Tempelhof tempo’s
Yes, de eerste kilometers hardlopen in Berlijn zitten er op! Zoveel te doen, zoveel te zien! Het is goed plannen om te kunnen trainen en dat heeft mede te maken met de temperatuur. Het is dik 25 graden (in de schaduw), nauwelijks wind en de warmte blijft behoorlijk in de stad hangen. Bij voorkeur loop ik dan in ’s ochtends. Niet alleen vanwege de temperatuur, maar aan het einde van de dag heb ik al de nodige wandelkilometers in de benen zitten en moeie voetjes.
[heading size=4 style=underline]Van vliegveld naar park[/heading]Vanmorgen trokken we er op uit. We wilden namelijk op het oude vliegveld Tempelhof gaan lopen en hier is bar weinig beschutting. Een bijzondere locatie, waar we vorig jaar ook al de nodige kilometertjes liepen.
Vanaf 1922 werd Tempelhof in gebruik genomen als burgervliegveld. Met het oog op de groei van de burgervluchten werd gestart met de bouw van een enorme passagiershal, die qua capaciteit geschikt zou zijn om de toestroom van passagiers tot het jaar 2000 te garanderen! Dit gebouw is ruim een kilometer lang. De bouw werd in de Tweede Wereldoorlog gestaakt. Het vliegveld had een militaire functie onder het gezag van Hitler. Na de Tweede Wereldoorlog en tijdens de Koude Oorlog fungeerde Tempelhof als luchtbrug voor voedsel, medicijnen en andere noodzakelijke goederen. Hiermee veranderde het imago van Tempelhof voor de inwoners van Berlijn. In 2008 is door het geluidsoverlast en de milieuvervuiling dit vliegveld gesloten. Sindsdien doet het dienst als groot stadspark, waar wordt gesport, gerecreëerd en getuinierd.
[heading size=4 style=underline]Tolles Tempelhof[/heading]Met de metro reden we naar Tempelhof en vanaf daar zit je bij de westelijke ingang van Tempelhof. De zon scheen al uitbundig, maar gelukkig stond er een windje. Eerst liepen we een ronde om het vliegveld. Pas dan merk je hoe groot het terrein is: 1 ronde is ruim 6 kilometer! Ondanks dat het een groot, vrijwel leeg terrein is, is het hier totaal niet saai lopen. Er is genoeg te zien. Als eerste de grote passagiershal en de Dakota. Het gebouw is zo indrukwekkend groot!
Als je de passagiershal achter je laat loop je via de taxibanen verder het vliegveld op. De meeste recreatieve voorzieningen bevinden zich aan de noordkant van het terrein. Hardlopers, fietsers en skaters, je vind ze hier in alle soorten en maten en de sfeer is onderling bijzonder vriendelijk en gemoedelijk. Er is ruimte voor iedereen je en je moet niet gek opkijken als je zomaar van out of the blue complimentjes krijgt over je roze Herzog kousen! Die vielen behoorlijk op (ook al in de metro…).
Aan de noordoostkant hebben omwonenden volkstuintjes aangelegd. Hilarisch om te zien wat ze er van gemaakt hebben!
Een badkuip gevuld met planten. Oude schoenen gevuld met planten. Complete huisjes van sloophout, etc. En heb je hoge nood? Op diverse punten staan goed onderhouden sanitaire voorzieningen (met bergen aan pleepapier, een paradijs!!)!
[heading size=4 style=underline]Taking off[/heading]Na de grote ronde, die ik samen met vriendlief liep, kon ik het niet laten om nog even de 2 start- en landingsbanen over te vliegen. Wat een lap asfalt!
Aan het begin van de startbaan staat voor lopers, skaters en fietsers een startpunt gemarkeerd. Vanaf daar kun je 2 kilometer lang rechtuit lopen over de zuidelijke baan. Een heel bijzonder gevoel: 2 kilometer op tempo lopen, het asfalt in de verte golft al van de warmte. Je kijkt 2 kilometer vooruit en ziet niets anders dan een lang recht stuk. Iedere 100m die je vordert lijkt geen verschil te maken. Het einde van de startbaan lijkt oneindig ver weg. Ondertussen heb je 2 kilometer lang de tegenwind in je oren wapperen.
De noordelijke baan is iets korter en met de wind in de rug liep ik hier de laatste kilometer in mijn beoogde wedstrijdtempo van de 5 kilometer 26 mei in Leiden. Uiteindelijk klokte ik 10 kilometer. Een mooie training voor deze zomerse omstandigheden (ja ik wrijf het er nog even goed in).
Op naar de volgende hardloopkilometers. Er is nog genoeg te ontdekken!