Training

Onweer vs. hardlopen

Warme, zwoele zomeravonden. Wie houdt er nu niet van? De warmte, zeker als de temperaturen boven de 30 graden uitkomen, zorgen er voor dat ik mijn training het liefst in de avonduren doe (als ik niet in de gelegenheid ben ’s ochtends te trainen). Maar juist in die avonduren is de kans op onweer aanwezig. Precies op het moment dat je je hardloopschoenen uit de kast trekt, begint het te rommelen. Wat doe je dan? We weten allemaal dat hardlopen tijdens onweer onverstandig is, dus laat de schoenen maar mooi in de kast. Maar wat als het nou begint te donderen als je op het verste punt van je huis bent? Met deze tips overleef je het onstuimige Nederlandse weer.

[heading size=4 style=underline]Check buienradar[/heading]Als je het weer een beetje volgt weet je wanneer er kans op onweer is. Warme, zwoele dagen zijn bij uitstek voedingsbodems voor onweer. Check dus voordat je de deur uit gaan een buienradar. Onweer in het vizier? Wees dan verstandig en train op een ander moment. De kans op onweer is in de ochtend een stuk kleiner. Maar heb je die mogelijkheid niet, schuif je training dan een dagje door.

Foto stiekem gestolen van www.Ihardoper.wordpress.com
Foto stiekem gestolen van www.Ihardoper.wordpress.com 😉

[heading size=4 style=underline]Overvallen[/heading]Ben je net lekker onderweg, begint het te rommelen! Wat is het verstandigs: rechtsomkeert naar huis sprinten, of toch ergens schuilen? Eerst moet je weten hoever het onweer bij je vandaan is. Is de tijd tussen de flits en de donder minder dan 10 tellen, dan moet je maken dat je je zelf in veiligheid brengt. Bij minder dan 3 tellen zit je midden in de donderbui.

[heading size=4 style=underline]Schuilen[/heading]Zoek dan een veilige plek op waar je kan schuilen. Bij voorkeur een gebouw waar je overdekt staat. Dat is niet zo’n probleem als je op de baan traint en de kantine in kan duiken. Maar in het bos of velden wordt het lastiger. Vermijd open velden, water en hoge en/of metalen voorwerpen, zoals lantaarnpalen en hoogspanningsmasten, maar ook afrasteringen en hekken. Zoek in een open gebied een zo laag mogelijke plek op, zoals een greppel. Ga op je hurken zitten met de voeten naast elkaar en maak je zo klein mogelijk. Ga niet plat op de grond liggen! Bliksem kan namelijk op 2 manieren inslaan: rechtstreeks in jou, maar ook in een boom vlakbij. In het laatste geval zoekt de stroom ontlading in de directe omgeving en de kans is dan groter dat jij hier ook een stoot van mee krijgt.
Loop je in een groep? Ga dan niet met z’n allen op een hoopje zitten, maar verspreid je. Hiermee verklein je het risico om geraakt te worden.
tTbliksem
In het bos blijf je het liefste uit de buurt van de hoge bomen. Zoek een lager bosje uit en schuil daaronder. Niet alleen zoekt de bliksem het hoogste punt op, een ander gevaar schuilt in vallende takken of bomen.
Staat je auto in de buurt? In een auto waarvan de metalen onderdelen onderling verbonden zijn (dus geen kunststof auto of cabrio) ben je veilig. Houdt ramen en deuren gesloten en blijf van metalen onderdelen af. De carrosserie werkt als een kooi van Faraday.

[heading size=4 style=underline]Telefoons en iPods[/heading]Ontdoe je tijdens onweer van geleidende materialen, zoals oordopjes van iPods of smartphones. Je zal niet de eerste zijn die door het dragen van oordopjes ernstige brandwonden en interne verwondingen op loopt. De kabeltjes werken namelijk als geleiders. Hierdoor wordt de kans op ernstige verwondingen bij inslag vergroot.

Bron: www.beterhardlopen.nl

 

5 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!