Training

Klompenpad: Netelburchpad

Hoe lang kun je doen over een kilometer als je geen machete mee hebt? Ik waande me in bushbush, terwijl ik toch echt langs de Eem liep. Het riet torent boven me uit, de distels bekrassen mijn benen, de draden van de pispotjes wikkelen zich om mijn enkels en het gras om me heen sluit me in. Ik word verzwolgen door groen groeiend spul. En ik zit onder de uitslag met mijn gras- en pollenallergie… Je zou er nachtmerries van krijgen…

[heading size=4 style=underline]Opgeslokt[/heading]Het Netelburchpad is een klompenpad van 5,5 kilometer en heel goed te koppelen aan het 7 kilometer lange klompenpad Zeldertsepad. Hoewel ze naast elkaar liggen verschillen de twee klompenpaden totaal van elkaar. De route is op twee punten te starten. Ik parkeer de auto op de carpoolplaats van Baarn en loop via een verbindingsweg naar het begin van de route, aan de zuidkant van de A1. Ik besluit eerst het ‘saaie’ stuk te doen (dacht ik) en loop oostwaarts richting Amersfoort, parallel aan de A1. Alhoewel ik heel dicht bij de snelweg ben, slokt de natuur me op. In de kreek langs de weg groeit een verscheidenheid aan waterplanten en zwemmen meerkoeten en zwanen. Een boer is bezig in de weide het gras te maaien. En natuurlijk volgt het klompenpad precies de route door die weide! Precies waar nog niet gemaaid is… Ploegend (who needs a tractor) door het hoge gras probeer ik op de been te blijven. Wat nogal lastig gaat met die pollen die zich om mijn enkels verstrengelen.
Netel 1 Collage
[heading size=4 style=underline]Waterplantjes[/heading]
Bij de weg vervolg ik mijn weg rechtsaf. In de verte doemt een lommerrijke bomenpartij op. Opvallend is dat er maar weinig hoge begroeiing in de polder staat, terwijl op de achtergrond de Utrechtse Heuvelrug zich lijkt uit te rollen naar waar ik sta. Voordat dit deel van het land was ingepolderd werd hier een eeuwenlange strijd tegen het zeewater gestreden, waardoor hier maar weinig bomen groeiden. Dwars door het bossage stroomt een wetering. Ik kan kiezen of ik door (een ongemaaid) weiland ga, of via het weggetje dat parallel aan de wetering loopt. Ik kies even voor gemak en loop via de weg langs het watertje, waarvan de oevers begroeid zijn met kleurrijke waterplanten.
10489700_10204374435468129_8095046846418224882_n
[heading size=4 style=underline]Boerderij Netelburch[/heading]
Ik kom bij het gemaal Zeldert. Tot 1895 stond hier een molen, maar die werd tijdens een stormvloed verwoest. Bij deze overstroming ontstond een diepe plas, een wiel, achter het gemaal. Die is er nog steeds en biedt nu een mooi leefgebied voor flora en fauna. Hier bevindt zich ook het officiële startpunt van het klompenpad.
Netel 2 Collage Het Netelburchpad voert me het dijkje op, tussen de schapen door. Aan de waterkant is een vogelkijkscherm om watervogels te observeren. Beneden aan de dijk staat boerderij Netelburch, waarnaar het klompenpad is genoemd. Als je de tijd hebt, kun je hier op het pittoreske terras wat drinken of een ijsje eten. Zin in een boottochtje? Huur hier dan een bootje en vaar over de Eem.
Het dijkje slingert langs de Eem en precies dit dijkje moet ik volgen, volgens de app. Maar waar is het pad dan? Ik zie alleen maar riet, hoog gras, brandnetels, planten, distels… Dwars er doorheen dus? Het is een lang stuk ploeteren over het pad dat er nu even niet is. Ik vind het geweldig! Aan de andere kant van het riet hoor ik de bootjes varen en mensen plezier hebben in het water. Ik zie er bar weinig van, want ik sta tot mijn nek in het groen.  Hier en daar bespeur ik iets van een paadje en kan ik een paar passen dribbelen. Wat moet die kapitein van het binnenvrachtschip gedacht hebben toen die mij daar zag ploeteren? Het schip torent plotseling naast me boven me uit en ik ploeter maar voort. Eindelijk zie ik het einde van het pad. Via de dijk klauter ik omhoog en loop het laatste stukje via de verbindingsweg terug naar de carpoolplaats. Onder de uitslag, dat wel.
Netel 3 Collage
[heading size=4 style=underline]Informatie[/heading]
Ik combineerde dit pad met het Zeldertsepad. Tip: download de app klompenpaden voor de routes en wetenswaardigheden.
Rondwandeling
: het Netelenburchpad (5,5)
Startpunt
: Gemaal Zeldert, vlakbij Zuidereind 35, Baarn.
Openbaar vervoer: buslijn 72, halte De Drie Eiken. Vanaf daar kunt u de aanlooproute volgen (zie kaart) en opstappen op de route tussen de nummers 5 en 6.
Markering: paarse markering in de vorm van een klomp.
Bezienswaardigheden: de nummers op de plattegrond verwijzen naar de bezienswaardigheden langs de route.
Onverharde paden: niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. Waterdicht en stevig schoeisel wordt aanbevolen.
Honden verboden: Honden zijn verboden op particuliere delen van het Klompenpad om verstoring van vee en wild te voorkomen. Dit is aangegeven op de Openstellingsborden die u aan het begin van het particuliere terrein vindt.
Horeca: Restaurant Eemlust, Eemweg 72, 3741 LC Baarn
Boerderij Netelenburch, Zuidereind 35, 3741 LG Baarn
Verkooppunten brochure: Check de VVV.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!