Training

Optimale hardloopsnelheid berekend

Aha…. vandaar… Vroeg me toch altijd al af waarom ik zo lekker relaxed loop bij een bepaalde snelheid. Nu eindelijk een wetenschappelijke onderbouwing. Daar heb ik naar uitgekeken…

***
DELFT – Amerikaanse wetenschappers hebben berekend bij welke hardloopsnelheid je de grootste afstanden kunt afleggen met een in verhouding zo laag mogelijk energieverbruik.
Uit het onderzoek aan de universiteit van Wisconsin-Madison in de Verenigde Staten blijkt dat de optimale hardloopsnelheid voor mannen op 13,28 kilometer per uur ligt. Vrouwen lopen het meest efficiënt als ze een snelheid van 10,4 kilometer per uur aanhouden. Dat meldt de Amerikaanse nieuwswebsite Livescience.
Bij het onderzoek werd het energieverbruik van zowel mannelijke en vrouwelijke hardlopers gemeten terwijl ze met verschillende snelheden op een loopband liepen.

Energieverbruik
De wetenschappers brachten voor elke proefpersoon steeds de zuurstofinname en de uitstoot van koolzuurgas in kaart. Op die manier berekenden ze voor zowel mannen als vrouwen de snelheid waarbij in verhouding tot de gelopen afstand de minste energie werd verbruikt.
Opvallend was dat een relatief langzaam tempo van 7,2 kilometer per uur leidde tot het minst effectieve energieverbruik. Volgens de onderzoekers is die snelheid onnatuurlijk voor het menselijk lichaam, omdat het precies tussen joggen en hardlopen in zit.

Zuinig
“Er is maar 1 optimale snelheid”, aldus hoofdonderzoekster Karen Steudel. “Dat tempo brengt je op de zuinigste manier naar de plek waar je heen wilt.”
***

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!