Training

Sports diary #1 2024

Wat een jaar sluit ik af… Met ups, maar ook veel, hele diepe downs… En met 2024 kan ik zeggen dat ik alleen maar zin heb in 2024 en de shit van 2023 achter me wil laten. Het hardloopjaar begon ik tijdens de Florijn Winterloop, een topdag! Als de rest van 2024 net zo mag zijn… graag!

Zondag
De laatste dag van het jaar is aangebroken en die sluit ik af met een loopje op nieuwe schoenen van Brooks die ik voor RunningNL ga reviewen. Dus dat werd in ieder geval een verhard rondje, maar ondanks dat was de nieuwigheid er daarna wel goed af! Wat een bak regen en modder overal!

Het rondje voerde me naar het Henschotermeer en vergeleken met mijn laatste loopje zat er al weer een flinke verbetering in. Zowel de ademhaling, hartslag als de heupbuiger deden het beter. Bij het Hens nam ik even een pauze met warme choco bij het Oude Strandhuis en brak het zonnetje door. Genieten dus!En nu hopen dat de heupbuiger zich koest houdt. Aangezien zaterdag de Florijn winterloop op de planning staat denk ik dat ik de rest van de week even looprust neem.
Na nog even een relaxte middag ging ik eind van de middag naar mijn ouders om Oud en Nieuw daar met mijn oom erbij te vieren. Als van ouds gezellig, oliebollen te over en wéér geen miljoen gewonnen.

Maandag
Happy New Year!! Zo waar, schijnt de zon vandaag eens meer dan dat het regent! De auto krijgt een poetsbeurt om de vuurwerkresten eraf te spoelen en ik ga een wandeling te gaan maken. De heupbuiger wil ik deze week niet te veel belasten, want ik voorzie dat ik zaterdag misschien toch wel mijn trioloopje kan doen… Maar dan moet deze week wel alles perfect verlopen. Ik besloot lekker het bos in te gaan de de route van de 10 kilometer te verkennen. Er is door de organisatie al gewerkt om water van het parcours af te laten vloeien, maar het komt op andere plekken net zo hard weer terug.

Dinsdag
De eerste werkdag van het jaar, de eerste kantoordag ook. Het was rustig op kantoor, wat ik helemaal niet zo erg vond. Want met een vrije maandag betekent het dat ik mijn werk van drie dagen eigenlijk in twee moet zien te proppen… De lunchwandeling werd een hele snelle, want ik kwam er net op tijd achter dat er weer een mega regenbui onze kant op kwam. Maar aangezien ik nooit lunch meeneem maar naar de bakker ga… tja dan moet ik wel.

Woensdag
Poe, het was even flink doortikken vandaag. Ik moest gewoon veel afkrijgen. Echt heerlijk hoor, een feestdag, maar het gaat wel ten koste van werkuren en dat betekent dat ik op mijn vrije dag gewoon werk in kan halen… Want tja, ik kreeg niet alles vandaag af.

Donderdag
Weekend! Ook de eerste van het jaar. Normaal zou ik vandaag de loopschoenen aantrekken, maar nu niet. Alle focus op zaterdag en het koest houden van de heupbuiger. Dus vandaag hield ik me bezig met wat werk, klusjes in huis, wat administratie (hallo jaarafsluiting), het opbergen van de kerststpullen en het herschikken van een lading stenen in huis.

Vrijdag
Ook al loop ik morgen de Florijn winterloop, ik ga vandaag wel trainen in Breda. En lucky me, het was de 4e training uit de cycle, dus maar twee sets van alles. Alleen wel aardig zwaar. Maar met zo’n training weet ik dat ik morgen gewoon kan lopen.
De rest van de dag gingen de beentjes lekker omhoog. Rust pakken voor morgen!

Zaterdag
Ok, dat wordt best een spannende dag vandaag. Loop ik alledrie de afstanden of kan ik na de 10 EM de tas weer inpakken? Ik wist het echt niet. Alle opties open dus.
Om 11.00 uur ging ik van start met de 10EM. Voor de start had ik Gaby en Ron gesignaleerd en Gaby besloot dat ze met mij mee zou lopen. Supergezellig, want we hadden elkaar al zó lang niet gezien dat we enorm veel te kletsen hadden. En zo schoten de kilometers onder de voeten door en liep ik veel sneller dan gepland. Daardoor moest ik op km 12 ook even lossen om een gelletje onderuit mijn rugzak te vissen (tja niet aan gedacht dat ik die nu al nodig zou hebben) om vervolgens met een klein gaatje achter Gaby te finishen. One down, two to go…
Ik had vervolgens een klein half uur de tijd om een ander shirt en schoenen aan te doen, startnummer te wisselen en een broodje naar binnen te duwen. Snel naar het verzamelpunt waar ik met mijn brandweer collega’s had afgesproken en door naar de start. Superleuk om met collega’s de 5 km te lopen! Ook deze liep ik gezellig samen en het was zo voorbij.

En toen… Doet ze het of doet ze het niet? Ik had alles af laten hangen van hoe ik me na de 5 km zou voelen. Ook al voelde ik de benen aardig in de zin van vermoeidheid, de heupbuiger hield zich aardig rustig! En ook de ademhaling en hartslag waren prima, energieniveau was goed. Dus ik zag geen reden om de afsluitende 10 km niet te gaan lopen. Zo stond ik dus, na weer een broodje naar binnen gewerkt te hebben, wéér in het startvak.Alleen nu zonder enkele tijdsdruk. Ik wist dus ook al dat ik deze afstand delen zou gaan wandelen. Vanwege de vele regenval van de afgelopen week was het eerste deel van het parcours aangepast en kwamen we pas voorbij de Treekerweg het bos in. Maar de route was mooi en omdat ik in het staartje liep was het lekker rustig. De benen hadden de lol nu wel gehad en hadden er de laatste 5 km niet veel zin meer in. Het werd dus meer lopen op karakter met wandelmomentjes. Maar de winst van vandaag: een jaar geleden zat ik met long-covid thuis en in december lag ik ook weer plat met dikke griep. Toch lukte het me vandaag met een rustige hartslag en geen enkele problemen met de ademhaling drie afstanden te lopen! Ok, de benen kunnen beter en ik hou nog steeds een slag om de arm of ik wel in staat ben eind februari de marathon te lopen, maar deze dag nemen ze me niet meer af!
Na de finish snel door naar huis, douchen, eten en naar de kazerne voor de nieuwjaarsreceptie. En de rest van de avond deden de benen niets meer!

Totaal loopkilometers deze week: 43 km
Jaartotaal loopkilometers 2023: 826 km
Jaartotaal loopkilometers 2024: 32 km

Aantal loopkilometers maart: 24 km
Aantal loopkilometers april: 83 km
Aantal loopkilometers mei: 110 km
Aantal loopkilometers juni: 119 km
Aantal loopkilometers juli: 11 km
Aantal loopkilometers augustus: 83 km
Aantal loopkilometers september: 82 km
Aantal loopkilometers oktober: 145 km
Aantal loopkilometers november: 101 km
Aantal loopkilometers december: 68 kilometer

Foto header: Harry van ’t Veld

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!