Training

Scannen, swipen en tappen @manual neurology

Het was weer hoognodig tijd. Ik zat er al een tijdje tegen aan te hikken, maar vorige week ging de kogel door de kerk. En dan is het maar goed ook dat ik geen moment de tijd heb om me te bedenken en de afspraak binnen no time in de agenda stond. Slik…

[heading size=4 style=underline]Ik wil niieehiieet[/heading]Was het al weer ruim een half jaar geleden dat ik bij Huub op de pijnbank lag, met Painless stevig in mijn vuistjes, de tranen nader dan het lachen? Wat gaat de tijd snel! Ik had al een tijd in gedachten om weer eens langs te gaan, maar gebrek aan tijd, ‘vergeten’, ‘past niet in de planning’ en opzien tegen best wat pijn, hielden me tegen. Tot ik deze week toch even Huub contactte. Eigenlijk om te informeren of hij een keer hier in de buurt een paar mensen kan behandelen, maar wat er eigenlijk al snel toe leidde dat ik zelf mijn agenda er bij pakte en er ineens een afspraak stond voor twee dagen later. Geen tijd om er over na te denken, maaaaar…. wel met het vooruitzicht dat Huub nu iets totaal nieuws doet! Iets dat manual neurology heet. Zou dat minder zeer doen? Zou ik Painless weer in de armen mogen sluiten? Vragen die nog onbeantwoord bleven. Huub had de grootste schik met mij in onzekerheid te laten.

[heading size=4 style=underline]Scannen[/heading]Vrijdagochtend stond ik dan ook in bij Breda Strength & Conditioning. Na een introductie van wat manual neurology nu anders is ten opzichte van Mylogenics werd de pijnbank er bij gehaald. “Waar is Painless?” vroeg ik. “O, die is niet meer nodig” kreeg ik als antwoord. Niet meer nodig? NIET MEER NODIG? Wie moet dan mijn traantjes opvangen?
Ik moest gaan staan en dan kon het eerste deel van de behandeling beginnen. Namelijk het scannen van het lichaam op disfuncties. Dat gebeurde met swipen en tappen. Het lijkt wel een nieuwe app op je tablet of smartphone! Maar hierbij was mijn lichaam het beeldscherm. Tiktiktik op mijn kop, een veeg langs mijn wang, kaak opzij duwen, getik op de schouders, gevolgd door een paar klapjes van de zijkant van de hand in de onderrug en een veeg over een spiergroep. Je moet nog aardig moeite doen om rechtop te blijven staan!  Na zo’n ‘rondje’ de controle door mijn gestrekte arm niet weg te laten duwen. gebeurde dat wel, dan was de gescande spiergroep zwak. Niet zo zeer in spierkracht, maar wel in de neurologische aansturing. Van hieruit werden alle spiergroepen gescand en bleek ik vooral rechts heel veel disfunctie te hebben. Het leek wel of alleen de quadriceps en hamstrings nog functioneerden. “Dat jij nog rond kan lopen!!” kreeg ik te horen. Nou… het was dus echt heel slecht met me gesteld….
13267986_984073628350860_2867012881253323968_n
[heading size=4 style=underline]Watte?[/heading]Na het scannen begon het herstellen van de neurologische aansturing. Ook dit gebeurde door middel van tikjes, swipes en zo nu en dan een duim die nadrukkelijk een trigger point wisten te raken. Maar over het algemeen was de behandeling pijnloos. Ik kan me bijna niet voorstellen dat dit moet werken! Toch bleek bij controle van alle spiergroepen dat de aansturing verbeterd was, doordat Huub mijn arm niet meer zo  maar weg kon duwen. Maar wat doet Huub dan? Hij richt zich met de behandeling op de fascie, een heel fijn netwerk van bindweefsel dat door het hele lichaam zit en dat in nauw contact staat met de hersenen, het aansturingscentrum van je lichaam. Door het tikken en swipen worden de disfuncties als het ware opgeheven. Het mooie is dat dit een doorlopend proces is en lang doorwerkt na de behandeling. Het lichaam herstelt zichzelf als het ware.

[heading size=4 style=underline]Painless uit de kast[/heading]Maar de achillespees, dat was even een ander verhaal. Daarvoor was toch even wat bruut geweld nodig. Ik had zelf al het idee dat de achillespees klachten vanuit de kuit kwamen. Aan de achilles kon ik namelijks niets geks voelen, geen verdikking, soepel en ik kan er gewoon in knijpen. Maar de laatste maanden verdraag ik geen compressiekousen meer, dan lopen mijn kuiten helemaal vol. Volgens mij straalde dat uit richting de achillespees. Dat kon goed kloppen. Ik moest op de pijnbank. “Painless!! Ik wil Painless!!” piepte ik. Gierend van de lach haalde Huub Painless te voorschijn, die al een tijdje ongebruikt in de kast had gezeten en toe was aan wat troostwerk. Op z’n ouderwetse mylogenics werden de kuiten onder handen genomen. Ik heb nog liever een elleboog in mijn piriformis, dan dit! Ik ging door het plafond! Terwijl Huub de grootste lol had en met Esther liep te grappen.

[heading size=4 style=underline]Drop it like a squat[/heading]Na deze martelgang hadden we nog wat tijd over en gingen we eens lekker ouderwets squaten. Mijn squat: brede voetpositie en die ass heb ik met gewicht in de nek nooit to the ground kunnen krijgen. Ergens blokkeert het dan. Tot…. nu! Want in eens zat ik daar met 50 kilo met mijn bips op de grond! Schrok me rot! Helemaal omdat mijn voeten heeeel dicht bij elkaar stonden (voor mij dan he). En zo zat ik daar. En het zat eigenlijk best wel goed. Maar Huub ontdekte iets. Een disfunctie in de rug. Dus tap, swipe, tap en hoppa, ook weer opgelost. Meer gewicht er op. Heeee ik kantel naar voren. Ook de buikspieren werkten niet goed. Dat was ook vlot verholpen met een wel heel bizarre headbang oefening (ik had serieus het idee dat ik nu echt voor de gek werd gehouden). Maar voila, ineens span ik mijn buikspieren aan in de squat en kom ik gemakkelijk weer omhoog. Meer gewicht er op. Ik had een eureka momentje (daar had Huub de vorige behandeling ook al voor gezorgd).
13240681_1085645348163497_3615112149186481137_n
[heading size=4 style=underline]Verder herstel[/heading]En nu? Geen blauwe plekken, wel een onwijs beurze kuit, maar verder geen naweëen van de behandeling en ik zou bijna denken dat er niets gebeurd is. Maar de spierfuncties zijn hersteld. Mooie van deze behandeling is dat je juist op termijn nog meer effect gaat merken. Mits je wel beweegt en de spierfuncties gebruikt. Dat wordt dus onder andere lekker veel squaten.

Geinteresseerd in de behandeling? Neem dan gerust contact op met Huub voor een afspraak. Telefoonnummer is 06-50409414 of email Huub@huubmode.nl.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!