Training

Utrechtse Heuvelrug Trail

Een unicum. Een wedstrijd die je kan lopen wanneer het jou uitkomt. Dat is de Utrechtse Heuvelrug Trail Open, een route van ruim 30 kilometer, waarbij een open klassement wordt gehanteerd. Maar je kunt deze prachtige route natuurlijk ook als duurloop lopen. Dat is wat we afgelopen zondag deden. Eigenlijk had ik een ander plan voor zondag, maar dat ging niet door. Gelukkig herinnerde ik me dat Gert de afgelopen week had gevraagd of ik mee wilde lopen met een groepje dat de UHT ging lopen. Zaterdag nam ik dus even contact op met Gert om te laten weten dat ik er zondagochtend bij zou zijn.

[heading size=4 style=underline]UHT[/heading]Het UHT stond al een tijdje op mijn to-do-lijstje. Van station Rhenen naar station Driebergen-Zeist (of omgekeerd) is een route uitgezet door La Sportiva in samenwerking met Mud Sweat Trails. In de periode 1 november 2013 tot en met 28 februari 2014 kan meegestreden worden in het Open Klassement. Door een foto te maken van de start op het station met de stationsklok en van de finish op het andere station met de stationsklok en die te uploaden op de site van Mud Sweat Trails, doe je mee. Aan het einde van de periode worden de dame en heer met de snelst gelopen tijd bekend gemaakt. Daarnaast zijn er maandprijzen voor de snelste tijden die maand gelopen.

[heading size=4 style=underline]Kilometervreter[/heading]Terug naar zondagmorgen. Wat haalde ik eigenlijk in mijn hoofd? Vorige week liep ik nog 30 kilometer in Schoorl. Zou een beetje rust ook niet goed zijn? Jawel, maar ik was goed hersteld na Schoorl en zelfs de kleine pijntjes waren zaterdag over. Daarnaast kreeg ik zaterdag iets te horen waardoor ik mijn doelen bij moet stellen (daarover de komende week meer…). Lang verhaal kort: kilometers maken. Dus die UHT kwam als geroepen. Samen met 9 andere lopers, die ik nog niet echt persoonlijk kende en Gert als begeleider op de mtb pakten we de trein naar Rhenen. Met de klok op de foto en op pad. Een aantal van de lopers had de route in de sportwatch gezet en zo vonden we onze weg.
UHT 1 Collage
[heading size=4 style=underline]Start Rhenen[/heading]
De eerste kilometers gingen van het station in Rhenen over de weg richting het bos. Hallo eerste klim! En warm waren we! Ondanks het zonnetje stond er wel een ijzig koud windje. Maar in het bos liepen we beschut en voelde het meteen warmer aan. De kilometers schoten onder ons door. De ene wel wat harder dan de andere. Sommige stukken waren we genoodzaakt het tempo terug te schroeven of zelfs te wandelen doordat het pad kapot was gereden door werkverkeer, of door de dikke modderpoelen. Brede lanen wisselden af met smalle, slingerende mtb paadjes. Wel oppassen geblazen want op deze mooie dag waren er veel mensen in het bos, waaronder veel deelnemers van een mtb toertocht.
UHT 2 Collage
[heading size=4 style=underline]Achtertuin[/heading]
Na zo’n 10 kilometer kwamen we in voor mij bekend gebied: de bossen rond Amerongen. We liepen de laan op omhoog richting De Eenzame Eik. Weer een pittige klim! Na een korte tussenstop vervolgden we onze weg naar beneden. Via het dierenasiel, vlak langs de Boom van Ellen, het heideveldje en nog meer bekende trainingsplekjes van de zaterdagochtend liepen we richting Leersum en het Leersumse Veld. De lucht was wat betrokken en het begon te regenen… Stampvoetend eisten Marije en ik van Gert dat hij de zon terug liet komen. Lukte niet… het begon te hagelen…
UHT 3 Collage
[heading size=4 style=underline]Breukje[/heading]
Na 20 kilometer brak onze groep. Het tempoverschil tussen de voorlopers en de achterblijvers werd steeds groter. Gert bleef bij de achterblijvers, waarvan er eentje helaas op moest geven vanwege knieklachten. Hij zou later met de auto opgepikt worden. We slingerden verder ten noorden van Doorn. Soms onze weg echt zoekend, omdat het gps signaal het soms af liet weten en we dwars door de bosjes liepen, op zoek naar het juiste pad. Over het grasveld ten zuiden van de zandafgraving in Maarn liepen we even in de volle wind. Een sliert hardlopers tussen de wandelaars door.
UHT 5 Collage
[heading size=4 style=underline]Heavy legs[/heading]
Bij 25 kilometer begonnen de benen wat zwaar te worden. Zat Schoorl nog in de benen, de intervaltraining van de dag ervoor, of de squats van zaterdag die ik nog even tussen neus en lippen door deed? Of was het eindpunt dichtbij en was dit zo’n mentaal punt waar ik even tegen aan zat te hikken? De laatste kilometers voerden ons door Bornia en we roken de stal al. Offroad veranderde in asfalt en het tempo ging omhoog. Na 31,2 kilometer kwam ik samen met 5 andere lopers bij het station aan. Snel op de foto! En dan nog even wachten op de andere lopers om vervolgens nog even na te kwekken onder het genot van de inhoud van de kofferbak van Marije. Ik wil iedereen heel erg bedanken voor de gezelligheid, navigatie, gezelschap en mooie kilometers. Gert dank je wel voor het initiatief en Marije, die sultana’s waren heerlijk!
UHT 4 Collage
Na bijna 3,5 uur gelopen te hebben was ik nu wel toe aan een douche. Wie de UHT wil lopen kan de route downloaden op de site van Mud Sweat Trails. Je hebt tot en met 28 februari de tijd om nog aan het Open Klassement deel te nemen, maar de route lopen kan natuurlijk altijd!

Foto’s door Gert, Peter en mij. Meer foto’s staan op mijn facebookpagina.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!