Training

Trailrunweek #1 en #2

Het wordt tijd voor een eerste update van mijn trailrunvakantie in Puy Saint Vincent, dacht ik zo! Bij deze een recap van zaterdag en zondag, waarbij we in Puy Saint Vincent arriveerden, een loslooptrailtje deden en zondag nog een relaxt aantal hoogtemeters te verstouwen kregen.

[heading size=4 style=underline]#1 Zaterdag – Sentier des Canaux[/heading]Samen met carpoolbuddies Rob en Stijn ben ik vrijdag vertrokken vanuit Nederland. We hadden besloten de rit in tweeën te delen, zodat we een overnachting onderweg hadden en niet katsverrot op onze bestemming aan zouden komen. In Freiburg hadden we dus onze stop, in het meest kneuterige hotel dat er geloof ik bestaaat, maar met een uitstekende gastvrijheid van moeke. Na ons geinstalleerd te hebben, wilden we zo snel mogelijk iets eten. De hele weg had ik het al over schnitzel, maar wat kies ik? Een knoflooksteak! Wel overheerlijk trouwens. Ondertussen maakten we kennis met het interieur (lees: vaste gast die gewoon rookt in het restaurant) en de lokale bevolking (lees: twee Nigerianen die riemen wilden verkopen). Na nog een gezellige avond kletsen, was het tijd om te slapen. Al was dat nog een uitdaging met een kerktoren op 10 meter afstand die om het kwartier luidde…. Maar om 6 uur in de morgen ging ie helemaal los! Niet echt een goede nachtrust, maar een goed ontbijt verder, stappen we weer in de auto. De rit van vandaag is vele malen mooier dan het lange stuk met veel verkeer door Duitsland en voor we het weten zijn we Zwitserland al weer uit! Van bergen nog niet heel veel sprake, maar hoe dichter we bij ons reisdoel komen, hoe imposanter de omgeving wordt. De grens met Frankrijk wordt gepasseerd, we rijden vlak langs de Galibrier en komen door de bijna 13 kilometer lange Frejus tunnel, waarna we in Italië staan. Hier maken we een lus, genieten van de immense uitzichten en zien sneeuw. SNEEEEUW!! Weer in Frankrijk rijden we de snelweg af en met nog een uur te gaan op de routeplanner betekent dit dat we nu vooral via bergwegen en -weggetjes moeten rijden. Ik hou mijn hart vast…
IMG_20160619_075021Maar alles gaat goed en net over 16 uur staan we recht voor de deur van chalet AlpeLune wat deze week ons huis is. Letterlijk, want de sfeer is gemoedelijk, het hele huis wordt door een groep enthousiaste trailrunners en organisatoren Jantiene en Jan bevolkt en aan de 1200 kilometer lange reis is eindelijk een einde gekomen. Dat die reis niet in de koude kleren is gaan zitten, mochten we meteen ondervinden tijdens een ‘loslooprondje’. Een korte trail van 6 kilometer in de directe omgeving van het chalet. Nou… als dit het gemiddelde tempo van de hele week zou zijn, kon je me direct opvegen!

Ik kwam geen meter vooruit, de ondergrond danste (na 1200 kilometer geconctreerd op de weg kijken) voor mijn ogen en mijn hartslag was hoger dan de bergtoppen. Net 45 minuten uit de auto was dit toch een hele opgave. Gelukkig was ik niet de enige. Na het rondje konden we opfrissen voor de briefing en het diner. Iedereen heeft de beschikking over ruime kamers en ik slaap met roomie Merel op een kamer met een fantastisch uitzicht op de bergen.
IMG_20160618_163250 (1)Helaas is het weer niet heel erg goed en zien we niet meer dan een dikke mist vanaf de eerste rij bomen (50 meter van het chalet vandaan).

Tijdens de briefing worden we warm gemaakt voor wat ons deze week te wachten staat, inclusief goodybag. Ons eerste diner doet me meteen al de vraag rijzen: kom ik deze week aan, of val ik af? Iedere dag een driegangen diner… Wat hebben we het zwaar… Vanavond een salade met peer en roquefort, lasagne als hoofdgerecht en een toetje van meringue en rood fruit.

[heading size=4 style=underline]#2 Zondag – Trail de Gyronde (maar dan anders)[/heading]Vanochtend hebben we wél uitzicht op de bergen. Ik trek de gordijnen open en zie de witte sneeuwtoppen. Zo wit waren ze gisteren nog niet toen wij aankwamen! Er is flink wat gevallen uit dat wolkendek van gisteravond. Maar de sneeuw is daarvan de enige getuige. De lucht is blauw en de temperatuur loopt vandaag flink op.
IMG_20160619_080014Na het ‘loslooprondje’ van gisteren staat vandaag onze eerste echte trail op het programma. De benen voelen goed, al ben ik wat angstig voor de achilles. De hoogtemeters in deze trail vallen nog mee, dus dit is een mooie test. We verkennen het gebied rondom het dorpje Puy Saint Vincent en in de middag is er de mogelijkheid tot nog een trail. Laat ik niet meteen te overmoedig worden en de boel overbelasten: ik hou het alleen bij de ochtendtrail. Maar we starten niet eerder dan dat we met z’n allen om 8 uur in de frisse berglucht op een matje allerlei losmakende oefeningen doen. Eigenlijk is dit wel heel erg lekker! Vervolgens een uitgebreid ontbijtbuffet, waarbij alles tot de laatste kruimel op gaat. Om half 10 worden we beneden verwacht en vertrekken we met de gehele groep voor onze eerste ‘echte’ trailrun. Vanaf het chalet klimmen we eerst een stukje omhoog. Zo komen we boven de camping langs en lopen we over de skipistes van het dorp. IMG_20160619_100609Nu vrolijk gekleurde bloemenweides, waarbij ik een spontaan Heidi gevoel krijg en door het veld huppel. Langzaam stijgen we omhoog. Het heeft gisteravond en vannacht zoveel geregend (en op de toppen gesneeuwd), dat de beekjes wilde stromen zijn geworden. De paden vertonen nogal wat verraderlijke plekken en de houten bruggetjes zijn spekglad. Zo nu en dan moeten we wandelen op de singletracks. IMG_20160619_101832Totdat we bij een prachtig punt komen en ineens stil staan. We kijken uit op het dal en dat uitzicht is echt zo mooi! ik zou hier zo een uur kunnen blijven staan om te genieten. Maar dat gaan we niet doen. We gaan door! Via nog meer mooie singletracks, komen we uiteindelijk bij de camping, waar een deel van de groep staat. en brengen we nog een kort bezoek aan het hotel, dat een samenwerkende partner is van het chalet en de camping. Via een omweggetje met een pittige steile klim lopen we terug naar het chalet. Op die klim begin ik mijn achilles iets te voelen, maar het valt mee. Ik besluit wel direct om de trail van die middag niet te lopen. In plaats daarvan vermaak ik me heerlijk met een boek in de zon en heb ik het chalet helemaal voor mezelf! De luxe!
IMG_20160619_135138Als iedereen aan het einde van de middag terug is, knaagt het toch een beetje. Want het was een hele leuke trail, waarbij ze door de riviertjes en over bomen zijn geklauterd. Mijn ding! Maar met het diner van vandaag voor de neus ben ik dat al snel weer vergeten. We eten een heerlijk venkelsoepje, een tajin van groenten en kip met rijst als hoofdgerecht en tiramisu als toetje.

Sentier des Canaux: 7km /+247D
Trail de Gyronde: 10km/+284D

Meer foto’s zien? Check dan mijn instagram en facebookpagina!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!