Wedstrijd

Anita invasie in Antwerpen

We keken er al weken naar uit: de Antwerp 10 miles! En eindelijk werden we dan zondag door Anita losgelaten in het o zo mooie Antwerpen.

[heading size=4 style=underline]Voorpret[/heading]Wat een voorpret hadden we met als hoogtepunt de clinic die we van Robert Lathouwers kregen vorige week zaterdag. Een groep van 20 meiden, allemaal gek op hardlopen en ondertussen allemaal fan van de nieuwe Air Control Deltapad. Want daar is het om te doen: deze sportbh tot de max testen. Zondagochtend vertrokken verschillende shuttles vanuit Nederland naar Antwerpen en een aantal van ons ging op eigen gelegenheid, of verbleef er een weekendje. Samen met Maaike, fotograaf Arthur en Anita-Wilma reed ik vanuit Weesp. Voordeel van de zondag: geen files, dus na een voorspoedige rit kwamen we aan in Antwerpen, waar we op een klein parkeerplaatsje bij het Sportpaleis de auto parkeerden. Eeeehm…. waar is iedereen? Dit kan toch niet de parkeerplaats zijn waar iedereen naar toegeleid wordt? Afijn, de metro was direct om de hoek en 8 haltes verder stapten we op Linkeroever uit.

[heading size=4 style=underline]Anitameisjes![/heading]Wat een drukte! De 5 kilometer stond op het punt te beginnen dus Arthur ging aan de slag. Wij liepen gedrieën door naar het bedrijvendorp. Althans, dat was de bedoeling. Want… waar wás dat bedrijvendorp? Op het kaartje zag het er allemaal zo compact uit, maar het  bleek dat we kilometers hadden gewandeld om uiteindelijk bij de Anita-tent uit te komen, die helemaal aan het einde van het bedrijvententendorp stond. Onderweg kwamen we diverse leger- en politieposts tegen. De beveiliging was in ieder geval dik in orde! Langzaamaan druppelden ook de andere shuttle en zelfreizende Anitameisjes binnen, begon Sarah aan het invlechten, en settleden wij ons voor de tent in het zonnetje. Nog een paar uur te gaan tot de start, dus alle tijd om te relaxen. Even naar de expo lopen liet ik achterwege, dat zou te veel tijd kosten vanwege de afstand. Daarnaast zaten we in spanning, omdat Jacolien, Dinie en een grote groep Belgische meiden de 5 kilometer aan het lopen waren. En daar kwamen ze terug hoor! Jacolien met een mooie 3e plek! Fantastisch!
Anita Active Anwerp 10 miles
[heading size=4 style=underline]De weg naar het startvak[/heading]Nadat ook de laatste loopsters, die de tent moeilijk konden vinden er waren, was het feestje compleet. Startnummers en de laatste kleding werden uitgedeeld en we maakten ons klaar voor onze 10 Engelse mijlen. Op naar de start, waar we probeerden als groep tegelijk het startvak in te gaan. Onbegonnen werk met een meute stuiterballen!
Anita Active Anwerp 10 milesIk was niet de enige die op de klok zat te kijken, maar een deel van de groep zou eerst nog naar de expo gaan om op de foto te gaan. Sorry, maar daar zag ik toch echt de tijd 20 minuten voor de start, niet meer voor! Plus we moesten eerst dat startvak nog in zien te komen. Van de expo liepen we weer bijna een kilometer langs de hekken terug naar bedrijvendorp voordat we eindelijk bij de ingang aan zouden komen! Maar niet zonder een paar tussenstops. Anita Active Anwerp 10 milesAllereerst de Antwerpse brandweer, die volledig gekleed in pak met luchtfles en helm de 16,1 kilometer zouden gaan lopen. Iets wat ze ieder jaar in formatie doen! En dan te bedenken dat de uitrusting 18 kilo weegt!
Toen we doorliepen zagen we een kleurig persoon, met een onwijs grote medaille om de nek. Het was Eva! Zij had de marathon gelopen en we waren zo blij haar te zien! De app, waarop ze door een aantal van ons gevolgd werd, gaf aan dat ze het 30 kilometerpunt niet was doorgekomen en een DNF stond achter haar naam. Maar ze had het gewoon gedaan en na een dikke knuffel moesten we toch echt het startvak in.

[heading size=4 style=underline]Tunnelvisie[/heading]We hadden nog een kleine 10 minuutjes, stonden een paar 100m achter de startstreep. De één relaxt, de ander zenuwachtig of tot de ontdekking komend dat de Ipod leeg was.
Anita Active Anwerp 10 milesStreeftijden en tactieken werden doorgenomen en er ontstonden al een paar tempo-groepjes. Mooi, zo konden we allemaal wel met iemand oplopen. Wel zo gezellig! Ik liep samen met Mandy en Angela en via de dosseersluis gingen we het parcours op. Wat een mensenmassa stond er aan te moedigen! De sfeer was ongelooflijk! Het eerste deel was een beetje saai en we zochten naar ons tempo. Tot we langs de eerste band kwamen, die speelden keigoed en een beetje meedansen konden we niet laten. Hier en daar kwamen we andere herkenbare Anitameisjes tegen en wensten elkaar succes.
Anita Active Anwerp 10 milesEen afslag naar links en de weg glooide omhoog over de Schelde. O jee, de eerste hoogtemeters. Ik had vooraf totáál niet gekeken hoe het parcours liep (mmmm… waarom krijg ik hier een deja vu…?) en wist alleen dat we door de Waaslandtunnel moesten, die de Rechteroever met de Linkeroever verbindt. Dan is het best een rare gewaarwording als je tot de ontdekking komt dat je op de snelweg loopt en de Kennedytunnel voor je opdoemt!
Anita Active Anwerp 10 milesDit was echt leuk! Het rare gele licht in de tunnel zorgde voor een rare sfeer en als dan ook nog eens de hele stroom aan lopers begint te juichen en klappen, levert dat gewoon kippenvel op!
Anita Active Anwerp 10 miles
[heading size=4 style=underline]Antwerpen to the max![/heading]Na de tunnel verlieten we de snelweg, terwijl een DJ ons verwelkomde aan ‘de goede kant van Antwerpen’ (Linkeroever staat niet heel goed bekend) gingen door de steile Bolivartunnel, die onder het karakteristieke ‘vlinderpaleis’, alias rechtbank, doorgaat en kwamen op de Amerikalei. Heen over de weg, haakse bocht en terug over de trambaan en hoppa, daar zijn ze dan! De kasseitjes! Ondertussen babbelden we er lustig op los. We liepen een lekker ontspannen tempo en ik vond het vandaag goed zo. De voeten waren wat gevoelig, dus zin om harder te gaan had ik absoluut niet! Gelukkig duurden de kasseien niet zo lang en ineens draaiden we de Kaai op. Ook hier weer massa’s publiek, die zorgden voor veel sfeer. Het Steen doemde voor ons op en het historische centrum verwelkomde ons wederom met kasseien. Het was nu even goed opletten waar je de voeten zette. Tramsporen, kasseien, gaten in de weg en mensen die voor je voeten heen en weer slingeren. Deze straat was niet de fijnste om te lopen, maar we konden bij elkaar blijven. En dan sta je ineens op de Meir, de grote winkelstraat. Ook hier massa’s volk op de been. Mandy kreeg wat last van haar knie en liet het tempo wat vieren. Angela en ik hosten door op de muziek die van alle kanten om ons heen schalde.

[heading size=4 style=underline]Licht aan het einde van de tunnel[/heading]En zo laten we ineens de drukte achter ons als we de Italiëlei op rennen. De brede weg die ik wel ken als we met de auto naar Antwerpen gaan. De derde en laatste tunnel van het parcours is nabij. Na wat geslinger door de wijk mogen we dan ‘eindelijk’ door de Waaslandtunnel.
Anita Active Anwerp 10 milesEen enorme lange afdaling dieper en dieper onder de Schelde. In de auto heb je totaal geen benul van het dalingspercentage (ook niet van het stijgingspercentage trouwens). En altijd als ik in deze tunnel ben verwonder ik me over het tegelwerk. Hóe dan! Bijna twee kilometer tunnel betegelen? Wat is het nut? We dalen verder en verder en uiteindelijk zie ik op het diepste punt de weg weer omhoog gaan. Het lukt ons het tempo vast te houden al word ik even uit de flow gehaald door een hardloper die langs de kant ligt. EHBO is er bij en hij is bij kennis, maar het is onrustig voor me, hulpdiensten op fietsen rijden tegen de massa lopers in en we moeten goed opletten waar we lopen. Anita Active Anwerp 10 milesNa twee kilometer de donkere, windstille en warme tunnel doorgelopen te hebben is daar letterlijk licht aan het einde van de tunnel. En meteen ook weer de oorverdovende aanmoedigingen van het publiek. We hoeven nu nog maar een paar bochten en dan zijn we bij de finish. Een eindsprint zit er voor Angela niet in. Ze heeft door het stijgen last van een oude blessure in de rug gekregen en moet de pijn verbijten. Ik wil haar absoluut niet achter laten en zo boemelen we door naar de finish, waar in een tijd van 1.30’00 finishen. En dat blijkt een dik pr te zijn voor Angela! Feestje!! Anita Active Anwerp 10 milesAchteraf gezien liep ik hier ook een pr. Tijdens de Damloop liep ik voor het eerst in mijn hardlopersleven van 17 jaar een 10EM en die liep ik met Debbie zó relaxt, dat deze tijd in Anterwerpen ruim werd verbeterd. Grappig: mijn halve marathon pr scheelt maar 8 minuten met de 1.30 in Antwerpen. Hilarisch!

[heading size=4 style=underline]The end of a fantastic day[/heading]Mandy zat vlak achter ons, we kregen onze medaille, flesjes drinken én een stroopwafel, lekker! Aangezien ik een jasje mee had, besloot ik direct door te lopen richting expo om daar even rond te neuzen, terwijl Mandy en Angela terug naar de Anita-tent gingen. Door de meute bewoog ik me voort naar de expo, waar ik nog net op tijd was om even met Herzog en Dries (Scott) te babbelen. Ik had alleen trek en had het wat fris dus ik begon aan mijn wandeltocht naar de Anita-tent. Wat een takke-end! Daar kwam ik tegelijk met nog een aantal Anita-meisjes aan, die net gefinished waren. Tijd voor een welverdiende massage om vervolgens nog even aan de innerlijke mens te denken.
Anita Active Anwerp 10 milesJammer genoeg was er op het terrein alleen maar ongezonde vette frituurmeuk te verkrijgen en had ik eigenlijk veel te weinig eten mee. Tegen een uurtje of 18 vonden we het allemaal welletjes, tijd om te gaan. Wéér een fikse wandeling terug naar de metro, waar we ons rotschrokken van de drukte. Er stond een enorm lange rij voor de ingang van de metro. Dit kon nog wel even gaan duren… Uiteindelijk zaten we een uur later in de auto en kon de rit naar Weesp beginnen. Dat reed weer vlotjes en na afscheid te hebben genomen van mijn reisgenootjes reed ik het laatste stukje naar huis, waar ik moe maar voldaan op de bank neerplofte. Dank je wel team Anita Nederland en België voor alweer zo’n waanzinnig leuke dag, beleving, de heerlijke sfeer vol liefde en de VIP-behandeling. Op handen gedragen wordt een 10 EM een eitje.

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!