Training

Klompenpad: Oudenhorsterpad

Gisteren Vertelde ik al over de geweldige ontdekking van de klompenpaden. Om dan maar meteen de daad bij het woord te voegen liep ik van de week het Oudenhorsterpad. Een route van ongeveer 7,5 kilometer. Een stukje cultuurhistorie en natuur in de achtertuin, waar ik nauwelijks het bestaan van wist!
Klomp 1 Collage

[heading size=4 style=underline]Oudenhorsterpad[/heading]Het startpunt van het Oudenhorsterpad bevindt zo wat naast mijn sportschool, bij partycentrum Schimmel. Daar staat een informatiebord met allerlei wetenswaardigheden over het klompenpad. De route is aangegeven met gele bordjes waar een klompje op staat
Het eerste stukje gaat een paar 100 meter langs de doorgaande weg, maar al snel duik ik een zijweggetje in. Deze loopt dood, maar via een klaphek kom ik op het dijkje langs het Valleikanaal. Ik loop nu over de Grebbelinie, een belangrijk verdedigingswerk uit de 18e eeuw, welke vooral door de Tweede Wereldoorlog bekend is geworden als Nederlands defensieplan. De laatste jaren is er hard gwerkt door Staatsbosbeheer, gemeenten en tal van andere partijen om de balans terug te vinden in cultuurhistorie, natuur en recreatie. Via het slingerende pad, die de loop van het Valleikanaal volgt, kom ik bij Hoeve de Beek, waar een loopgraaf in ere is hersteld. In de 3 kilometer langs het kanaal kom ik ook tal van bunkers tegen.
Klomp 2 Collage

[heading size=4 style=underline]Over het spoor[/heading]Het kleine bordje op het paaltje mis ik bijna! Het is goed dat ik weet dat ik rechtsaf moet, het dijkje af en tussen de weilanden door. Ik kom uit bij het boerenerf, waar ik een paar weken geleden nog een high tea had. Nu loop, of beter gezegd, wandel ik over het erf. De koeien kijken me verbaasd aan. Tussen de weilanden door kom ik weer bij een weggetje, dat ik een klein stukje moet volgen. Tot aan een tunneltje. Hier moet ik rechtsaf omhoog, de oude spoorlijn. op. Het spoortje vormde vanaf 1886 een verbinding tussen Amersfoort en Kesteren. In de Tweede Wereldoorlog werd het spoor bij Rhenen opgeblazen en sindsdien is het spoor op de grootste delen niet meer in gebruik. Tussen Amersfoort en Leusden wordt het spoor nog wel gebruikt voor vervoer van auto’s: de Ponlijn. Waar ik loop ligt geen spoor meer. Het enige dat nog herinnert aan dit verleden is het ongelooflijk lange kaarsrechte pas, dat vol ligt met het grind dat tussen de spoorbielzen lag. Dit is ruim 2 kilometer ongelooflijk goed oppassen waar je je voeten zet. Maar dat maakt het lopen over deze letterlijke single track wel erg leuk.
Het ‘spoorpad’ komt uit aan de overkant van de weg van partycentrum Schimmel. Ik ben weer terug bij het beginpunt.
Klomp 3 Collage

[heading size=4 style=underline]Informatie[/heading]De route is prima zonder kaartje te volgen door de bordjes te volgen. Wel goed opletten, want soms zijn ze wat verborgen door het groen. Wil je meer achterliggende informatie over de bezienswaardigheden, schaf dan de brochure aan.
Startpunt Oudenhorsterpad:
partycentrum Schimmel, Stationsweg Oost 243, Woudenberg
Openbaar vervoer:
buslijn 80, halte Woudenberg Spoorlaan
Markering: Gele markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat de route zowel links- als rechtsom gevolgd kan worden.
Onverharde paden: niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. Waterdicht en stevig schoeisel wordt aanbevolen.
Honden verboden: honden zijnverboden op particuliere delen van het Klompenpad om verstoring van vee en wild te voorkomen. Dit is aangegeven op de Openstellingsborden die aan het begin van het particuliere terrein staan.
Horeca:partycentrum Schimmel, Stationsweg Oost, Woudenberg
Theeschenkerij De Uitrusting, De Steeg 6, 3931 PM Woudenberg
Hoeve De Beek, Brinkkanterweg 23, Woudenberg
Verkooppunten brochure: VVV’s in Woudenberg en Scherpenzeel
partycentrum Schimmel, Stationsweg Oost, Woudenberg
Hoeve De Beek, Brinkkanterweg 23, Woudenberg
Landal Bungalowpark Klein Ruwinkel, Ruwinkelseweg 11, Scherpenzeel
MAD venture, Nieuwstraat 76, Scherpenzeel

(Bron: www.klompenpaden.nl)
oudenhorsterpad_routekaart

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!