Training

Klompenpad: Vosbergenpad

Micro avontuurtjes. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Het leukste van even bivakkeren in een onbekende omgeving is om diezelfde omgeving te verkennen. Liefst op de hardloopschoenen. Dat deed ik dus vorig weekend, toen ik een nachtje bij mijn ouders kampeerde in Heerde.

[heading size=4 style=underline]Klompenpad Vosbergenpad[/heading]Op Paaszondag liep ik het klompenpad Vosbergenpad. Een route van 14 km die direct langs de camping kwam. Ik gebruikte dus niet het ‘officiële’ opstappunt, maar dook ergens halverwege de route op. De route is makkelijk te herkennen aan de klompenpadbordjes. Daarvoor moet je wel goed opletten, want ze zijn niet groot en kunnen zich aan beide kanten van de weg bevinden. Maar dat maakt het ook leuk, want het is soms een beetje spoorzoeken. Als je de app er bij gebruikt kun je eigenlijk niet fout lopen. Ook leuk van de app: je krijgt informatie over de route die je loopt in informatieve tekst, filmpjes of foto’s.

[heading size=4 style=underline]Kasteel[/heading]Op  pad dus. Ik dook vanaf de camping het fietspad op dat me richting het buurtschap Hoorn voerde. De monumentale graansilo herinnert aan de ambachtelijke bedrijvigheid. Bij de ophaalbrug over het Apeldoorns Kanaal sla ik rechts af het onverharde pad op dat direct langs het kanaal loopt.

In de verte doemen de contouren van een kasteeltje op, kasteel Vosbergen, waaraan dit klompenpad haar naam ontleend.

Het 15e eeuwse kasteeltje is in verschillende fases opgebouwd, waarna er grachten omheen zijn gegraven. Het is onderdeel van Landgoed Vosbergen, dat bestaat uit een aantal boerderijen en brede lanen. Het kasteel zelf is niet te bezichtigen en vestigt en stoeterij, maar het klompenpad voert je er omheen, zodat je het van alle kanten kunt zien.

[heading size=4 style=underline]De paden op[/heading]Vanaf hier loop ik door naar het dorp Heerde, wijk ietsje van de route af om de monumentale gevel van Bolletje te kunnen zien, om vervolgens via de nederzetting Hoornerveen richting het bos te lopen.

Het grappige is dat de grote huizen die hier nu staan de armoede van weleer maskeren. De plaggenhutten van de seizoensarbeiders zijn er niet meer. Het landschap verandert en ik sla een bospad in. Direct word ik belaagd door vliegen. Stilstaan is geen optie. Ook niet als ik een foto wil maken.

Na geslinger door het bos, waar ik goed op moet letten op boomwortelen en mountainbikers (de route voor mtb loopt hier over ‘gewone wandelpaden’), kom ik bij een wijds heideveld. Het uitzicht is prachtig en het klompenpad voert me precies over de topjes van de zandduinen, zodat ik kan genieten van de vergezichten. En vliegen. Het klompenpad maakt optimaal gebruik van de paadjes die over het heideveld slingeren.

[heading size=4 style=underline]Het Kret[/heading]Ik sla een pad in en bevind me weer in het bos. Volgens het routekaartje moet ik een lang stuk rechtdoor. En dat is een heel opmerkelijk pad. Terwijl ik op een singletrack loop, zie ik naast me een diepe ‘goot’ die het pad volgt. Halverwege het lange stuk voert het klompenpad me deze goot in en loop ik tussen twee aangelegde aarden wallen. Dit is Het Kret, waarmee vanaf 1893 schoon drinkwater vanuit het Zwolse Bos naar Zwolle werd aangevoerd middels een pompinstallatie. De kilometerslange sleuf is tot de Tweede Wereldoorlog in gebruik geweest.

[heading size=4 style=underline]Startpunt[/heading]Het officiële opstappunt van het klompenpad is gevestigd op de parkeerplaats van een instelling, waarvan waarschijnlijk de info in de app verouderd is. Er zou hier een grand café gevestigd moeten zijn, maar de app leidt naar een niet bestaande pagina en het is hier, ook voor een Eerste Paasdag, uitgestorven.

Als je vanaf hier start is het aan te raden om te zorgen dat je alles wat je onderweg nodig hebt zelf mee te nemen. Vanaf hier is het nog een klein stukje terug naar de camping via onder meer het voormalige spoortje de Baronnenlijn, dat nu een fietspad is.

[heading size=4 style=underline]Variatie[/heading]Het Vosbergenpad kenmerkt zich door een grote variatie. Zo startte voor mij de route langs het Apeldoorns Kanaal, terwijl een paar kilometer verderop de route overgaat in bos en uitgestrekte heidevelden. Dit klompenpad is er één van de vele die in en rondom Heerde liggen. Wil je de route uitbreiden, dan kun je via de overstappunten overstappen naar andere klompenpaden.

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!