Wedstrijd

Adventurerun Ameland 2013

Gebrand was ik. Gebrand om mijn tijd van vorig jaar in ieder geval te verbeteren en te strijden voor de 1e plek die ik vorig jaar net mis liep. Ook dit jaar liep ik net als vorig jaar de 5 kilometer tijdens de Adventurerun op Ameland. Toen onder erg koude omstandigheden, maar dit jaar was het weer fantastisch! Niet alleen het weer, maar het hele weekend was gewoon supergaaf! Een mooier 10-jarig jubileum kon de organisatie zich niet wensen.

[heading size=4 style=underline]Pre-party[/heading]Vrijdag stak ik met Kim en Anneke met de ferry over naar Ameland. We hadden enorm mazzel, omdat de boot voor ons vertraging had. Omdat wij op tijd waren voor onze reservering van de boot later en er nog plek voor de auto was op de vertraagde boot, stonden we binnen no time met auto op het dek. Binnen 2 minuten voer de boot richting Ameland en zo kwamen we heerlijk vroeg aan bij “onze” villa Vloed, die voor dit weekend onze uitvalsbasis was. Een waanzinnig leuk huis(je) met 4 slaapkamers, een mooie woonkamer inclusief kerstboom (waar chocolaatjes in HINGEN), 2 badkamers, sauna en zonnebank. Wij zouden het weekend wel doorkomen! Nadat de vrijdagmiddag lekker relaxed werd doorgebracht wilden we de kerstmannenloop in Nes gaan bekijken. Met de auto er heen, maar in Nes kun je bijna nergens met de auto komen. Dus reden we een doodlopende weg in… Op het moment dat we achteruit wilden rijden kwam daar net de hele meute kerstmannen aan! HEEEEEELP!! Maar zo stonden we dus mooi met onze neus bovenop de kerstmannenloop. Vervolgens reden we naar de pier, waar Ronald en Merit met de boot aan zouden komen. Omdat we aardig vroeg waren, doken we eerst nog even De Piraat in, waar we vrolijk werden verwelkomd door een kindje (mama, daar zijn mensen! Nu zijn we niet meer alleen!). Oftewel, het was er stervens… rustig… Na een borreltje haalden we Ronald en Merit op van de boot, reden we naar het huisje en bereidden we het avondeten voor. De avond voor de wedstrijd hebben we het lekker rustig aan gedaan. De volgende dag was namelijk DE dag.
Ameland 2 Collage
[heading size=4 style=underline]Adventurerun[/heading]
’s Ochtends kwamen Nienke en Bas met de boot aan en nadat onze meute compleet was ging het gezamenlijk richting Nes. Bas en ik liepen de 5 kilometer, Merit de 10 en Anneke, Kim en Ronald de halve marathon. Bas en ik mochten als eerste het startvak in. Wat een rampenplan was dat, zo rommelig als dat ging. Gelukkig lukte het ons om met onze stippen op ons nummer in het voorste startvak te komen. Maar waar was die focus? Mijn lijf leek er niet klaar voor te zijn, of kwam dat door de immense hoofdpijn van de dag ervoor? Of beter gezegd, de afgelopen 5 weken? Nou ja, we zouden wel zien waar het schip zou stranden. Mijn doel was duidelijk, maar haalbaar? Aan mijn huisgenootjes kon het in ieder geval niet liggen. Die stonden me keihard aan te moedigen, terwijl we nog in het startvak stonden.
IMG_4551Startschot. Via de smalle winkelstraat van Nes, waar het goed oppassen is om op de been te blijven, schoten we door richting de duinen. De eerste halve kilometer was verhard, waarna we via paadjes de duinen ingingen richting het strand. Ik liep in de eerste kilometer als 9e vrouw. Zo te zien deden we aardig wat snelle meiden mee! Binnen de eerste twee kilometer klom ik op naar de 4e plek. En die plek zou ik niet meer afgeven. Helaas werd het gat met de eerste 3 dames ook steeds groter en met de lopers achter me ook. Ik liep weer eens helemaal alleen. Bij de strandopgang op twee kilometer kregen we de wind in de rug. Het strand lag er prachtig strak bij. De storm van november had wel duidelijk zijn sporen nagelaten: de duinen waren behoorlijk kapot geslagen. Ook waar wij het strand op moesten! Ik dacht even een stukje af te snijden, door bovenlangs zo ver mogelijk naar rechts te lopen. Totdat ik bij een afgrond van 3 meter kwam! Met een “wwoooooooooow shiiiiiiiit!!” gleed ik met grote sprongen naar beneden. Op het strand was het genieten, maar hooo niet het tempo laten zakken! Ik liep te comfortabel: gas erop! Bij de volgende strandopgang verlieten we het strand en doken al zigzaggend de duinen in. Korte klimmetjes, scherpe bochten. Dit was meer mijn terrein.  Lekker crossen door de bossen! Naar mijn zin kwamen we veel te snel het bos al weer uit. Daar had ik me op verkeken: ik had mijn trailschoenen aan. Ideaal voor offroad, maar veel te zwaar voor verharde wegen. De onderbenen liepen helemaal vol en ik had het idee geparkeerd te staan. De laatste kilometer ging door het dorp en er stond best wat publiek langs het parcours aan te moedigen. De finish was in zicht. Met nog een Michelle Jenneke move voor mijn huisgenootjes finishte ik in 22.42 minuten. Dat was in ieder geval sneller dan vorig jaar (23.17) en ook sneller dan de winnares van vorig jaar. Maar met die snelle meiden voor me eindigde ik op een 4e plek. Ontevreden? Nee. Ik denk dat gezien de laatste weken ik blij mag zijn met dit resultaat. Maar toch jeukte het een beetje. Ik had er nog geen genoeg van. Ondertussen moest Merit zich klaar gaan maken voor de 10 kilometer. Ze had er zoooo geen zin in! Ahaaaaa! Light bulb… Ik ga gewoon nog even lekker met Merit de 10 kilometer mee lopen!
1488031_10202734545551906_1367137949_n
[heading size=4 style=underline]Adventurerun x 2[/heading]
Die zware benen waren zo snel weg als dat ze op waren gekomen. Voor de 10 kilometer trok ik wel even andere schoenen aan. Vlak voor de start begaven we ons in het startvak. De huisgenootjes stonden ons weer aan te moedigen en door de smalle winkelstraat ging ik weer op weg, maar nu samen met Merit. Op een rustiger tempo, maar zo kon ik wel wat meer van de omgeving genieten. Samen met Merit kwekte ik er op los terwijl we tig mensen inhaalden. Misschien stonden we toch een beetje ver achterin het startvak. De route voerde ons eerst richting het westen, waar we Nes uitliepen. De paarden in de wei waren helemaal door het dolle en galoppeerden door de weide over de heuveltjes heen. Zij genoten net zo als alle lopers! We doken het bos in. Smalle paadjes en de opstoppingen volgden elkaar op. Ook hier veel geslinger, klimmetjes, wat meer modder en vooral veel genieten. Het was prachtig! En ik zag een ander stukje van Ameland dan tijdens de 5 kilometer. Na een paar kilometer kwamen we bij het strand. In het parcours van de 10 kilometer zat meer strand dan in de 5 kilometer. Een prachtig gekleurd lint van lopers liep over de volle breedte van het strand. Wat een gaaf gezicht was dat! 1525313_10202734515751161_456795292_nNaar mijn zin waren we veel te snel het strand weer af. Maar we verruilden het strand voor het mooie bos, waar ons wat pittige klimmetjes te wachten stonden. Via Buren liepen we vervolgens terug naar Nes. Doel van Merit was om te finishen binnen het uur en dat lukte met gemak. Plus dat het ook nog eens makkelijker ging dan gedacht! En nog mooier: ze had er nog van genoten ook!

[heading size=4 style=underline]Partytime[/heading]Onze huisgenootjes waren ondertussen met de halve marathon bezig. Samen met Bas wachtten we Ronald op, die als eerste van de halve marathonlopers binnen kwam. Als spontane actie haaste hij Marteijn van Loopmaatjes. We waren alleen zo koud geworden, dat we het niet meer uithielden en de warmte van een koffietentje opzochten om op te warmen. Nienke kwam binnen en liep zo even 4 minuten van haar pr af. En dat op dit parcours met de wind! Ongelooflijk! Mooie reden voor een feestje! En ook Anneke en Kim kwamen in een supertijd binnen. Kim liep haar eerste halve marathon zo even onder de 2 uur! Nog meer reden voor een feestje! Dat vond plaats bij restaurant Boerenbont, waar we werden ontvangen met prosecco. Heerlijk gegeten. Veel gegeten vooral. Na afloop vierden we het feestje nog even dubbeltjes over in ons huisje met fantastische dance-moves, chocotoffs, muziek en vooral gegier van het lachen. Maar toch kozen we redelijk op tijd voor onze nestjes. Zondag zouden we het eiland niet verlaten voordat we nog een mooi duurloopje zouden maken. Hoe mooi? Stay tuned!
Ameland 4 Collage

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!