Training

Koningsnachtrun

Het begint een beetje traditie te worden voor me: de Koningsnachtrun in Amersfoort. De avond voor Koningsdag organiseert Loopnu een social run door het stadscentrum van Amersfoort. En nu Koningsdag in Amersfoort gevierd wordt met een bezoek van de koninklijke familie is dat net even iets specialer dan anders.

[heading size=4 style=underline]Voorbereidingen[/heading]Samen met Kelly rijd ik naar Amersfoort. De voorbereidingen voor Koningsdag zijn al in volle gang. De roadblocks zijn geplaatst, overal staat beveiliging en wat ik voor het eerst mis op straat zijn alle met krijt gemarkeerde plekken voor de kleedjesmarkt omdat deze verplaatst is naar een andere locatie. Je voelt de feestsfeer al een beetje opkomen in de nog bijna stille straten van Amersfoort.

[heading size=4 style=underline]Oranje bende[/heading]Aangekomen op de Groenmarkt is het al wel een stukje drukker. Met lopers wel te verstaan. Zo’n 240 mensen zullen zo in oranje shirt van start gaan, dus dat shirt pikken we eerst even op.  Het is nog even wachten tot de warming up begint en om ons heen zitten de eerste feestvierders al aan het bier. Wij kiezen een strategisch plekje zodat we een beetje voorin kunnen starten. Niet dat het ook maar om tijd gaat, maar ik wil de mogelijkheid hebben om nog wat foto’s te maken onderweg, waardoor je automatisch een stuk naar achteren in het veld komt te lopen.

[heading size=4 style=underline]Terrasje pakken[/heading]We tellen af en met een voorloper gaan we van start. De route is niet afgezet, dus de voorloper voorbij gaan is ook niet handig omdat je dan niet weet waar je heen moet. Het rondje is ongeveer 2,5 kilometer en slingert zich door vanaf de Groenmarkt via Muurhuizen naar het Onze Lieve Vrouweplein, waar we dwars door de terrassen lopen, onderwijl aangemoedigd door een heleboel mensen die het heel vermakelijk vinden dat we daar in het oranje rondrennen. Het bedienend personeel schiet ondertussen alle kanten op om hun dienbladen te redden. Door de Krankeledenstraat, terug over het  Onze Lieve Vrouweplein.

[heading size=4 style=underline]Deja vu?[/heading]Op de Lange Straat ontstaat een kleine opstopping als we een smal bruggetje naar de Krommestaat op moeten, maar wat een leuk beeld is dit! We maken, net als bij de Kerstmannenrun, een lusje op de Korte Gracht, maar bijna niemand zingt mee als ik ‘Het is stil aan de overkant’ inzet. De oranjebittertjes zijn nog niet ingedaald. Nog een paar honderd meter leggen we af via Muurhuizen en de Lange Straat voordat we weer de Groenmarkt op komen. Onder luid gejuich van de mensen die nu al wat meer drank achter de kiezen hebben.

[heading size=4 style=underline]Nog een keer![/heading]De tussen-up wordt ingezet en als de hele groep weer compleet is doen we de hele ronde nog een keer. En in korte tijd is het al ietsje drukker geworden in Amersfoort. Koningsnacht staat op het punt om los te barsten en we pakken een klein dansje mee op de Hof voordat we naar huis gaan. Het was weer een geslaagde Koningsnachtrun in Amersfoort. Op naar volgend jaar.

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!