Wedstrijd

59e Fortis Singelloop Utrecht

Na vorig jaar op dit fantastische parcours van de oudste stratenloop van Nederland een pr gelopen te hebben, was ik dit jaar vastberaden om nog effe wat sneller te gaan tijdens de Singelloop in Utrecht. Aan het parcours zou het niet liggen: de moeilijke bochten waren uit het parcours verwijderd en de organisatie had zichzelf zelfs tot doel gesteld om het record op de 10 km op de weg te verbeteren tot onder de 27 minuten!

Maar… Wat deden al die lopers op het station?
Waar ga je staan in het startvak?
Hoeveel bloggers zijn er gesignaleerd in het fantastische webloggersshirt?
Hoe voel je je als je diep gaat?
Heeft John zijn knie nu helemaal de vernieling in gelopen?
Van wie waren die tranen met tuiten?
Kreeg de pers er lucht van?
En… werden er records gebroken?

Maar laat ik bij het begin beginnen. Vandeweek kwam al keurig mijn startnummer per post binnen. Nummer F1048, wauw!! Een echt wedstrijdnummer!
Na een waardeloze nachtrust, een goed ontbijt en nog een pannekoek en het inpakken van de laatste spullen ging het met de trein naar Utrecht. Was het met de Jaarbeurs Utrecht halve marathon al druk in de trein, dit keer dus ook. En lopers zijn geen lopers als ze niet gezellig zijn, dus eenmaal aangekomen in Utrecht ging de hele meute met de trap omhoog de stationshal in. Van alle kanten kwamen lopers aanstromen, wat een mooi gezicht! En een nog mooier gezicht: al die gezichten van de mensen die in ene al die mensen in strakke broekjes, bepakt en bezakt met flesjes gek gekleurde drankjes en zakjes smurrie op sportschoenen in alle formaten luid pratend en lachend het Centraal Station over zien nemen. Het was een ware invasie! Leuk dus.

In optocht ging het richting het startterrein, zo rond het gerechtsgebouw. Daar waren de nodige kleedruimten, toiletten en veel garderobestands. Een drukte van belang, maar wat wil je, met 6000 lopers!! Dat record werd in ieder geval gebroken.
Na me omgekleed en de tas gedumpt te hebben had ik al de nodige babbels in de pocket. Rustig 2,5 kilometer ingelopen, waarbij ik een paar medelopers van LGAS tegen kwam. Wat was het warm!! Ik zweette nu al als een otter!
Bij de entree van het startvak aangekomen werd in in ene aangevallen door een bende van witte hardlopendewebloggershirts!
Het waren John, Aad, Johan. De nodige foto’s werden geschoten, nog snel een gelletje naar binnen, warm blijven door zo stil mogelijk te blijven staan en BAM (dat was het startschot). We stonden lekker voorin in het wedstrijdvak en waren dus zo over de matten. Even wat anders dan vorig jaar, toen ik ergens achter in het recreantenvak moest starten en het zo’n 5 minuten duurde voordat ik eindelijk een voet kon verzetten en wat lucht kreeg!

En daar gingen we dan. Via de Catharijnesingel het Vredenburg op. Een lusje om de Stadsschouwburg bracht ons over de Biltstraat, waar ik als baby nog enkele maanden gewoond heb. In Utreg lopen is toch weer altijd genieten, het is toch m’n stadsjie.
Met een geplande kilometertijd van 4.30 per km over de eerste 6 km, liep ik (nog) goed op schema. Het liep ook (nog) vrij gemakkelijk. Op de Maliebaan liepen de snelste lopers ons ook al weer tegemoet. Het tempo lag knetterhoog! Zou het pr op de 10 km op de weg gebroken gaan worden? Komon lag nog mooi op schema.
Totdat ik de 5e kilometer inging ging het ok. Ik moest er al harder aan gaan trekken en kwam op de 5 km door op 22.33. Net 3 seconden onder mijn schema. Kilometer 6 had in hetzelfde tempo gemoeten en daarna was het de bedoeling om te gaan versnellen. Maar de benen wilden absoluut niet meewerken. Kwam ik bij het passeren van de kruising Maliebaan/Museumlaan op de heenweg (4 km) nog vrolijk lachend langs Hardloper, D. en Flashing Falco (echt flashing met zijn camera en in webloggersshirt), bij kilometerpunt 6,5 passeerde ik hen opnieuw… Maar nu niet meer lachend, eerder de pijn verbijtend.
De bovenbenen waren aan het leeg lopen, een raar gevoel, niet meer aan kunnen zetten, ik zweette me volledig leeg. Om lekker te kunnen blijven lopen moest dat tempo gewoon naar beneden. Dat kostte overigens weinig moeite…
Via de Singels ging het richting de finish. Een pr zat er zeker niet meer in en met het besluit om er dan maar het beste uit te persen werd me 700 meter voor de finish even duidelijk dat zo’n besluit ook helemaal fout af kan lopen. Een loper lag op de grond, met EHBO erbij. Niet weer he… Ik ging de laatste lus in, kon nog een klein beetje aanzetten en finishte in een netto tijd van 46.13. dat is ruim 2 minuten langzamer dan ik gepland had… Maar met deze omstandigheden had ik er denk ik ook echt niet meer uit kunnen halen.
Ik hing mezelf over een hek heen, proberen mijn ademhaling weer op pijl te krijgen. Zelfs daar had ik moeite mee! Ik zag wat sterren, voelde me wat misselijk en vooral heel erg dorstig. Het flesje AA had ik dan ook zo binnen. En wat een hitte! Ik kreeg het niet meer weg. Zo beroerd na een finish had ik me nog nooit eerder gevoeld. Ondertussen kwam er een ambulance over het parcours aangesneld om de gestrande loper op te halen. Pfff… zo kan het ook aflopen.

En daar waren ze weer, die witte shirtjes. Zag ik het goed? Jaja, John zijn knie functioneerde nog redelijk ok en Johan plantte direct de camera onder de neus van John en mij en bij de vraag hoe ik had gelopen kwam daar het besef dat mijn pr-poging volledig in het water (lees: zweet) was gevallen. Traen met tuiten!! Een waar Waterloo! Wat een ellende!!

Om vervolgens ook nog eens de camera van een of ander nieuwsachtigiets op je giegel gericht te krijgen! Maar zo konden we wel even mooi reclame maken voor onze weblogs met onze onwijs vet stoere hardlopendewebloggersshirt!

Records werden er wel en niet gebroken. Nog nooit deden er zoveel mensen mee met de Singelloop in Utrecht. Maar net als ik (ahum) had ook Komon last van de warmte en eindigde in 27.10 niet in een nieuw wereldrecord (5e tijd ooit gelopen), maar wel in een nieuw parcoursrecord.

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!