwd om vooral niet dichterbij te komen. Na de molen verandert het landschap weer. Van de Eng lopen we het bos in, het oude heidegebied op en komen we weer op ons opstappunt van de route. Een lekker rondje van bijna 9 km in de benen en weer een nieuw microavontuur beleeft.

[heading size=4 style=underline]Horeca[/heading]Je wandeling/run combineren met een hapje en drankje? Dat kan op meerdere plekken langs de route. Bij de start vind je pannenkoekenrestaurant Kernhem en op de route kom je langs Rustpunt In Goede Aarde en de Landwinkel Doesburgererf.

[heading size=4 style=underline]Combineren[/heading]Het Doesburgermolenpad d is te combineren met drie andere klompenpaden via de verbindingspaden op de route:
Kreelsepad – 14,5 km
Turfvelderpad – 12,7 km
Meulunterenpad – 12,2 km

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!