Training

Mushrun

Het mooie aan de herfst is dat iedere keer dat ik een duurloop loop, al is het op hetzelfde parcours, de omgeving er steeds weer anders uitziet. De bladeren aan de bomen kleuren steeds verder naar oranje, rode en bruine tinten, bomen worden kaler en paddenstoelen schieten als… tja paddenstoelen, uit de grond.

[heading size=4 style=underline]Paddestoelen kieken[/heading]Tijdens duurlopen heb ik altijd mijn smartphone mee. Niet alleen voor de veiligheid, maar ik maak ook graag foto’s. Zo sta ik om de haverklap vol op de rem omdat ik weer een paddenstoel zie. Geen idee wat voor soort het is, maar hij moet op de foto. Van sommige soorten heb ik nu tig foto’s, maar ik ontdek ook steeds weer nieuwe. Omdat ik geen kaas heb gegeten van paddenstoelen, maar mijn trainer Luuk wel, heb ik hem gevraagd of ik hem wat foto’s door mocht sturen. Zo gezegd, zo gedaan. Nu blijkt dat ik toch best wat moois gekiekt heb, waar menig paddenstoelaar jaloers op mag zijn! Een overzichtje van de mooiste paddenstoelen die ik tot nu gekiekt heb.

[heading size=4 style=underline]Panteramaniet[/heading]Gespot midden tussen de wielsporen op klompenpad Dashorsterpad is deze panteramaniet.
2

[heading size=4 style=underline]Honingzwam[/heading]Een groepje honingzwammen bij elkaar aan het wandelpad rondom het Henschotermeer. Al zou je geen paddenstoelen zien, dan is het hier alsnog heerlijk lopen!
9

[heading size=4 style=underline]Vliegenzwam[/heading]
De vliegenzwam is hier geloof ik de meest voorkomende paddenstoel (en door mij het meest gefotografeerd). Ze groeien werkelijk overal! Naast de groenperken in de straat kwam ik deze mooie exemplaren tegen bij het Henschotermeer.vliegenzwam

[heading size=4 style=underline]Geschubte inktzwam[/heading]
Hij schijnt eetbaar te zijn, maar ik vind hem er totaal niet smakelijk uit zien! Bij de apenmuur op Kwintelooijen stonden heel veel van deze geschubte inktzwammen.
stinkzwam

[heading size=4 style=underline]Gelobde pruikzwam[/heading]
Jaaaaaa hier werd Luuk enthousiast van! Deze gelobde pruikzwam schijnt zeldzaam te zijn en vooral te groeien op beukenhout. Vorig jaar door Luuk gespot op de Hoge Vuursche en dit jaar schijnt hij gezien te zijn in Nimmerdor. Ik spotte deze op de paal van een afsluithek toen ik van een bospad een landweggetje op. Ik liep het Dashorsterpad in de omgeving van Scherpenzeel.
10

[heading size=4 style=underline]Berkenzwam[/heading]
Fietszadel kwijt? Deze opvallende paddenstoel dankt zijn naam aan de boom waar die op groeit, een omgevallen beuk. Gespot op het Dashorsterpad.
14

[heading size=4 style=underline]Tonderzwam[/heading]
Het Dashorsterpad was veruit favoriet om paddenstoelen te zoeken lijkt het wel. Ook deze jonge tonderzwam kwam ik daar tegen.
12

[heading size=4 style=underline]Grijze buisjeszwam[/heading]
Dode bomen vormen de perfecte voedingsbodem voor paddenstoelen blijkt. En iedere keer zie ik weer een andere soort paddenstoel. In Den Treek zag ik deze grote grijze buisjeszwam.

16a[heading size=4 style=underline]Parelstuifzwam[/heading]Tijdens mijn lange duurloop van vrijdag liep ik langs De Grift bij Leusden-Zuid. Vlak langs het pad kwam ik deze gek uitziende paddenstoel tegen, die door het leven gaat als parelstuifzwam.
19
Van mij mag de herfst nog wel even voortduren. Iedere training is een ontdekkingstocht: niet wetend wat voor paddenstoelen nu tegen te komen. Heb jij ook last van deze typische herfsttic?

3 reacties

  • Elsa

    Ik ben benieuwd!
    Lijkt me een goed plan om die RAR te gaan plannen ja, het gaat al hard richting volgend jaar nu. Ik stuur je wel even een mailtje met data die mij uitkomen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!