Klompenpad: Schutpad
Een paar weken terug ontdekte ik een klompenpad bij mij in de buurt. En er zijn er meer! Zondag had ik een gezellige high tea bij Zoet & Hartig met vriendinnen, maar dat betekende ook een overschot aan calorieën. Om mezelf nog enigszins ietsje minder schuldig te voelen besloot ik zondagavond nog even een kort loopje te doen. Daar leende dit klompenpad zich uitstekend voor. Het begint er op te lijken dat high tea en klompenpaden bij mij onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn…
Met de fiets reed ik naar het beginpunt van het klompenpad, waar een bord staat met de route en de bijzonderheden. Het Schutpad bestaat uit 2 rondes, 1 van 2,5 kilometer en 1 van 3 kilometer. Die zijn aan elkaar te koppelen, zodat ik in totaal een rondje van 5,5 kilometer liep. Op zich geen onbekend terrein van een afstandje, ik waagde me echter nooit aan de andere kant van het hek van het landgoed de Boom.
[heading size=4 style=underline]Schutpad[/heading]De klompenpadroute heet het Schutpad, genoemd naar het oude kerkenpad dat in 2002 in ere werd hersteld. Kerkenpaden werden van oudsher gebruikt voor de kerkgang en hadden een heel praktische functie. Voordat we afhankelijk werden van fietsen en auto’s boden ze de lokale bevolking de mogelijkheid om via de kortste weg van de boerderij naar de kerk te gaan, of naar school. Dit kerkenpad leidt van het oude buurtschap Leusbroek naar Woudenberg. Mogelijk is dit pad al aan het begin van de 17e eeuw ontstaan toen deze moerassige streek tussen de Lunterse Beek (tegenwoordige Heiligenbergerbeek) en de Leusdenbroekerweg werd ontgonnen.De naam Schutpad komt waarschijnlijk van de schut (stuw) in de beenk aan het einde van het pad, waarvan de restanten nog in de beek aanwezig zijn.
Dit pad is ook meteen de enkelbreker van de route. Al eerder was me opgevallen dat klompenpaden niet de meest makkelijke routes zijn om hard te lopen, maar dat maakt het juist zo leuk! Het Schutpad loopt vanaf het startpunt in een rechte lijn tussen de weilanden door en is overwoekerd door gras.
Aan het einde van het pad kun je de route links- of rechtsom volgen. Ik kies eerst voor de route linksom. Via het moerasgebied (ik wist niet eens dat we dat hier ook hadden) kom ik op het oude spoor van Amersfoort naar Kesteren waar ik, op een ander tracé, al eerder liep. Langs het maisveld lopend schrik ik me een ongeluk van een ree die zich weer dood schrikt van mij en tot boven het mais uitspringt. Verder lopend langs een weiland met nieuwsgierige koeien kom ik op de weg uit, die terug naar het beginpunt loopt. Ik klok exact 3 kilometer (in plaats van de beloofde 3,5).
[heading size=4 style=underline]De Boom[/heading]Vanaf het startpunt volg ik nu de 2e ronde. Het eerste stukje via de weg en vervolgens kan ik via een poort het landgoed op. Via een lange laan met symmetrisch geplante bomen kom ik bij het landhuis uit, dat zo rond 1879 gebouwd is. De Engelse landschapsstijl is het uitgangspunt geweest voor het park rondom het huis en dat zie je nog goed terug. Met idyllische doorkijkjes is het eigenlijk zonde om hier al hardlopend langs te scheuren. Langs de Heiligenbergerbeek kom ik weer uit bij het Schutpad en loop ik het laatste stukje via de enkelbrekertjes weer terug naar de fiets.
Een mooie route en een leuk trainingsrondje voor als ik een kort duurloopje op het programma heb staan.
[heading size=4 style=underline]Informatie[/heading]Startpunt: Bij het startpunt aan de Leusbroekerweg tegen over huisnr. 11 staat een informatiepaneel met daarop de 2 routes linksom (3,5 km) en rechtsom (2,5 km)
Markering: Rode en blauwe markeringen in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.
Onverharde paden: De wandeling gaat over onverharde- en smalle paden en is daardoor niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen
Honden verboden: Honden zijn verboden op particuliere delen van het Klompenpad om verstoring van vee en wild te voorkomen. Dit is aangegeven op de Openstellingsborden die u aan het begin van het particuliere terrein vindt.
Brochure: Van het Schutpad is geen brochure beschikbaar, wel kun je de route downloaden via de app klompenpaden.